15 декември 2006 г.
Лучия ДРАГОШ:
НОВИНИ ОТ НЮ ЙОРК ЗА ФИЛМСТАРТ 2007!


     Нашите сънароднички Лучия Драгош, която живее и работи в Ню Йорк и Ива Гочева, филмов продуцент от София, снимат в България от януари филм, заедно с американските кинематографисти Jonathan Heidelberger и Howard Kazanjian - изпълнителен продуцент на "STAR WARS", "RETURN OF THE JEDI", "EMPIRE STRIKES BACK" и други филми, получили общо 10 Оскара
     Лучия Драгош стяга куфари и чанти. Ще лети отново през Атлантика. Преди време "Джон Кенеди" в Ню Йорк беше любимият ни международен аеропорт, където стъпвахме в Америка - всеки по своята си работа и със своите си американски надежди. Сега Летище София започна да играе подобна роля за българи, които изучиха нещо свясно из американските университети или научиха нещо ценно от американската среда. Мнозина вече кацат на новите софийски писти, колкото и да ги одумваме, със своите сериозни български ангажименти и творчески планове.
     След пълните с много труд и учение години Лучия Драгош сякаш се чувствува вече "като риба във вода" сред американския кино-океан. За годините, откакто е в страната на големите режисьори, актьори и изобщо в страната на филмовото изкуство, тя се разви като кинематографист, от когото се очаква много.Утвърдителният знак за нейния режисьорски и актьорски талант е снетият в Ню Йорк филм "Детето в мен", който тези дни получи своята писта за разпространение в САЩ. Дистрибутор е холивудската компания "Lucine Distribution", което във филмовия свят се възприема като сериозна предпоставка за успех. Скоро ще се появи и на DVD и по телевизионните канали, ще го видим и в Чикаго.
     Но сега нашите Рождественски и новогодишни суетни Лучия е изключила напълно. Заместила ги е с подготовката за снимачна работа по новия американо-български филм, който ще се снима в България.
     - Практическата работа започва почти веднага след Нова година - разказва Драгош по телефона и аз, от навъсения и трафикозен чикагски следобед й завиждам с всички сили за чистия бял сняг и неописуема зимна красота по нашите планини, където щяло да се реализират много моменти от сценария.
     - Във филма ще има доста драматични и красиви кадри, та чак до специални ефекти със самолети и скачане с парашути - продължава Лучия.
     Бяха ми необходими допълнителни разяснения за да включа кой би могъл да измисли такива юнашки сцени във филм, който ще се прави от две млади жени.
     Оказа се, както и вие се досещате, че това идва от американската част на екипа.
     Но леката ми усмивка моментално замръзна, когато разбрах кои точно са тези американци, с които ще се работи заедно. Това са известният постановчик и сценарист Jonathan Heidelberger и продуцента Howard Kazanjian!?
     Да, да, това е същият! Супервайзор ще бъде човекът, когото познаваме като изпълнителен продуцент на "Star Wars", "Return of the Jedi", "Empire Strikes Back". Филмите, в които е работил, са имали 18 номинации и са спечелили 10 Оскара!
     А сега е време да вдигнем докрай завесата: в организацията и създаването на филма, заедно с американците, ще работят равностойно и нашите кинематографисти от Българската продуцентска корпорация "SIA ADVERTISING"
     На практика това означава, че отминава времето, когато в България идваха изцяло чуждестранни екипи, които си носеха дори болтовете за камерата, а от България се ангажираше евтино студио и съвсем безплатно красива природа, както и някои актьори "по-договорени цени".
- SIA е вече много добре познато име както в нашата, така и в световната кинематография - казва Лучия Драгош, - те работят със съвършена техника и изключително професионални екипи. Снимат както художествени, така и рекламни филми. Ангажират елитни режисьори. Имат свой casting и пост-продукционно студио. Техният монтаж и компютърна графика са на световно ниво. Те внесоха в България "Big Brother" и "Who wants to be a millionaire", както и други телевизионни шоу. Продукцията им често е по-добра и от тази на прочути телевизионни студии. Но особено се радвам на възможността да работим заедно с такава талантлива колежка като Ива Гочева.
     Редно беше да поговорим и за актьорите.
     - Главната женска роля е твърдо американска. Тези дни ще стане ясно дали това ще бъде Linda Blair или Emily Watson. Ще има двама американски актьори и четирма български. Но нека сега да не споменаваме имена. Разбира се болшинството роли, по същество всички останали, ще бъдат изиграни от българи. И това е може би най-доброто, което ще направи този филм - в трудното за българското кино време ще помогне да се изяви и съхрани таланта на българските киноактьори! Длъжни сме, всички които сме работили и работим в чужбина, да помогнем сега на българското кино, театър, музика, литература... на цялата ни култура. Както можем и колкото можем.
     Супер Лучия! Браво Драгош! Направете в България една яка фабрика за филми!
     Пожелах й много, ама много, работа! И да не се чупи сама от екипа, да не скита соло из планината, защото мечките особено предпочитат свежи български режисьорки от Ню Йорк, да е спокойна за филма - и да не иска с такъв екип и с такива планини като нашите, сигурно ще стане шедьовър!

Климент ВЕЛИЧКОВ

Назад


Лучия Драгош
Работен момент от филма на Лучия Драгош "The Child Within", в който тя играе главната роля.

Ива Гочева
Ива Гочева
Интернет дизайн