1 януари 2007 г.
Години, години, нови чикагски години...

     Каквото и да казваме за времето, през което сме в Америка - че е било много лошо, много добро или ту лошо, ту добро, едно е истина: то не е минало напразно!
     Много неща научихме и много работа свършихме в тази далечна от нас страна, а и мнозина помогнаха много на своите близки в България.
     Дали ще останем тук, дали ще се върнем на старини или по-млади, или ще си тръгнем още през новата 2007 година, е също въпрос отделен за всеки.
     Но сигурно е, че в Чикаго срещахме всяка Нова година по-разумни, по-добре подготвени за живота и с повече придобивки, стига да не ни е мързяло да работим.
     Колкото и да се стараех в работата си по моето родно място в Родопите, едва ли бих направил толкова удобни и приятни за живот жилища, едва ли бих опознал моя бояджийски занаят така, както сега го знам. Америка е страната, където първи, най-често, се досещат за нещо ново сега, по наше време, и първи го приготвят за хората - нова машина за боядисване, нова детска играчка или нова медицинска техника спасяваща човешкия живот... Затова и всяка посрещната тук Нова година е била и ще бъде година на повече познание и повече възможности.
     Дано и през тази, която идва, ние българите в Америка се приближим към повече позитивни възможности и се отдалечим от всякакъв нихилизъм и прекрачване чертата - отвъд от морал и закон!
     Америка ни научи през новите години, които посрещахме на тази огромна територия, на повече толерантност едни към други и повече уважение към закона, закон който регулира отношенията между хората, помага всекиму да покаже своите възможности и подтиска престъпността и криминала. Тя ни стъписа отначало - примерно с полицейската твърдост при уличното движение и автострадите, с безпрекословните правила за паркиране и поведение на кормилото, с безмилостните тикети и "училища" за провинилите се шофьори. Но сега ние знаем защо е това и когато можем учим нашите приятели в България, че е много по-добре да си жив, макар и незабележим, шофьор на пътя, отколкото трагично загинал автомобилен Крали Марко с летящия си бензинов кон.
     Америка ни научи, че хората могат да бъдат с различен произход, с различен език, вяра, обичаи, разбирания и всички да бъдат еднакво посрещнати и уважавани от обществото. В тази страна едни до други са протестантските и католически църкви, православните храмове, синагогите и джамиите, будистките храмове и клубовете на атеистите. Няма друго такова място на земята с толкова толерантност и разбиране.
     Ние знаем, колко добър е животът в Европа, колко много са социалните придобивки на скандинавците, в страни като Ирландия, Испания и Германия, но никъде не е така изтрита чертата между местни хора и имигранти, никъде човек от далече не би се почувствувал така бързо щастлив в новата си родина, както в Америка.
     Това е духовно богатство, което също ни е дала тази страна и с него ние сме по-близко до новото общество, което се гради в 21 век.
     Никога не бихме се научили и на толкова предприемчивост, колкото сме събрали у нас сега. Вярно е, че понякога човек преживява ужасни часове, дни и месеци, смазан от темпото на американския живот и галопиращата икономика. Вярно е, че сто пъти сме мечтали за нашите хубави кръчми със сливова и табиетлийска салатка, с приятелите на раздумка и софрите по безкрайни празници и други поводи без край. Но ясно е че на този стил трябва малко да се постегнат юздите, защото в един съвсем друг живот, където къщата ти е пълна с изделия и уреди на друга цивилизация, наследила огнището и дървеното рало, когато се пътува за няколко часа с "Боинг" до друг континент, а не цял ден и цяла нощ с волската кола до съседния град, човек трябва да работи повече за повечето, което му се дава.
     Годините, изживени в Америка, ни научиха да ценим повече и онова, което сме получили от нашата Родина и от своя Род. Защото виждаме колко добри са били учителите ни, които са ни учили, колко сръчен е българинът, как може да се справи с всяка ситуация, да преодолее толкова пречки, колкото поставят пред него, и пак да успее. Виждаме, че мнозина около нас не могат това. Ние можем, защото Бог ни е дал много - и пъргав ум и много физическа сила на мъжете, и много красота на жените ни. Дал ни е и лоши неща, за да не изпъкваме много и да не се откъснем много напред, пред другите. Дал ни е завист, да се дърпаме едни други назад, недай Боже и надолу, дал ни е повечко от допустимото алчност и сребролюбие, та някои постоянно се опитват да откъснат от създаденото повече отколкото околните, дал ни е надменност и склонност към непризнаване качествата и достиженията на другите... Увеличава ли се това с годините или отмира? 2007-ма ще покаже. С очакваните нови правила на поведение в общия европейски дом, където влезе България, с новите предизвикателства, очакващи нас - българите, които живеем и работим в Америка.
     Да си пожелаем тук, край езерото Мичиган и там, между Дунав и Родопите, по-добри дни за българите, а и по цялата земя - за човечеството...

Самуил КАВАРДЖИЕВ

Назад


Коледа
Българска Коледа в Чикаго

Интернет дизайн