1 януари 2007 г.
МИНИСТЪР КАЛФИН В САЩ:
СЪЮЗ ЗА СПОДЕЛЯНЕ ЦЕННОСТИ


     В края на своето кратко посещение в САЩ по покана на Държавния секретар Кондолиза Райс заместник министър-председателят и министър на Външните работи Ивайло Калфин се срещна с представители на българската общност в американската столица. На нея присъстваха българските генерални консули в САЩ и водената от министъра делегация.
     Министър Калфин изложи главните моменти от своята интензивна работна програма, като се спря на свършеното и на предстоящото. Той подчерта, че отношенията ни със САЩ са много добри, към нас се отнасят с доверие, България среща подкрепа и разбиране. Членството в Европейския съюз, което той честити на сънародниците ни, поставя страната ни по различен начин в геополитическата карта на света, включително и в Америка. Преди всичко това е съюз за споделяне на ценности.
     В Държавния департамент на САЩ са разменени ратификационните документи за изменение на Договора между САЩ и България за насърчаване и взаимна защита на инвестициите, както и Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане.
     За сега САЩ са осми по ред партньор на България по вложените инвестиции от 860 милиона долара, но в близките години те ще минат далеч напред с общите разработки на информационни технологии като "Хюлет Пакард" или в областта на енергетиката.
     Пряк бизнес-интерес проявява компанията "Шеврон". Други компании искат да участвуват в изграждането на нашата втора ядрена централа Белене. Черноморският басейн има интересна политико-икономическа конфигурация със страни като Русия, Грузия, Украйна, България и вниманието на САЩ е пряко насочено за сътрудничество с тази част на света.
     Българската делегация се срещна със секретаря по търговията Карлос Гутиерес, със секретаря по енергетиката Самюел Бодман, с посланик Джон Негропонте, директор на националното разузнаване и с други видни политици и бизнесмени.
     Важен момент от посещението на делегацията беше възможността гласът на България за присъдите на медиците ни в Либия да бъде чут от световни трибуни - най-големите телевизии поканиха за интервю министър Калфин.
     Присъстващите българи се интересуваха за изменението на визовия режим, за реинтеграцията на българите, които искат да се завърнат в родината си, за промяната на образованието след влизането ни в Европейския съюз.
     С пожелание скоро да има българска църква във Вашингтон министър Калфин подари на живеещите тук българска икона.

Лада ГАЛИНА
Кореспондент на "Старт BG Чикаго" във Вашингтон

Назад


Министър Калфин

Министър Калфин

Интернет дизайн