15 януари 2007 г.
Българите във Финикс

     Фестивал на българската култура, изкуство и спорт на Американска земя
     1 Април, 2007 (неделя)
     Специален гост на изявата е Посланик Елена Поптодорова
     Ще присъствуват и други официални лица.
     Събитието има амбицията да представи български спортисти и творци от различни изкуства /литература, музика , фотография и др./, "хвърляйки мост" към американското общество в популяризиране на нашата общност и нейните духовни ценности.
     В програмата по посрещането на високия гост са предвидени посещения на църквата "Св. София", ресторант "Мираж" и други.

     Инициативен комитет в състав (по азбучен ред): Васил Цончев, Галина Михалева, Десислава Чалъкова, Йорданка Грозданова, Йорданка Нарадикян, Криси Манова,Мими Джамбазова, Марина Лойд, Огнян Кърчев, Сурен Нарадикян, Диана и Тодор Спасови и др.
     Под егидата на в. "Български хоризонт"
     Координатори: Дафина "Дафни"Кърчева - Оррис, (602) 493-6808, E-mail: daphneorris@hotmail.com
     Таня Радева, (602)510-2022; д.(480)874-3112, Е-mail:taniaradeva@yahoo.com

     Още за фестивала - в следващите издания на "Български Хоризонт".

     N.B. Работна среща на инициативния комитет и на всички, които биха били така добри да съдействат за осъществяването на фестивала, насрочваме за 11 март (неделя), 2007 от 16:30 часа в " La Camarilla", 5320 E. Shea Blvd., Scottsdale.


     БЪЛГАРСКА СПОРТНА ПРОЛЕТ - АРИЗОНА 2007
     На 31 март и 1 април тази година,
     в-к "Български Хоризонт" организира първи по рода си
     български спортен празник " Аризона 2007".

     Празникът съвпада с посещението на посланик Елена Поптодорова в града ни и ще спомогне за по-пълното представяне на България пред американската общественост.
     Спортното събитие предвижда Парад на гребането и регата, в която ще участвуват български, американски и световни знаменитости на спорта, сред които Николай Здравков - подготвил над 25 олимпийски и световни шампиони! Очакват се състезатели и гости от България, САЩ, Канада, Франция, Холандия, Русия и др., наред с гребци от местните клубове.
     Главен координатор на проявата е Искра Велинова - Балчева. Нейните постижения на олимпийски и световни гребни регати са в златния фонд на българския спорт.
     Олимпийски и световни шампиони, спортни лидери и треньори, журналисти и представители на артистичния свят, ще гостуват на празника във Финикс. Българската федерация по гребане и Българският олимпийски комитет ще споделят с нас своя спортно-организационен опит.      Сънародници и колеги от българските медии в Чикаго и други градове на САЩ подкрепят инициативата.
     Състезанието е своеобразен тест за Българско Експо през май 2008 година в Salt Lake City, на което сме съорганизатори. То е един вид проверка, способна да определи домакинството на Първите всебългарски спортни игри през същата 2008 година.
     Каним всички, които имат интерес, познават и обичат спорта, да подкрепят регатата със своя опит в организацията или с присъствието си на това голямо събитие в Аризона!
     За информация:
     Искра Велинова - Балчева,
     Редакция на вестник "Български хоризонт" - Аризона,
     Тел.: 602 617 8971, bulgarianhorizon@gmail.com


     БЛАГОРОДЕН ОТКЛИК
     И казано е: "Обичай ближния". И още е казано: " Ако имаш две ризи, дай едната на нуждаещия се". И знае се " Дай, за да ти се даде"...
     Зов за помощ на Петър Петров (55г.), диагностиран с рак четвърта степен, съвпадна с Коледа - време, когато всеки отваря широко душата си, за да влезе Доброто в него. За българите от Phoenix този апел се превърна и в първо изпитание по обществено милосърдие, братска подкрепа, общностна изява далеч от родината. В броени дни, преди дори този повик да е достигнал до всички българи, 13 450 долара бяха събрани за Петер и той влезе в алтернативна битка с рака. Всеки човек, не - всеки истински българин, до който новината достигна, даде своята лепта в името на оцеляването. Без пози, без самоизтъкване, безрезервно българските имигранти във Phoenix подкрепиха Петър в този изключително труден момент и му дадоха шанса (надеждата) да живее още.Чрез вестник "Български Хоризонт" Петер Петров отправя своята неизмерима благодарност към: Тони и Мариана, Даниела, Росен, Николай, Стефка и Недялко, Оги и Нушка, Миглена и Сашо, Делян Царски, Валя и Нато, Любо Манов, Гроздан, Асен и Деница, Дафни, Теодора и Румен, Илия, Таня, Росица и Пламен, Ели и Веско, Деси и Галин, Деси и Руди, Йорданка и Сурен, Мая, Тодор и Диана, Радостина и Оги, Васко, Дани, Жоро и Валя, Даряна, Ясен, Хари, Валери, Алекс и Ваня, Olympian, Coca mate, Ачо, Деси, Краси, Стойчо, Дида, Злати, Краси, Вили, Богомил и Мими, ИскраБалчева, Илиана и Иван, Любо и Мария, Орлин, Жоро, Кево, Петър Ст., Нели и Владо, Антоанета Б., Джон, Динко и Генка, Юлия и Любо, Теди, Иво Д.и др. по реда на получаване на помощта.
     Не всичко е пари, както пее Лили Иванова. Не може да се сложи цена на подкрепата, която оказват хора като Милена от Los Angeles( две седмици до Петър в Мeксико); Даниела, която се грижи в момента за него в своя Adult Care Home и урежда всички административни формалности( free of charge); Оги и Гроздан, които го отведоха до клиниката и докараха от Mexico; Росен, който поддържа пощата и други аспекти от живота на Петър в ред и т.н., и т. н.
     Знам, че нечии имена са останали неспоменати, главно заради обстоятелствата, при които се събираха средствата: в кратко време и от различни доброволци - за това моля да бъда извинена. По- важно от всичко е резултатът: българите от Phoenix са тук един за друг и се вълнуват от съдбата на своите сънародници. Протягат ръка. Предлагат рамо. Поддържат се. А това е безценно!
     Петър все още се нуждае от помощ: финансова, физическа, морална. Адресът му е:
     Adult Care Home( Att. Peter Petrov)
     4232 W. Royal Palm Rd.,
     Phoenix, AZ 85051, (check or money order on his name).
     Банковата сметка на фонда за подпомагането му е:
     Compass Bank , Checking number 1221057441, with Routing # 2507111613
.

     Нашата амбиция е този фонд да се превърне в постоянен и готов да се притече на помощ и в бъдеще на онзи, който изпадне в немилост. Но засега тази идея е все още в сферата на добрите намерения.
     А казано е "Кой каквото прави - на себе си го прави". Всичко се отплаща. Всичко се връща. И още е казано "Дай, за да ти се даде"... На някои -- по-рано, на други -- по-късно. На едни като слава, на други като пари, на трети - като благодарността и обичта на ближния. А това е безценно!!!



Рубриката "Българите във Финикс" се води от Дафина "Дафни" Кърчева - Оррис

Назад


Българите във Финикс

Българите във Финикс

Интернет дизайн