1 януари 2007 г.
"Легенда за Хляба",
уникален спектакъл, с който българите в Чикаго посрещнаха Рождество и Нова година 2007!


     - Ама защо в Ирландския културен център?
     - Ами заради гайдите! И те с гайди и ние с гайди... Много сме близки!
     Само че нашето гайдарско сходство с ирландците също си имаше своите разлики. Изглажда техните гайди са били по-гайди, та са се настанали в такъв необятен център, а нашите гайди са "по-каба", та още нищичко си нямат...

     И ето ни на Уникалната Коледна Програма...
     Така ни омайваха организаторите, нарекли я още и "Легенда за хляба - фолклорна феерия, за първи път в Чикаго". Беше събота, 23 декември, 2006-та година, 7 часа вечерта... За днешния ден със сигурност е била първа.

     Ние ли сторихме тази красота?
     Огромна, светла като за кралски прием, зала. Таванът не се вижда - толкова въздух и простор,само защото сградата е строена преди 100 години.
     Стените - като платно, по което с красиви багри оживяват българските черги, извадени от сандъците на прабабите ни.
     Разкошни двуметрови сурвачки,обкичени с гирлянди от пуканки като бели, пухкави снежинки изправяха снага до шест коледни хляба с български обредни символи, спускащи се величествено, сякаш слънца от небето...
     На всяка маса красиво бяха съчетани само естествени неща, вместо изкуствените балони се кипреше керамичен поднос, напълнен с орехи,бадеми и лешници, по стар български обичай така даряват сурвакарите, в средата сухи клони, обкичени с наниз от пуканки.
     Почеркът издава, че тук е била художничката Кина Бъговска.
     Ей що гирлянди и все от пуканки,така наредила художничката.
     Да нанижат жените 100 метра пуканки иначе няма да има ни хляб ни вино.
     Албена извикала даже свекърва си да помага, да не губят време. Те танцуват, тя прави гирлянди. Благодарение на Маргарита вечерта не се провали.

     Alliance Bulgarian Culture
     Гореспоменатата личност Кина Бъговска е уличена и в създаването на нова, независима, свободна и безпарична организация на българите в Чикаго - ABC - Alliance Bulgarian Culture. Прави се не за да изправи снага още един Борд на директорите на свежо-препечена фирма, а да се обединят силите на съществуващи вече организации и свободно ходещи из емигрантските полета талантливи литератори, артисти, певци, музиканти, танцьори, художници и просто хора, които могат да четат и пишат, също и да слушат, да се радват и веселят и да пазят българския си дух с всичките му дарби.

     Всички заедно!
     Затова и придошлите колеги и непознати съмишленици постепенно се приобщиха към спектакъла, който представяше тези красиви идеи.
     Приятно беше да се срещнеш с Хамид Русев и Лина Кърк от големокалибрения вестник "България", поетът Йордан Ганчовски, редактор на специализирания като литературно, политическо и културно издание "Златорог", целият боен екип на чикагския медиен хит за 2006-та година - сайтът Еурочикаго, както и "България 21 век" и "Старт BG Чикаго".
     Не бихме отминали забележителното присъствие на двамата чикагски режисьори на телевизионни предавания Борис и Милен от "Фрайдей Найт".
     И тук особен чар носеха режисьорите и операторите със своите далекобойни камери. Предчувствието и топлата, апетитна пара, която се вдигаше от бъдещия филм, вдигаха и градуса на всички, които очаквахме отново да се видим на екрана.
     Ние, по масите, особено внимавахме да не се изложим с ножа и вилицата при хранителната част на празника...
     А тя беше подготвена по сценарий на ресторант "Флорида", който ни разнежи с незабравими изпълнения, взети направо от българската кухня на баба, мама и тате, с вкусни, панирани червени чушки и серия други скъпи кулинарни спомени...
     Но без благословия хлябът тези дни не бива. Отец Божидар от Българската православна църква "Св. Иван Рилски Чудотворец" извиси глас в благодарствена молитва към хляба и благослови Коледната трапеза.

     Първи Български Музей в Чикаго - задно с ABC
     Особено активни тази вечер бяха жадни за култура в новата си родина личности като Елена Табакова, Диляна Иванова и Стоян Вълков, специалисти по музейно дело, които се впуснаха да правят и първи български музей в Чикаго. Започнаха го като замесиха, представиха с реч и показаха славната история на българския обреден и хляб наш насущен. Те предизвикаха ентусиазъм дори и в пестеливата наша българска общественост, която разкупи хляба накрая, а една от погачите стигна почти100 долара. Така се събраха и първите капитали за Музея...

     Яна и Валентин Георгиеви бяха дошли с децата си на празничната вечер.
     Яна каза, че е възхитена от този нагледен урок по народност, който приковал вниманието не само на нейните, но и на всички други деца. И те вече знаят повече за своята и на бащи и майки родина...

