1 март 2007 г.
В Чикаго:
С проф. Илия Тодев - за идеите и делото на Васил Левски


     Лекцията за Васил Левски приключи. След дискусията хората бавно напускаха препълнената зала в църквата "Свети Иван Рилски - Чудотворец". Изправен в средата проф. Илия Тодев разговаряше оживено с тези, които искаха да научат още и още за своя кумир Левски. Някой предложи да седнем и разговорът се завъртя около кръглата маса заедно с отец Валентин, отец Божидар, Добри Карабонев, Стоян Димитров и ние от българската преса в Чикаго.
     Беше 18 февруари, неделя, ден преди трагичната гибел на най-достойния българин.
     Атакувахме с въпроси виновника за тази среща проф. Илия Тодев. Защото и в България и далеч от родината, всеки докоснал се веднъж до образа и делото на Апостола го закътва завинаги в сърцето си.
     "Ние, българите, сме издигнали своя олтар и той носи името Васил Левски" - каза в лекцията си проф. Тодев.
     Много неща са написани за Левски. Много поети, писатели, художници са заставали очи в очи в творческия си копнеж да се докоснат до легендата на българския народ - Апостола на свободата. Но сякаш все не ни е достатъчно.
     Това са въпросите, които непрекъснато ни вълнуват. Къде е гроба на Левски? Предател ли е поп Кръстю?
     Най-правдоподобна остава сякаш версията на Николай Хайтов за тленните останки на Апостола в църквата "Света Петка".
     Защо българинът с толкова страст и упоритост търсеше този гроб? Реалното му съществуване можеше ли да промени нещо - да обичаме по-малко или повече Левски?
     "За мен е по-важно това, че българският народ търсеше онази материална връзка със своя кумир, която го зареди с позитивизъм. А колкото до предателството, и тук присъдата е май прибързана. Защото има организация, която защитава и доказва , че не поп Кръстю е предателя." - сподели Илия Тодев.
     Историята, за съжаление, нахвърля пепел върху събитията и трудно можем да изровим истинските очертания.
     Как тогава разбираме коя е истината? Може ли историята да бъде обективна? И кой решава, че това е истинската история?
     За професор Тодев въпросът опира в това - да си най-подготвен и да тълкуваш фактите с научна съвест.
     В разговора отец Валентин и отец Божидар засягат темата за легитимност на Българската Екзархия, ролята на Църквата за пробуждането през Възраждането.
     Проф. Тодев ни спечели с таланта си да разказва и поднася фактите аргументирано и живо. Те не запълват само мозъка, а достигат до сърцето.
     Преминал през различни исторически епохи и цивилизации в своите научни търсения той решава да се посвети на българското Възраждане. Дял изключително важен за българската култура.
     Защото е героизъм да твориш и отстояваш традиции и писменост, когато си поробен, и то цели пет века.
     Безверник ли е българинът? Кое го е спасило през тъмните години на робството, когато дори черквата не може да надвишава височината на човек, яхнал кон?
     Вярата и просветителното ни духовенство. Църквата в онези трудни времена е просветител, будител и пазител на българската традиции и култура. И отстоява своята независимост пред гърците.
     Еволюционисти или революционери - те имат само една цел - освобождението на поробеното ни отечество.
     Тодев споделя, че в своите проучвания за борбата преди освобождението се сблъсква с имена и личности, малко познати, но допринесли много за българската свобода. Като Стоян Чомаков, например.
     За него в историята е споменато бегло. А той работи за Екзархията и помага на Левски.
     В своите проучвания Тодев разкрива една голяма личност - политик, дипломат, лекар. Той е основна фигура в борбата на българската Екзархия и Българското възраждане.
     Неоценима беше лекцията по история от която има какво да се научи за хора, съзиждали с не по-малък героизъм основите на свободата. Но останали в сянка и забрава от човешката памет, която често заличава тези, които не умеят да си служат с лакти или да насочват прожекторите към себе си.
     И сякаш си задаваме въпроса - защо все още 134 г. след смъртта на Апостола "...свободата ни често прилича на хаос, демократичната ни република не е нито свята, нито чиста, националната ни чест е уязвена от бедност и несправедливост, равенството съществува повече на думи, макар и вече членове на Европейския съюз, ние сме чувствително под нивото на другите европейци?" -пита проф. Тодев в своята лекция.
     Левски се жертва за свободата на България така както и Исус Христос - за спасението на Човечеството.
     Апостолът изпълни дълга си. А ние?

Кина БЪГОВСКА

Назад


Чикаго Проф. Илия Тодев и най-малката почитателка на лекцията за Левски.
Водещ - Добри Карабонев


Чикаго
Дискусия около кръглата маса - проф. Илия Тодев (в средата), консул Александър Пейчев и отец Валентин

Интернет дизайн