15 февруари 2007 г.
"ДАНИ ДЕНТАЛ СТУДИО": хората правят фирмата

     Дани и Асен Добрикови са вдъхновителите, инициаторите и преки участници в проекта "Дани Дентал Студио"- Новата сграда за зъботехническата лаборатория".
     С разрастването на бизнеса старите офиси отесняха и потърсихме варианти за разширяване. За крайното решение какво да правим ни помогнаха близки приятели с разговори и със съвети, споделят Добрикови.
     За трите години от възникването на идеята до приключването на изпълнението нито веднъж не сме съжалявали, че се захванахме с този проект. Мястото на новата лаборатория е лесно достъпно от целия град и е близо до предишния ни офис, споделят Дани и Асен по телефона.
     Доволни сме от сградата. Всички я харесват. Помещенията са просторни и облени в светлина. Създават спокойна творческа атмосфера за хората, които правят фирмата. Клиентите ни търсят не заради красивата сграда, а заради качествената работа. Дани и Асен изразиха "дълбока признателност към всички работещи в студиото".
     На въпроса защо студиото е кръстено именно "Дани"? Асен изтъкна през смях две причини:
     - Дани е името на чаровен миньон с малко килограми (обещах да премълча цифрата)!
     - И колкото и да се опитва да си подаде оставката жена ми не може, защото фирмата си е нейна!
     В интерес на истината, има и трета: Асен и Дани са започнали този бизнес заедно. И до ден днешен решават, планират, мечтаят и работят заедно, наравно. Асен се е захванал с началната фаза, а Дани е поела финалната фаза от изработването на продукта - порцелана, красотата на коронката.
     Дани има и друга важна функция - обучила е много хора на занаята, научила ги е да работят. Сами си създаваме кадрите, казват Добрикови. Колкото до техниката - тя се развива непрекъснато и "Дани Дентал Студио" усвоява най-новите технологии в зъботехниката.
     Попитах какъв е редът за постъпване на работа в студиото. От известно време е въведен тест. Значение има и характерът, умението да се работи в екип и под час. Изискват се още талант, сръчност, прецизност в изпълнението, чувство за мярка.

     Архитект Иван Шонгов
     Проектант и авторски надзор върху изпълнението на проекта за офисна сграда на "Дани Дентал Студио".
     Роден в Пловдив.
     Сега живее и твори главно във Финикс, Аризона;
     От 18 години работи като архитект;
     Над 30 завършени обекта;
     Публикации в 7 списания;
     Многократни участия в изложби и международни конкурси;
     Носител c колектив на Отличителна Награда за Дизайн на Американския Институт на Архитектите
     Член на Американския Институт на Архитектите
     Активен лиценз за работа в Аризона, и Невада, (пасивен) лиценз за всички останали щати, Канада и Великобритания
     Хоноруван преподавател в Училището по Архитектура на Аризонския Държавен Университет и в Школата на Франк Лойд Райт по Архитектура

     - Удоволствие е да се работи с Дани и Асен. Знаят точно какво искат! Те са привърженици на високата естетика. Търсиха съвет от професионалисти и при вътрешното обзавеждане, и при подбора на цветовете, дори за местата на картините.
     - Последният ми завършен проект (след Офисната Сграда на "Дани Дентал Студио") е Шопинг Център на "Стрипа" в Лас Вегас, Невада - 40,000 кв. фута. Строителството започва до 1-2 месеца, споделя Иван в краткия ни телефонен разговор.
     - Удоволствието ми ще е огромно, ако успея да направя нещо в България! Поддържам връзка с колегите там.
     - България е ограничена икономически за изпълнението на нестандартни обекти. Все още там рядко се работи със стомана, повече с бетон. По отношение на архитектурата и изпълнението България има да наваксва много. В момента сградите се претрупват с елементи, които не се възприемат в съвременната естетика.


     ЗА ПРОЗОРЛИВОСТТА НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ...
     ...ЗА ПЕТИЯ ЕЛЕМЕНТ... И ЗА НОВАТА ЕСТЕТИКА

     Когато преди три-четири години Асен спомена, че смята да строи сграда с офиси му подхвърлих да върви в крак с времето, и да хваща вълната. Налице бяха признаци за предстоящия (тогава) бум на пазара за жилищни имоти в Голям Финикс и цяла Аризона. Цените все още бяха примамливо ниски, а строителните фирми всячески привличаха купувачи, за да посъберат капитал и да продължават изграждането на новите си селища върху разораните вече целини, в по-отдалечените нови райони. Пазарът на търговски и промишлени обекти беше слаб.
     Моите думи минаха покрай ушите му. Подочуваше се, че Асен строи. Жилищният бум отмина. През януари тази година се разбра, че "Дани Дентал Студио" вече са се преместили в новата сграда. Знаех, че мястото е отлично; в Темпи - университетското градче.
     Наминах без специален повод. Елегантната двуетажна сграда в светли пясъчни цветове на пустинята се вижда още от Broadway Rd.
     Пред сградата се издига вертикална 18-футова колона с Фънг Шуей - графики, символизиращи небето, земята, вятър, гора, езеро, светлина, течаща вода, планина и светкавици. Колоната е "талисманът" на сградата. Предназначението й е да привлича и акумулира положителните енергии, и да ги насочва към сградата.
     Архитектурното решение е основано върху комплексна философия и съчетава дветe естетики на съвременния минимализъм - "Hightech" и "Craftsmanship".
     Непокритата стоманена конструкция в нюанса на патина изгражда най-вътрешния слой на четирилистната външна обвивка на сградата. Бетонените стени на стълбата в главното лоби са ляти на място с "imprints" (щампи), впоследствие оцветени или завършени със специално осветление в духа на Фънг Шуей.
     Ако случайно полюбопитствате кога ще измажат и боядисат стълбищните стени - отговорът е "никога!". Непокритите бетонни стени са оставени в груб вид - символ на "Сraftsmanship". Те контрастират с финия изчистен завършък на външните стени в стил "Hightech".
     Остъкляването е отделено от логиката на конструкцията и обгръща сградата по много необичаен начин, като я прорязва под формата на лабиринт. Произволно, но функционално са поставени сенници ("вежди"), завършвайки игривата композиция на сградата отвън. Сенките им върху фасадата следват движението на слънцето.
     Строителните материали са близки до естествените цветове на заобикалящата ни пустиня. Цветовите акценти са заимствани от цветята, засадени в зеления пояс около сградата.
     Оформлението на фронтдеск-а е продължените на атхитектурната идея във вътрешното пространство. Лобито е завършено от дизайнерката Галина Михалева с Венецианска замазка в цветове, подбрани от самата нея.
     Усещането, че в сградата е вложен толкова много ръчен труд, и е положено толкова старание и умение предразполага работещите там да се чувстват добре. А и тяхната работа е изключително майсторска. Хармонията е безспорна.
     "Преди да започнем, ходихме с Дани и Асен до Калифорния да разглеждаме сгради с подобни функции. Дани и Асен знаеха точно какво искат", продължи арх. Иван Шонгов, и лично помогнаха при изключително успешното вътрешно разпределение на помещенията.

Надя МИЛЧЕВА

Назад


Дани Дентал Студио

Дани Дентал Студио

Дани Дентал Студио

Дани Дентал Студио

Архитект Иван Шонгов

Архитект Иван Шонгов

Интернет дизайн