15 февруари 2007 г.
ВИЕ НЕ СТЕ САМИ

     Девизът, обединил в последно време българите с настоящите политици и медии в България в едно общо благородно усилие, събра 132 човека на 28.01.07 вечерта и в парка на 36 St.& Cactus , за да се изрази и от тази географска ширина подкрепа на несправедливо осъдените български медицински сестри в Либия.
     Митингът, проведен под егидата на в."Български хоризонт", бе изцяло спонсориран от Румен Косанков и Теодора Синксън: български знаменца, трикольорни лентички, лозунги, шоколадови бисквити, безалкохолно... Единствено свещичките бяха дарение от гръцкия манастир "Св. Антонио" и от мексиканската католическа църква "Sandero de la Cruz".
     Иска се голямо сърце, за да се подготви всичко това. Трябва неподправена човечност, за да се прегърне идея като тази. Необходима е своеобразна самоотверженост, за да се отдели от собственото време и средства, без да се дирят печалба и кредити... Просто така - в името на справедливостта... В името на Доброто. На Правото. На Българското! Теодора и Румен подеха, а 130 човека, на тази вечер, тук- във Финикс, се присъединиха! 130 човека разпалиха заедно крехкото пламъче на надеждата.
     Събитието е първо по рода си за нашата млада българска общност и организирано в "свободното" време на двама-трима човека. Би могло така да се направи, би трябвало иначe ...са някои от коментарите. Ние също си даваме сметка къде и какво още е могло. Микрофонът беше предоставен, а тези, които знаеха как да се направи или каже, не бяха там или не го взеха. Крайно време е да се научим да толерираме усилията на хората, да подкрепяме, а не да спъваме; да подлагаме рамо, а не крак... Да работим заедно, да се обединяваме, а не да се виним и нападаме. Живеем в друг свят, сред друга култура, където се изказва благодарност за времето и усилията, а ние - пак по нашенски - първо кусурите, а за другото - друг да му мисли... С грешки, понякога не съвсем съвършено, но всички усилия да се сплотяват българите във Финикс, са много повече от нищо непредприетото! И българската църква, и българският ресторант, и българският вестник, и българският магазин, и Delta Mechanical, и Dani Dental Studio - всички заедно и всеки поотделно, освен специфичните си дейности, се опитват да направят и още нещо за българщината, за нашето общество тук. А това е важното, от останалите просто трябва да се оцени или поне да не се опорочава. Румен Косанков през годините е помагал на десетки, а може би и на стотици да получат документи в Америка. На 28 януари, той и Теодора, координираха с българи от Мадрид и Лондон това събиране, давайки своята лепта в обединяването на българите във Финикс, ведно с моралната подкрепа за българите в Либия, които от осем години са сякаш в Деветия кръг на ада!
     132 гласа се събраха на тази вечер, 174 се отправиха към българското външно министерство, към либийския посланик в САЩ, към сенаторите на Аризона. Знаем, че нашите гласове не са така мощни, както би ни се искало да бъдат, но удовлетворява фактът, че и българите във Финикс се присъединяват към европейския протест.
     Подписката не е приключила. Онези, които не успяха да дадат гласа си на 28.I.2007, могат да го направят в българската църква "Св. София", чрез Интернет или чрез личен контакт с гореспоменатите инстанции.

Рубриката "Българите във Финикс" се води от Дафина Кърчева - Оррис

Назад


ВИЕ НЕ СТЕ САМИ

ВИЕ НЕ СТЕ САМИ

"Българите във Финикс"

Интернет дизайн