15 декември 2006 г.
80-те ЗНАКА НА ЧОВЕШКАТА СОЛИДАРНОСТ В ЧИКАГО

     Една от най-приятните традиции за много от етническите общности в Чикаго е срещата под Рождественските елхи в Общината Кук Каунти. При Мария Папас и Пат Михалски.
     Тази година елхите стигнаха 80! Заедно с красивите символи на християнска Европа, Америка и Австралия се прибавиха и нови елхи - на християнските общности от много страни в Азия и Африка.
     Знаехме, че Папас е не само отличен финансист, че е блестящ оратор и общественик, че е състезателка с много отличия на триатлон и че е била прекрасен музикант на естрадната сцена, затова и с нетърпение очаквахме традиционното й включване в малката, но приятна програма, с която се посрещаха гостите - представители на всяка от осемдесетте общности, украсили своя елха в салоните на Общината. И този път бе превъзходна пианистка и заедно с атрактивния полски фолк-състав създадоха доброто настроение на празника.
     Имаше доста наши колеги - журналисти от медиите на сърби, гърци, македонци, испанци, руснаци, ирландци и пр. които бяха дошли в своите национални костюми. Приличаше на някаква световна среща, може би Олимпиада, в която всички бяха дошли не за своя лична, а за една обща победа - на сътрудничеството и взаимното разбирателство между хората по нашата малка планета...
     Нашата, българска, елха грееше съвсем отчетливо сред другите и на нас ни се струваше, естествено, че е сред елита, сред първите елхи в този парад на красотата. Същото си мислеха и другите - за своите елхи. И това сякаш ни сплотяваше - че се съревноваваме помежду си за повече красота и вяра в доброто на човечеството.
     Срещите при елхите пред Рождество Христово при Мария Папас и Пат Михаласки в Общината Кук Каунти, Чикаго, са една ярка илюстрация как в цивилизованото общество различните етноси, хората от разни страни и континенти, могат да живеят мирно помежду си и така трудът им да е лек и плодотворен, а животът - хубав.

"България 21 век"

Назад


Рождественските елхи в Кук Каунти
Петранка Стаматова (eurochicago.com), Мария Папас (Cook County Treasurer) и Русен Русев (Intergroup Realty) пред българската елха
Интернет дизайн