15 февруари 2007 г.
ЛЕВСКИ при българите от Чикаго

     - Винаги съм оставял всичко битово и стандартно настрана и съм почитал като голям празник Денят на Апостола и Денят на Освобождението. Имах късмет, че можех да си го позволя още в България - казва Стоян Димитров, с когото разговаряме в Българската Православна Църква "Свети Иван Рилски - Чудотворец". Денят е Задушница, пред 19 февруари, гибелта и безсмъртието на Апостола, и моят събеседник, заедно с още един негов приятел, по стар църковен обичай, раздават осветена от молитвите на свещенослужителите храна - помен за Незабравимите...
     Заедно с Крум го правят за втора година. Става традиция. Правят заради своето дълбоко преклонение пред подвига на Левски, когото уважават повече от всичко.
     - Не съм "по-патриот" от другите - продължава Стоян - просто така съм отрасъл. Виновен е дядо ми. Той имаше бръснарница в Плодовитото - Чирпанско - казваше се "Левски". И ако си само на пет години, не можеш да четеш, а само да учиш стихотворения наизуст за Левски и Ботев, които после рецитираш с голям жар - това ти остава за цял живот, подвигът на героите, възпят от поета, е винаги с тебе!
     Не обичах да рецитирам "Обесването на Левски", защото ми навяваше тъга. Докато "Жив е той, жив е" го казвах по всяко време!
     Такива са и сега традициите в семейството на Стоян Димитров, български инженер, който и тук практикува професията си, свързана с отоплителните и охладителни системи. Прибавил е и още нещо в живота си: интерес към философията и историята и стремежа си да направи нещо повече за българската общност в Чикаго.
     По негова инициатива при нас идва проф. д-р Илия Тодев, ръководител на отдела "Възраждане" към БАН, който ще говори, и с когото ще можем да поговорим, за делото на Апостола.
     Панихидата в чест на йеродякон Игнатий, Васил Левски, бе отслужена в препълнения с хора храм от отец Валентин и отец Божидар. Станахме съпричастни с нашата далечна България и с Левски, който е винаги с нас, в сърцата ни.

Кина БЪГОВСКА

Назад


Българската Православна Църква "Свети Иван Рилски - Чудотворец", Чикаго
Молебен за Васил Левски от българската общност и свещенослужителите отец Валентин и отец Божидар в Българската Православна Църква "Свети Иван Рилски - Чудотворец", Чикаго.


Интернет дизайн