1 март 2007 г.
Интервю за зелена карта чрез брак - готови ли сте?
София Знаймер

     През последните няколко месеца имиграционната служба започна да провежда интервюта за зелена карта чрез брак само 3-4 месеца след подаването на документите от съпрузите. От една страна, краткият срок от подаване на документите до интервю, е добра новина за имигрантите, но от друга страна, създава ситуация, при която съпрузите нямат време да съберат достатъчно документи, за да докажат своята връзка пред имиграционния офицер.
     При имиграционна петиция чрез брак, тежестта на доказателствата е върху спонсора да докаже, че бракът е истински. Обикновено, спонсорът трябва да докаже истинността на брака чрез превес на доказателствата. Обаче, ако бракът е сключен след като имигрантът е поставен в процес на премахване и има дело пред съдия, стандартът е по-висок и изисква от спонсора да покаже истинността на брака чрез ясни и убедителни доказателства.
     Независимо от стандарта за измерване на доказателствата, имиграционната служба анализира определени фактори, за да реши дали бракът е истински. В повечето случаи, интервюто се провежда с двамата съпрузи едновременно. Понякога, особено ако има подозрения за измама или ако офицерът е просто в лошо настроение, той или тя може да раздели съпрузите и да им зададе въпроси от сорта, какъв е цветът на фаянса в банята или в коя посока се отварят прозорците в кухнята. Има неопределен брой въпроси от този вид, които офицерите могат да зададат. Поради това, целта на тази статия е не да предскаже въпросите, които може да хрумнат на имиграционния офицер. Това, върху което тази статия иска да се концентрира е обективните доказателства, които винаги се изискват за доказването на истински брак и допустимостта на имигранта да стане постоянен жител на САЩ.
     За да има право да спонсорира своя съпруг или съпруга, преди всичко, спонсорът трябва да докаже, че той или тя е гражданин или постоянен жител на САЩ. За тази цел е необходимо да представи в оригинал, свидетелство за раждане, свидетелство за натурализация, американски паспорт, или зелена карта.
     Спонсорът също така трябва да докаже, че той или тя е бил свободен да се ожени (иначе бракът няма да бъде легитимен). Следователно ако спонсорът има предишни бракове, трябва да представи доказателства, че предишният брак е завършил с развод, смърт, или е бил анулиран. За тази цел, трябва да представи в оригинал, свидетелство за развод, свидетелство за смърт на предишния съпруг или съпруга, или свидетелство, че бракът е бил анулиран. Ако някой от документите не е на английски, документът трябва да е придружен от превод на английски език, заверен от компетентен преводач.
     От своя страна, имигрантът трябва да покаже, че е допустим в САЩ. За тази цел е необходимо да носи със себе си своя паспорт, оригиналното картонче (I-94), което доказва легитимно допускане в САЩ, оригинално свидетелство за раждане и, ако не е представен предварително, запечатан плик с медицински преглед извършен от доктор, определен от имиграционната служба. Имигрантът също трябва да докаже, че е свободен да сключи брак. За тази цел, трябва да представи в оригинал, свидетелство за развод, свидетелство за смърт на предишния съпруг, или съпруга или свидетелство, че предишният брак е бил анулиран. Ако някой от документите не е на английски, документът трябва да е придружен от превод на английски език от компетентен преводач.
     Ако имигрантът е бил арестуван в САЩ или където и да е другаде по света, необходимо е да носи със себе си препис от съдебното решение, заверено от съда, както и копие от закона, по който е било обвинението и копие от закона, който определя максималното възможно наказание за това престъпление. Всички документи, които не са на английски, трябва да бъдат преведени и заверени от компетентен преводач.      Ако имигрантът има потенциални проблеми с недопустимост по каквато и да е причина, включително и ако са подавани каквито и да е предишни молби до имиграционната служба, търсенето на професионален анализ от компетентен адвокат е особено наложително.
     Освен горните доказателства, спонсорът трябва да представи попълнено и подписано Задължение за финансова подкрепа (Affidavit of Support) на имигранта, подкрепено от финансови документи. Финансовите документи трябва да включват доказателства за доход (форми W-2, 1099), копие от разписката за последните две заплати, писмо от работодател, което потвърждава, че спонсорът има работа, описва длъжността, заплатата, какви удръжки се правят, копие от данъчната декларация от последната година и транскрипт от данъчните служби, който потвърждава че данъчната декларация е била подадена. Ако спонсорът има собствен бизнес и не е на заплата, освен горните документи, е нужно да представи писмо от счетоводителя на бизнеса, клетвена декларация от спонсора, копие от последните шест месеца от банковите сметки на бизнеса, копие от данъчната декларация на бизнеса. Ако спонсорът няма достатъчно доход, но има авоари, тогава е нужно да се докаже стойността на авоарите. Ако спонсорът нито има авоари, нито работа, тогава е необходимо да намери допълнителен финансов спонсор, който да даде на разположение своя доход за издръжката на имигранта.
     Ако спонсорът и имигрантът са били женени през предната финансова година, данъчните декларации по принцип трябва да са подавани на името на двамата. Ако не са били женени, но имигрантът е работил и има доход, необходимо е и имигрантът да представи данъчна декларация, писмо от работодател, както и финансовата информация изброена по-горе.
     Освен общите данъчни декларации, съпрузите трябва да представят обективни доказателства, че водят общ живот. Ако съпругата е бременна, е необходима бележка от лекар. Ако от брака са родени деца, необходимо е да се представят техните свидетелства за раждане с имената на двамата съпрузи. Освен това е необходимо да се представят колкото се може доказателства относно годеж, закупуване на годежни пръстени, резервации за сватбен обряд, сметки с имената на двамата, застрахователни полици с имената на двамата, писма до двамата, покани до двамата, билети за пътуване за двамата, резервации за хотел, документи за собственост на имущество на името на двамата, банкови сметки с имената на двамата, кредитни карти на името на двамата, снимки на двамата съпрузи, особено снимки правени в присъствието на други хора, лични карти или шофьорски книжки с един и същи адрес, и други доказателства, че съпрузите водят общ живот.
     Горепосочените документи са най-често използваните да се докаже, че бракът е истински и че имигрантът е допустим в САЩ. Тъй като всеки случай е различен и може да зависи от различни фактори, които е трудно да бъдат предвидени и описани в кратка статия, преди да подадете документи до имиграционната служба, препоръчително е да се посъветвате с компетентен адвокат.
     И в заключение, тази статия отправя важно предупреждение. Сключването на фалшив брак с цел имиграционни бенефиси е криминално престъпление. Глава 8 от Федералния Кодекс, Член 1325(c), гласи, "Всяко лице, което съзнателно влезе в брак с цел да избегне изискванията на имиграционния закон, ще бъде осъдено на затвор за не повече от 5 години или ще бъде глобено не повече от $250 000, или ще бъде подложено и на двете наказания." "Всяко лице" включва както имигрант, така и гражданин на САЩ или човек със зелена карта.
     Целта на тази статия е да даде обща идея за закона и не бива да се счита за правен съвет. Тъй като всеки случай е различен, трябва да бъде професионално анализиран. За вашия индивидуален случай потърсете професионален съвет.
     Успех на интервюто!

Назад


София Знаймер
София Знаймер

е адвокат в кантора
Знаймер & Знаймер
www.zneimerlaw.com
Кантората подготвя работни визи и зелени карти чрез работа и семейство и също така представлява лица, тежко ранени при автомобилна и друга злополука.
Можете да се свържете с нас на телефон 773-342-2044 или на е-мейл info@zneimerlaw.com



Интернет дизайн