15 януари 2007 г.
Чикаго - с депутат в Българското Народно Събрание!
Специален репортаж от мястото на номинацията


     Само висококачествени медии и други даровити личности, проверени от историята и от съответните органи на входа, присъствуваха на първото по-величествено събитие, откакто България влезе в Европейския съюз - Именният ден на американския издател на българския литературен и светски вестник "Златорог", Йордан Ганчовски.

     Беше на Йордановден в Чикаго
     Много чудеса са ставали и стават в Америка. Български атомни инженери чистят баничарници, кинорежисьори карат трокове, но това - истински литератор и по дарба и по професия, да списва вестник, да се занимава САМО с писменост и култура - направо си е чудо. Даже е подозрително. Кой живее в Америка без да мисли за имане? А?

     На Йорданов ден, обаче, тайната бе разкрита.
     Оказва се поетът Йордан Ганчовски е доста богат. Кой отдето пристигна все му донесе по нещо добре увито и явно добре подбрано. А кой носи подаръци на беден човек? Най-добрите подаръци са за най-богатите и най-високите хора. Не по сантиметри, а по служба.
     От малкия Кореком, който Данчо посъбра, стана ясно, че е ужасно богат с приятели, колеги, а може и с неприятели, но те или не дойдоха или прекараха цялата вечер в дипломатичен въоръжен неутралитет, гасейки и най-малките нелюбезни мисли с обилни водопади, или по-точно водкопади, уискипади и винопади.
     Българската държава беше изпратила на събитието цели два консула и най-красивите си сътруднички от Чикагското консулство. По високите столове седяха тежки авторитети - истински европейци вече от цели 6 дни - притежатели на забележителни американски фирми с български имена като "Visit Bulgaria", ABC /Алианс на българската култура/ и пр. Вестник "България" беше представен с върха на своята издателска мощ. Имаше художници, артисти, спортисти, поети, литератори, музиканти, беше и сборният образ на всички това, познат в Чикаго с името Ди Джей Пацо.
     Нему се падна историческата чест да обяви голямото предизвикателство на най-могъщата в света българска диаспора, Чикагската, която номинира Първия българин за депутат от чужбина в Народното събрание на Република България.
     Той беше издигнат от членовете на българската избирателна комисия, която проведе президентските избори през миналата година. Присъствуващите приеха с нестихващи овации тяхното решение, още и с несъкрушима вяра в успеха. С такива изборджии шега не бива! Те даже Първанов избраха, та сега нашия кандидат ли няма да изберат?!

     Ето и самата
     Декларация-Прокламация
     До Народа, Парламента, Президента и Правителството на България!

     Избирателната комисия на секция "Община Чикаго", се събра днес, 6 януари, 2007 година, в пълен състав и единодушно реши:
     1. Обявява г-н Йордан Ганчовски за "Мъж на Годината".
     2. Обявява поета Йордан Ганчовски за "Йорданът на 2007 година".
     3. Номинира Издателя на Българския вестник "Златорог" - Чикаго, Йордан Ганчовски за Независим депутат от Българския Чикагски Избирателен Район на Общите парламентарни избори 2009 година за Българско Народно Събрание.

     Подписаните: /не се четат/. Но са тук!

     След официалната част настъпи невероятна еуфория. Но така, както е подреден, стилен, с изискана тематика, силен, професионален, вестник "Златорог", така чисто и прилично присъствуващите отпразнуваха ранното януарско раждане на издателя. Мнозина го посъветваха и му пожелаха да не прави дебел вестник, а да си го запази такъв, като бижу, с ясна и подбрана мисъл, с четмо за начетените и поуки за тези дето могат да се поучават.
     Други пък, дето и стихове умеят да четат, му стиснаха ръка за неговата, вече високо оценена, разкошна поезия, и на български и на английски...
     Трети пък, дето не страдат нито от грандомания да правят медии и други зулуми, нито от графомания да пишат стихчета и статии, му пожелаха здраве, любов и мно-о-о-го приятели, най-голямото богатство - дори и за един Мъж, за един Йордан и за един Депутат от парламента...

Климент ВЕЛИЧКОВ

Назад


Йордановден в Чикаго
Една среща в подобаващ на историческото й значение стил

Йордановден в Чикаго
Момент от художествената програма.
Дуелите са близка тема на поетите, а преди време са били и практика...

Интернет дизайн