1 февруари 2007 г.
Становище на Съюз на Българите по Света "Бъдеще" относно кризата със здравните осигуровки на българите в чужбина

     Близо две години след масовия протест на живеещи в чужбина българи срещу Закона за здравно осигуряване (ЗЗО), който ги превръща в длъжници на държавата, въпросът отново е на дневен ред, вече в контекста на европейското членство на България.
     За съжаление, българските политици не се вслушаха в предложенията, формулирани от компетентни експерти, за отмяна на принципа на осигуряване по гражданство. Именно в него е източникът на посочения проблем и на бъдещи проблеми в условията на мобилност и преносимост на здравноосигурителните права на европейските граждани. "Закърпването" на ЗЗО в последния момент преди европейското членство, така че да не бъде в крещящо противоречие с европейските регламенти, показва липсата на политическа воля за промяна на сбъркания принцип и за решаване на проблема с така наречените "здравни дългове" за сънародниците ни в чужбина, а също и за хората без доходи в България.
     След като въпросът бе остро поставен в публичното пространство, отбелязваме със задоволство реакцията на д-р Хасан Адемов, депутат от Народното Събрание и член на Комисията по здравеопазване, който предложи сътрудничество за намиране на удовлетворителен изход от кризата.
     СБС "Бъдеще" настоява за незабавна реакция на всички българските институции и свикване на експертен съвет с участието на представители на българите в чужбина и специалисти от Европейската Комисия. Сдружението ще защитава следната позиция:
     Предварително условие за участие в дебата: незабавен мораториум върху събирането на задължения към НЗОК от НАП. Наличието на такива задължения да не се явява административна пречка за каквато и да била дейност на българските граждани.
     Възможно най-бързо внасяне на законопроект, отговарящ на следните условия:
     а. отпадане на задължителното осигуряване по гражданство (чл. 33 и 34 на ЗЗО). Дефиниране на категорията на лицата, длъжни да плащат здравноосигурителни вноски: 1. само местните лица и 2. само ако имат доходи, съгласно препоръката на Икономическия и социален съвет от април 2004;
     б. анулиране на задълженията на всички български граждани, които не попадат в дефинираната категория (местни лица, получаващи доходи) за периода 2000-2007 (не опрощаване, защото те нямат вина, за да търсят прошка);
     в. държавата да възстанови взетите суми за здравни вноски и лихви на всички граждани, които не попадат в дефинираната категория, но са били принудени да платят.

Съюз на Българите по Света " Бъдеще"

Назад


Съюз на Българите по Света " Бъдеще"

Съюз на Българите по Света " Бъдеще"
Union des Bulgares a Travers le Monde "L'Avenir"
49 rue de la Chine,
75005 Paris
e-mail: postmaster@budeshte.org
www.budeshte.org

Интернет дизайн