1 март 2007 г.
"HAPPY BIRTHDAY DEAR MISTER PRESIDENT!"

     От всичките официални празници на САЩ, чествуването на Денят на президентите - Presidents Day, което се пада ежегодно всеки трети понеделник от февруари, остава някак си в страни от блясъка и от славата, характерни за официален празник на страна като Америка.
     Просто Presidents Day преминава тихомълком с няколко изтъркани банални речи прочетени в Белия Дом или от сградата на Конгреса, където половината от сенаторите липсват, а другите дремят, преминава с някой и друг овехтял документален филм, показан по политическият канал Си-ЕСПиеН...
     И затова не са виновни нито хората, нито дори институциите. Колкото и странно да звучи, Presidents Day е празник, който е променян прекалено много през годините, докато се установи на третия понеделник на февруари, като тази година беше на 19 февруари.
     Пак се получават някои неточности, но както и да е, за да спасят шоуто около Presidents Day, а шоуто винаги трябва да продължава, нали така поне казваше Фреди Меркюри от Queen, на помощ се притичват частните търговски компании, които решават на този обикновено мразовит февруарски ден да отворят своите магазини и да започнат едно юнашко президентско намаление на цените и разпродажба на стоки. Това прави Presidents Day да бъде запомнен като ден на драстично сваляне на цените.
     Добре де, но къде тогава отива рожденият ден на Вашингтон, който е трябвало да бъде в основата на този празник? Няма ли опасност духът на този велик мъж да се разбунтува от всичко това? Утеха за достолепният сър Джордж Вашингтон, чийто рожден така или иначе остава вън от календара, обаче има. И тя явно не идва от нас постоянно грешащите хора, а е там, сред райските покои.
     Някъде там, на някоя чудна поляна, заобиколен от херувими и небесни създания, Мерлин Монро ще седне кротко до великия Вашингтон, ще го погледне с дълбоки си тъжни очи, пък ще му запее "Happy birthday dear mister President! Happy birthday to you!" - бавно, чувствено, страстно и нежно, така както го направи преди около половин век за неговият значително по-млад колега Джон Фитцджералд Кенеди. И тогава нито Кенеди, нито Линкълн ще имат нещо против, защото какво биха били те без основателя на тази нация - Джордж Вашингтон?

Симеон ГАСПАРОВ

Назад





Интернет дизайн