1 февруари 2007 г.
Бизнес и изкуство заедно помагат на Българската Православна Църква "Света София" в Чикаго

     Благодарни и щедри в лептата си към българското свято място бяха стотиците наши сънародници, дошли на тържественото честване Петата годишнина на Църковния комплекс. Надеждите се подклаждаха от новите идеи и белезите, че "Света София" се превръща във все по-популярен духовен и културно-просветен център на българите в САЩ. Наскоро към Храма се откри и библиотека. По-нататък, както сподели Отец Грую Цонков, ще започне активна дейност по съграждането на Български Манастир, който вероятно ще е първият в Новия свят, както и на съвременен комплекс за възрастни хора, което пък ще бъде със сигурност уникално по рода си събитие за българската общност. Редно е някой да се погрижи за онези, вече възрастни хора, които дойдоха в Америка през трудните години и трябваше сами, първи, да проправят пътеките за съвременното българско общество в Страната на неограничените възможности. Свещенослужителят потвърди готовността "Света София" да следва неотклонно дълга си на Храм - грижовен пазител на българските духовни и културни традиции.
     По поръчение на посолството ни във Вашингтон Генералният консул на България в Чикаго Иван Сотиров връчи на Отец Цонков правителственото отличие "100 години Българо Американски взаимоотношения", което Храмът безспорно заслужава за дейността си сред стохилядната вече българска общност в Чикаго.
     На тържеството присъствуваха и много миряни, които традиционно посещават другата наша Православна Църква в Чикаго "Свети Иван Рилски - Чудотворец", както и членове от тамошното църковно настоятелство и двамата свещенослужители - свещеноиконом Валентин и отец Божидар. В приветственото си слово Отец Валентин изрази задоволството си от Божията благодат - православните ни храмове и миряните в тях да живеят в братска обич и доверие и да си сътрудничат и помагат в осъществяването на бъдните идеи за благото на Вярата и Българите в Чикаго.
     Българският бизнесмен Динко Динев и художничката Кина Бъговска показаха на благотворителната вечер в "Света София" как общността ни може да спомогне за укрепване и развитието на духовните ни огнищата в Америка. Бизнесменът закупи картина на художничката, а тя предостави като дарение цялата сума на Храма.
     Бяха дошли и представители на българските медии в Чикаго, вестник "България", В-к "България Сега " и "Старт", които подкрепиха тази знакова среща за единение в българската общност, показана ярко от нашите духовни водачи и се ангажираха в бъдеще да работят повече и по-добре за успеха на тази тенденция.
     И всичко това протече в една укрепваща вярата, надеждата и любовта сред сънародниците атмосфера, в уютния салон за български срещи при "Света София", сред прекрасните изпълнения на музикантите от оркестър "Пирин" и водещ на програмата - Симеон Гаспаров.
     А къде без "Ансамбъл Хоро", един състав, който израсна в последно време като един от най-атрактивните , приемани с обич и възторг от зрителите български фолклорен състав зад граница, който беше емоционалния връх на вечерта, завършила, както е вписано в традициите ни, с общи, великолепни български хора!

"СтартBG"
Собствена информация

Назад


Чикаго
Отец Грую Цонков бе награден с държавното отличие "100 години Българо-Американски дипломатически отношения", връчена от Генералния консул в Чикаго - Иван Сотиров.

Чикаго Бизнесменът Динко Динев закупи на търг картината на Кина Бъговска, предоставена от нея на църквата "Света София".

Интернет дизайн