15 февруари 2007 г.
Редакционна поща
“БЛАГОДАРИМ ВИ И ВИ ОБИЧАМЕ”


     Това са думи от писмата на Мария (17 г.) и Стефан(15 г.) - две от децата на дома за отглеждане и възпитание на деца лишени от родителска грижа "ПЕНЮ и МАРИЯ ВЕЛКОВИ" в гр. Велико Търново.
     Сумата, която достигна до Дома за сираци по Коледа не беше голяма (около $500), но предизвика невероятен отзвук!
     Благодарствени писма, детски рисунки, строга отчетност за използването им!…
     Това като видим ефект от дарението, а онзи, невидимият, там, в душите на младите самотни хора?… Надеждата, мечтата, вярата в хората - неща, които нямат материален етикет, но остават дълго след като спортните обувки, закупени с тези $500 се износят.
     Препрочитам (за кой ли път!) писмата от директорката Ценка Банкова и от децата , петимни за добра дума, за добър жест. Хващат за гърлото, променят представи, преоценяват стойности… Писма от плът и кръв, истински, писани на ръка!
     Всички в една или друга степен, в едно или друго време сме извършвали добрини. Получавали сме благодарност, случвало се е и да не сме. С младежката си искреност "Благодарим Ви и Ви обичаме" от писмата, спечелва изцяло.
     Това е приемане в семейството, то е допускане вътре - в душите и в сърцата. То е зов за близост, за приятелство. Нуждаещите се са онези, които най-истински оценяват добрата дума, добрия жест. А кой повече от тези ничии, дори понякога неискани деца, има нужда от топлота и внимание?! От брат и сестра поне, щом нямат майка и баща да милеят за тях.
     Улавям се, че кроя планове за нови контакти с младите хора от Дом "Пеню и Мария Велкови". Трябва да направя време през кратката си ваканция в България и лично да им предам нашето "Обичаме ви". И нашето "Благодаря", защото унесени в амбиции, почти забравихме колко радост понякога може да донесе нов чифт обувки!... Или добър жест. Добра дума, добро намерение.
     Благодаря и на Васко Цончев, който ме превъплъти в едно от "перцата" на Бялата лястовица по Коледа, прелетяла от Финикс до Велико Търново, за да отнесе тези $500, дарени (предимно от българи, макар че в "шапката "сложиха и иракчани, и иранци, и руснаци...) за 62-те деца на възраст между 7 и 18 години в Дом "Пеню и Мария Велкови".
     Господ да благослови хората, споделили с нуждаещите се в името на доброто.
     Писмата, рисунките и снимките от детския дом, може да видите в библиотеката към вестника.

Дафни Кърчева-Оррис

Назад


Български Хоризонт

Интернет дизайн