15 януари 2007 г.
Идва ли по-доброто време?

     Има хора, които регистрират вече в живота си три абсолютно противоположни етапа. Катастрофата на Третото българско царство, когато национализираха имотите им, за да е по-добре, после изтърпяха падането на комунизма, когато се развихри реституцията на имоти и строителството на българската демокрация, за да е по-добре, сега влизаме в Европейския съюз - за да е по-добре.
     И сигурно е, че през цялото това време все е било по-добре за някого и за някои.
     Но за повечето мои познати, тези с които съм другарувал от дете, та досега, не е било по-добре.
     Сега ние сме в Европа като най-бедния народ и държава.
     От доста време, като си пишем и си говорим по телефона с тия дето не тръгнаха като нас по чужбина, все това си повтаряме: как ще ни приемат у дома си тези богатите европейци? Дето на ден взимат пари колкото нашите за месец.
     При нас, в Родопите, па и в цяла България, може да е и по цял свят, когато бедният прави ортаклък с богатия винаги значи, че отиваш да му работиш. А той плаща - колкото му се откъсне от сърцето.
     Питат ме нашите - като се боят толкова от нас да не им подбием пазара с евтини работници, няма ли и ние да се уплашим, че като дойдат у нас европейци, ще накупят де що е останало и ще почнат да си пишат заплати по 70 000, а ще плащат на българина по 70 на месец? Поне досега така е ставало много пъти.
     Успокоявам ги, че сега контрол ще има по-голям и техните честни европейци ще контролират техните си нечестни европейци да не ни грабят.
     Питат ме - добре, тогава защо ни спряха нашата атомна електростанция, дето едничка ни беше останала и се скъсаха да пишат, че такива бедни хора като нашите стават разбойници, крадци и се занимават с непочтени занаяти. Това е все едно да вземеш на бедния селянин вола и да искаш от него да бъде почтен на гладно - заедно с гладните си деца, жена и стари родители.
     Като си пръснахме земята на милиони парчета и като побягна народът от селата как ще вържем двата края? Земята не разбира, че сега не е комунистическо ТКЗС, а свободна и демократична земя, тя си иска да се оре, сее и жъне. Но за да се изкара нещо по нашите нивички са необходими милион магарета и катъри, а на Запад го правят същото в неколкостотин механизирани ферми.
     България се напълни с "нови българи" - англичани и други европейци, които си накупиха къщи по нас и всеки ден се радват на българската храна, каквато не са яли до сега, хвалят се и милиони туристи от нашата кухня. Но Европа, Русия и пр. забраняват да се купува от нас. Месото било опасно, виното - с криви етикети, а млечните продукти - мръсни. Обратно - продават ни швейцарско сирене, полски картофи, френски вина. И парфюми с наше розово масло.
     Не е ли същото с Атомната? Не я ли спряхме поради външни интереси, противоположни на нашите! Не защото е опасна - винаги е работила и щеше да работи и дава евтин ток на целите Балкани още дълги години.
     Влизаме в Европейския съюз нито със земеделие, нито с технологии.
     И за това нещо, обаче, не са ни виновни европейците. Техните политически и стопански ръководители се грижат, разбира се, на първо място за своите си държави и своя народ. И не смятам, че с казаното по-горе отричам пътя на България в Европа, който наистина е нашият голям шанс. Единственото, което ме подтиска е тежката съдба на повечето българи, вече европейци. Тежко и позорно е да видиш в България как нашите стари учители, инженери, майстори по заводи и строежи преживяват благодарение отпадъците по кофите за боклук. Как гладуват и си отиват от този свят остарелите бащи и майки, защото са недохранени и нямат пари за животоспасяващи лекарства. Как довчерашните деца стават бодигардове, мутри, наркотрафиканти и далавераджии, вместо да живеят с честен труд, да учат и станат творци на блага и култура. Страшно е да видиш с колко много сме по-бедни от останалите европейци.
     Не случихме на добри строители на демокрацията.
     Двата им основни гряха са, че след като разсипаха всичко, което го имаше, за да го обезценят и присвоят за жълти стотинки и разпродадоха сгради, машини и оборудване за милиарди долари, но с тези пари не създадоха модерно земеделие и технологии. Пръснаха ги за къщи-палати, луксозни коли, за имоти в чужбина каквито не си позволява и Рокфелер, за създаване на нарко, хазартен и други аморални бизнеси. Затова и днес не стига че сме най-бедните в Европа, но и изглеждаме в лицето на европейците като най-корумпираните и най-престъпните членове на Съюза.
     И може ли някой в Европа да се усъмни в силата на корупцията по нашите земи след като петнадесет години не падна и косъм от главата на порочните "строители на българското свободно общество", освен падналите от "приятелски огън" конкуренти от ръката на по-удачни конкуренти...
     Европейският съюз сега ни предоставя възможността да се преборим с тази проказа. Свободното пътуване по Стария континент дава чувството, че българинът, въпреки всичко, е гражданин на един голям свят, където законността и свободата са основен принцип. Ще идват все по-често от цял свят у нас и ще видят, че в основата си българският народ е приятен, трудолюбив и дружелюбен народ. Рано или късно ще се родят и израснат децата - нашите или из другите страни по света, които няма да са заразени от алчността към бързата и безскрупулна печалба. Те ще заработят като нормални предприемачи, които да създават стопанство и индустрия с добри работни места за добри работници, инженери и ръководители. И ако успеем до съчетаем добрите черти на българина с европейската дисциплина и толерантност към законите и себеподобните - ще дойде по-добро време...

Самуил КАВАРДЖИЕВ

Назад


ЕС
Интернет дизайн