15 декември 2006 г.
МИСТЕРИЯТА на Българските гласове развълнува Чикаго

     Над 200 почитатели на българската музика преодоляха минусовите температури и тежкия петъчен трафик, за да чуят "Мистерията на българските гласове" в църква "Св. Иван Рилски" в Чикаго.
     Съдейки по аплодисментите и оживените коментари след концерта, никой не съжаляваше обаче. Невероятните гласове на 23-те хористки и гостуващият солист - единственият мъжки глас - звучаха като перфектно настроен инструмент в ръцете на диригентката Дора Христова. Носителките на наградата Грами за най-добър фолклорен албум демонстрираха и своите индивидуални музикални качества в няколкото изпълнения на сола, дуети и малки групи.
     Програмата на настоящото турне, последното за Америка до 2008 г., включва 22 изпълнения, вариращи от оригинален български фолклор, специално аранжиран за хора, до традиционни църковно-славянски химни и авторски произведения от български и други композитори.
     Събитието завърши с "Многая лета" - към хористките се присъедини и ентусиазираната публика, която многократно се изправя в спонтанни аплодисменти по време на концерта.
     За съжаление тази вечер българите бяха малцинство сред посетителите, но това не попречи на празничната атмосфера в малката, но уютна зала на "Св. Иван Рилски", с изписан олтар и православни икони по стените. Църквата, чиято сграда е построена през 20-те години на миналия век, предлага чудесна акустика с високия си сводест таван, изработен изцяло от дърво.

EUROCHICAGO.COM


     Коментар на Катерина Райкова - Кливланд
     Аз имах щастието да намеря билети за последния концерт на "Мистерията на българските гласове" на 10 декември в Кливланд, в една много красива полска католическа църква с чудесна акустика. А билетите бяха напълно разпродадени 2 седмици преди концерта!
     Беше наистина вълнуващо изживяване - да чуя познатата ми родна музика, изпята така професионално от нашите талантливи и наистина красиви певици!
     Жената, която седеше до мен, американка, беше възхитена и също много развълнувана. Не можах да се въздържа да не й кажа с гордост, че тези феноменални певици са от моята страна. Тя, макар и да не разбира думите на песните, беше усетила колко дълбоко е чувството, изразено в тях. Каза ми, че никога не била слушала подобна музика преди това.
     След много аплодисменти, концертът завърши с "Полегнала е Тодора". След това много от певиците слязоха при нас, сред публиката. Говорихме си, направихме си снимки с тях. Бяха много мили и сърдечни.
     Поговорихме и с Елена Божкова, която с помощта на Цонко Цонев, кмета на Каварна, е издала книгата "С пулса на Мистерията на българските гласове". Припомних си интересни факти от тази книга - ето някои от тях:
     През 1990 год. нашият хор печели награда Грами за "BEST TRADITIONAL FOLK RECORDING" за албума "LE MYSTERE DES VOIX BULGARES" VOLUME II.
     През 1994 год. са отново номинирани за Грами в съшата категория за албума "Ritual - Le Mystere des Voix Bulgares".
     През 2001 год. Надежда Хвойнева е номинирана от Американския Биографичен Институт за ЖЕНА НА ГОДИНАТА 2001.
     Като солист блестящо се изяви и единствениат мъж, допуснат в състава, Даниел Спасов - зам. директор на редакция "Народна музика" в БНТ.
     Ще завърша с един цитат от книгата на Елена Божкова, защото тя го е казала толкова хубаво:
     "Господи, ти ли събра всичката тази красота в един хор от жени, които носят своя песенен кръст? Какво друго присложи и създаде това тайнство, тази магия на гласовете български? "Мистерията на българските гласове" - хор, понесъл полета на чучулигата, гугукането на гълъбицата, трелите на славея, тъгата на дъжда, воя на вятъра, ромона на потока и още нещо... Необяснимо, магично!"

Катерина Райкова, Кливланд

Назад


"Мистерията на българските гласове"
"Мистерията на българските гласове" в Чикаго - Хорът

"Мистерията на българските гласове"
"Мистерията на българските гласове" в Чикаго - Публиката
Интернет дизайн