1 март 2007 г.
Българите в Родината, Европа и САЩ:
"Вече сме много близо едни до други"
Интервю
на гл. редактор на българския вестник в САЩ "Старт BG Чикаго" Климент ВЕЛИЧКОВ
с лидера на Демократи за силна България
Иван КОСТОВ

     Климент ВЕЛИЧКОВ: Изискването за "отседналост" при предстоящите избори за евродепутати можем да възприемем като дискриминация към българите, пребиваващи в чужбина. Не се ли прави това само, за да се елиминират гласовете на българските граждани от турски произход, живеещи в Турция по един силов начин, но което лишава и нас, българите в САЩ, от право на вот? Не ще ли станат тенденция подобни действия - неудобните някому реалности да се отстраняват по силов начин? *

     Иван КОСТОВ: Заложеният в закона принцип на отседналост защитава права и изисква известна симетричност с отговорностите, които правата носят. Този принцип е заложен в Директивата на ЕС за местните избори. Според нея всеки европейски гражданин, който е отседнал в община на коя да е страна-членка има право да избира местната власт. Плаща данъци на общината - има право да посочи кой да я управлява. Същият принцип се реализира от страните и при изборите за Европейски парламент. Всеки европейски гражданин отседнал в държава-членка и не гласувал в своите избори за ЕП има право да гласува за евродепутати.
     Следователно, за европейците избирателните права се основават на две условия едновременно. Гражданство в страна -членка и отседналост в страна-членка пораждат едно активно и пасивно избирателно право.
     Позициите на всички партии в 40-то Народно събрание, без ДПС, е избирателния закон за местната власт да бъде решен на базата на посочения по-горе принцип. В този смисъл отговорът е "да". Но начинът не е силов, а справедлив. Без това решение европейски граждани, които имат и гражданство на страна - не членка и не са отседнали в страна-членка имат само права и нямат отговорности към нашата европейска общност.

     Климент ВЕЛИЧКОВ: Наистина ли няма спасение в Родината ни от властта на парите и корупционната същност на непродуктивния капитал на безотговорни български олигарси и по-малки техни подражатели и сподвижници, неспособни да създадат база за развитие на България, няма и изход от катастрофалната мизерия, на която обрекоха безброй наши сънародници?

     Иван КОСТОВ: Разбира се, има спасение от властващата олигархия и то е в правилният граждански избор на българите. Ако не вярвах в това, нямаше да съм политик.

     Климент ВЕЛИЧКОВ: Позициите на Демократи за силна България по въпроси като скандалната изложба в Брюксел "Великолепие на България", за пенсиите, здравеопазване и пр. впечатляват с дух, отговорност и реализъм. Какви са приоритетите ви в реален и близък план?

     Иван КОСТОВ: Първият приоритет е вота на недоверие за кризата в държавната политика по здравеопазване.
     Вторият приоритет на ДСБ, не по важност, а по актуалност, е да накараме управляващите да наложат обезпечителни мерки срещу Людмил Стойков, виден спонсор на БСП и Първанов, защото злоупотребите му по програма САПАРД ще причинят пряка вреда върху всички. Причината е, че министерството на финансите на България трябва да възстанови откраднатите средства на останалите европейски данъкоплатци.
     Третият е един законопроект за пенсиите, в чиято подкрепа събираме подписи. Призоваваме ви да поканите своите близки да се включат в подписката. Тя върви добре и кара управляващите да се страхуват.
     Четвъртият е да разкрием мащабите на облагодетелстването на олигархията от ДПС, турските фирми и турската държава от членството на България в ЕС.
     Петият е да приемем такъв закон за културното наследство, който да противодейства на най-масовата българска организирана престъпност.
     Имаме разбира се и други, задачи, сред които са следващите вотове на недоверие: 1) за енергийната зависимост от Русия и злоупотребите на Р.Овч.; 2) за провалите в противодействието на престъпността; 3) за неизпълнените обещания за социално отговорна политика.

     Климент ВЕЛИЧКОВ: Как виждате нашата роля - на българите, живеещи в чужбина, на националната ни, българска, сцена?

     Иван КОСТОВ: Пожелавам на всички Ваши читатели много повече интерес и внимание към случващото се в Родината им и активна гражданска позиция. Вече сме много близо един до друг. Редом сме във виртуалното пространство.

     Климент ВЕЛИЧКОВ: Какво /важно/ забравих да питам?

     Иван КОСТОВ: Забравеният въпрос е "за кого бих гласувал на предварителните избори в САЩ?"
     Бъдете здрав!


     * Въпросът е поставен след първоначалното решение на Българския парламент за "отседналост" на гласоподавателите, на който въпрос отговаря и г-н Костов. Спорността на тезата кара депутатите да прегласуват решението си и приемат нова версия на закона, с която ви запознаваме:
     Новото решение при изборите за евродепутати:
     Гласува всеки български гражданин, който има постоянен и настоящ адрес в България или в страна от ЕС
     Седмица след като прие ограничаването на изселническия вот от Турция в изборите за евродепутати, предизвикало обтягане на отношенията във властта и размяна на остри реплики между трите управляващи партии, в четвъртък парламентът на практика го обезсмисли. С преходните и заключителни разпоредби на закона за избор на 18-те български представители в Страсбург депутатите дадоха право на глас на всички български граждани, които два месеца преди вота са имали постоянен и настоящ адрес у нас. Това означава, че живеещите в Турция изселници ще могат да пуснат бюлетина почти без изключение. Причината е, че немалко от тях са запазили настоящия си адрес в България, макар да не живеят тук. Останалите пък разполагат с достатъчно време, за да подадат необходимото заявление за регистрация и да отидат до урните, ако имат желание. Разпоредбата беше приета с огромно мнозинство и подкрепата на цялата опозиция и на НДСВ, които миналата сряда прокараха изненадващо ограничението на вота от страни извън Европейския съюз през пленарната зала.
     Друг проблем, който парламентаристите не отричат, е самото съдържание на декларацията, която ще се подписва. Най-вероятно в нея също няма да фигурира условие за физическо пребиваване в страната от 60 дни, а само за наличие на адрес. Няма никакъв начин такова присъствие да се докаже.
     Взето е и решение изборите да се състоят до 30 юни 2007 г. Мандатът на избраните 18 български депутати в ЕС е от 2004 до 2009 година.

Назад


Иван КОСТОВ
Иван КОСТОВ

Иван КОСТОВ
20 ноември 2000 г. Иван Костов с тогавашния генерален секретар на НАТО Лорд Робертсън

Иван КОСТОВ
3 ноември 1997 г. Среща на лидерите на Балканските страни на о-в Крит, Гърция. Първият в първата редица е Иван КОСТОВ. Домакинът СИМИТИС е третият по ред.

Интернет дизайн