     Прочутият чикагски "Ансамбъл Хоро"
     "Хоро" на Ирина и Тодор Гочеви беше естественият център на емоционалната програма. Явно е, че при тях има всичко за успеха: мъдрият опит на професионалните хореографи, любовта към българските традиции и сърцатите танцьори, момичета и момчета, които нямат надиграване. Като бели лебеди са танцьорките с прекрасните си носии, понесли се в красивия танц-спектакъл: Сеитба, Жътва, Веселие. Благодарение на тях пред нас оживя мистичната сила на българските поверия и обреди, предавани от поколения на поколения.

     Музика и таланти
     Ангел и Теменужка Жекови събраха нашите овации към народната музика и песен, а Трио Класика с участието на Деси Танчев - завършила Държавната Консерватория в София, Камен Вачев и Ерик Шосер с виртуозните си изпълнения ни дадоха и така търсените от мнозина минути за облагородяване на човешкия дух.
     И всичко това, заедно със сурвакарчетата на Боянка Иванова беше прекрасен принос към нашите традиции.
     Превъзходно се справиха с програмата, събрала толкова много таланти, и водещите Мария Георгиева и Красимир Андонов. Те показаха и актьорските си качества и умението си да дирижират действието и темпото на художествената част на тържеството.
     С висок професионализъм и родопски певчески талант ни покори Нико. Изпълни незабравими американски хитове и при всичките бе на нивото на оригинала!

     Countrywide Home Loans
     Познатата по всичките 50 американски щати могъща компания за недвижимости и финансиране "Countrywide", генерален спонсор на Вечерта, в лицето на нашия сънародник от Чикаго Валентин Георгиев, един от тридесетте първи специалисти в САЩ, беше предоставила и неизтощими запаси от най-хубавото калифорнийско вино. Друг наш сънародник - пак Валентин, но Рударски, пък свърши също много важна работа - отвори с качествения свой личен тирбушон, базирайки се на точното си футболно-съдийско око и здрави нерви за късо време и без проблеми всичките бутилки...
     Не е здравословно за настроението на тези, които пропуснаха тази фиеста, да им разказвам какви страхотни хора и танци се завъртяха до ранните часове на идния ден... Просто сега го преживейте и друг път не пропускайте!

     Наградите на спонсорите!
     Емоционално протече и томболата за 15-те награди на втория основен спонсор - Агенция "Полина Сървис" в лицето на Светлозар Иванов. Безплатно изпращане на колети за България, месечни абонаменти за вестници като "Труд", "24 часа", "168 часа", "Женски тайни", "7 дни спорт", "Меридиян мач", юбилейният брой на "Плейбой" в 250 страници и подарък, български захарни изделия и пр., намериха своите притежатели, родени с късмет.
     Магазин "Младост"зарадва своите почитатели с DVD player, шах и продукция на магазина.
     Имаше вкусна баница от "Вкусен свят", вкусна торта от магазин "София" - Шилер Парк и колекция български вина от магазин "София" - Дес Плейнс.
     Новата българска телевизия предостави безплатни абонаменти.
     Нашата сънародничка и поддръжничка на всичко българско, Куни, също подкрепи томболата с прекрасни, плетени аксесоари на фирмата"Катерина".

     Гости и приятели
     Гости на българската среща бяха и познатата ни от дълги години ръководителка на американския департамент за работа с етническите общности и медии в Чикаго, госпожа Пат Михалски, представители на нашето Министерство на външните работи в лицето на консула Александър Пейчев, сънародници от десетки професии.
     - Тази вечер остава като един приятен спомен за нас - сякаш обобщи настроението на всички Антон Антонов от Intergroup Realty.
     В залата беше и Русен Русев - един от основателите на тази компания. През 1997 година, по същото годишно време, тогавашният президент Петър Стоянов беше връчил в София високото отличие "Боен пилот № 1 на България" на младия капитан от авиацията Русен Русев. Почти десет години след това, някои от дошлите на рождественския и предновогодишен български празник в Чикаго, биха могли да му "връчат" своите благодарности за новия дом, който брокерът Русен Русев им е осигурил в Новия свят...

ChicagoBulPress
Материалът се помества едновременно в "Старт BG Чикаго" и "Златорог"

Назад


"Легенда за Хляба"
Така започна "Легендата за хляба"

"Легенда за Хляба"
Красота от багри и форми - богатството на народния талант!

"Легенда за Хляба"
Камерата следи маестрото на народния танц - Тодор Гочев

"Легенда за Хляба" Нико - с чийто глас при нас идва световната естрада

"Легенда за Хляба"Г-жа Пат Михалски - ръководител на американския департамент за работа с етническите общности и медии в Чикаго - бе гост на тържеството

Снимки: EuroChicago.com

Интернет дизайн