15 януари 2007 г.
Стихове, чаша вино, приятна музика...

     Чужди мисли в чужди думи,
     С чужди букви - чужди чувства,
     Чужденци във чуждата страна,
     Изоставили сме всичко:
     даже майка и баща!

     На 10 декември, в Спортен Клуб "La Camarilla", Scottsdale се състоя среща-разговор "На чаша вино с поетесата Дафни". Така, непретенциозно, но задушевно, бе представена стихосбирката на Дафина (Дафни) Кърчева-Оррис.

     В късния неделен следобeд, приятели, познати и ценители на поезията се събраха заради стихосбирката "Горчива наздравица", с което същевременно доказахме и на себе си, че не сме забравили да ценим изкуството и успехите на таланта, дори да сме далеч от родината.
     Визирайки емигрантския живот през призмата на "един противоречиво и чупливо устроен човек" (думи на редактора на стихосбирката, Мартин Маринов), Дафина излага съвсем близки до всеки от нас, напуснал родината си, "емоции и страсти, зазидани са здраво илюзиите за обратно." Сигурна съм, че не е имало и един от гостите на срещата, който да не е открил поне частица от себе си и от съкровените си мисли в стиховете на Дафни, рецитирани с професионализъм и много топлота от Цвети Младенова.
     Колкото и да ни е трудно да си признаем, всички търсим т.н. комфортна зона - там, където се чувстваме по-уверени, със стабилна почва под краката. "Горчива наздравица" е това търсене на здрава почва, а защо не и на корена " от който така неистово изтръгнах се, побягнах..." Продължение се надяваме да открием в следващата й стихосбирка, която според поетесата ще бъде още по-съкровена, защото разкрива най-дълбоката й същност. С неподправеност Дафни споделя, че все още не й стига кураж да публикува последните си стихове. Но не е ли всеки един от нас малко уязвим и несигурен? А нали за това са приятелите и подкрепата им в моменти, в които откриваме най-съкровеното?! Дафни сподели най-свидните си мисли не само с близки приятелите, но с всички, които се събраха в този ден край нея. И денят се превърна в по тържествен и специален, защото сроди присъстващите. Сроди ги не само с чаша вино, но и с поезия! Сроди ги общото светоусещане, казано или премълчано.
     Стихове, чаша вино, приятна музика...
     В съзвучие с духа на аудиторията, Деница Иванова изпълни "Топъл дъжд", а Марина Лойд посвети великолепна авторска инструментална творба на поетесата.
     За творческата атмосфера на срещата определено допринесоха картините и иконите на Иван Андонов - млад, талантлив и уникален художник!
     Представянето на стихосбирката "Горчива наздравица" не е скрита реклама. Събитието цели да постави началото за изява на българските творци във Финикс . Начинанието е инициатива на вестник "Български Хоризонт" с амбицията да обединява и сплотява българското общество във Финикс. Да популяризира духовните ценности на нашата нация тук, на този континент, в "страната, която ме е приютила", цитирам в заключение от " Горчива наздравица". А това неминуемо ще "подслади" наздравиците ни далеч от България!

Десислава Чaлъкова

Назад


На чаша вино с поетесата Дафни
Потопени в магията на словото

На чаша вино с поетесата Дафни Дафни Кърчева - Оррис, Дени Иванова и Марина Лойд

На чаша вино с поетесата Дафни
Деси и Цвети - стихове от "Горчива наздравица"

Интернет дизайн