15 декември 2006 г.
Един малък народ, една удивителна култура и безброй мечти
Организацията "БЪЛГАРСКА ОБЩНОСТ В НЕВАДА"


     Идеята е отдавна - началото бе поставено през 2001 година на един от първите събори на българите, избрали Лас Вегас за свой дом. Илия Бежански, Кичка Бодурова, Рамона Димчева, Галина Стаменова, Йордан Мицев, Иван Иванов, Румен Стефанов, Нина Милованска са само част от група ентусиасти, които от дълги години живеят в Америка и нито за миг не са преставали да милеят за своята малка и красива родина България. Следват пет години на много социални контакти, взаимна помощ и труд, посветени на една амбициозна и много хуманна цел: Да се обединят българите, живеещи в Лас Вегас, Невада, както и всички приятели на България в единно легитимно общество, което не само да създаде възможности за взаимно подпомагане, но и да бъде изразител на гласа на българската нация пред света. В резултат на поредния голям събор през Октомври, 2006, бе свикана официална среща на всички българи, привърженици на идеята за обединено българско общество.

     На 24 Октомври 2006 г. в ресторант "Магура" в Лас Вегас пристигаха около 50 ентусиазирани българи. Те имаха възможност да се представят един на друг и изразиха своята готовност да участват и подпомагат Организацията с каквото могат. Присъстващите бяха въодушевени и мотивирани да направят всичко възможно да са полезни, независимо от различната им възраст.
     Г-жа Рамона Димчева - Секретар на досега съществуващата организация, направи отчет на дейността. Бяха обсъдени не само положителните резултати, но и затрудненията в процеса на организирането на събитието. Г-жа Стела Ангелова връчи грамоти на най-активните участници в току-що състоялия се събор. При процедура на писмено анонимно гласуване бе избран нов Борд на Директори от 13 души. След кратко обсъждане на няколко предложения всички гласуваха името на организацията да бъде "БЪЛГАРСКА ОБЩНОСТ В НЕВАДА" - (BULGARIAN SOCIETY OF NEVADA), независима, неправителствена, благотворителна организация с идеална цел, чиято основна мисия е съхранението на българската култура и традиции, както и тяхното популяризиране в Американското общество. Целта на Организацията е посредством социални, образователни, спортни, религиозни, културни и други програми да обогатява живота на българите в областта, да развива толерантност и разбирателство между различните етноси и култури по света. Всички присъстващи бяха убедени, че голямата крачка е направена - идеята вече е изнесена на по-висока платформа и работата на Организацията ще има успех единствено, ако освен с ентусиазъм, подкрепим желанието си с активни действия и покажем на обществеността на Невада, че ни има, че съществуваме от хилядолетия и ще ни има и занапред.
     Само за по-малко от месец, новоизбраният Борд на Директори в лицето на: Иван Иванов, Румен Стефанов, Гинка Великова, Николай Транакиев, Рамона Димчева, Владимир Чаушев, Стела Ангелова, Николай Янакиев, Вяра Мелтън, Кристина Крилчев, Елизабет Манчев, Йордан Мицев, Илия Бежански вече се събра на 4 заседания и постави основата на организирането на няколко мероприятия за членове и приятели на Организацията. Единодушно на първото заседание бе избрано действащо ръководство, седалище и адрес на Организацията, а именно:
     Президент: Иван Иванов, Секретар: Кристина Крилчев, Ковчежник: Вяра Мелтън
     Адрес: Bulgarian Society of Nevada, 9577 Big Man St., Las Vegas, NV 89123
     Беше обсъден и приет текстът за статута и легализирането на Организацията, успешно бяха подадени документи за нейното възстановяване, официално бяха приети и заприходени досега набраните средства във вече съществуващата банкова сметка на Организацията, гласуван беше годишен членски внос от $3/три/ долара на месец / $35 на година, ако са платени наведнаж/. На всички е ясно, че символичният членски внос е повече като обещание за активност и участие в общата идея, а не начин за набиране на средства. Основните усилия ще са насочени към осъществяване на програмите, целите и идеите на работните групи, които са:
     1."Децата и образованието са нашето бъдеще" с координатор Стела Ангелова
     2."Култура, историческо наследство, религия" - Вяра Мелтън, Гинка Великова
     3."Отдих, спорт, туризъм" - Николай Янакиев
     4."Набиране на фондове и благотворителност" - Илия Бежански, Румен Стефанов
     5."Координация и набиране на нови членове" - Йордан Мицев, Румен Стефанов, Николай Янакиев
     6."Връзки с обществеността" - Кристина Крилчев и Елизабет Манчев.
     7."Нека не забравяме от къде е тръгнал всеки от нас" - Подпомагане на новодошлите - Елизабет Манчев, Рамона Димчева, Николай Транакиев

     Между нас има огромен ресурс от специалисти, таланти, ентусиасти! Да го използуваме за доброто на всички Българи в Невада!
     "Очакваме всички, които имат отношение и не са безразлични към идеята да споделят с нас своите очаквания и предпочитания за дейностите и проектите на Организацията "БЪЛГАРСКА ОБЩНОСТ В НЕВАДА". Вече се работи по въпроса за организиране на групова здравна застраховка при по-изгодни условия за членове на Организацията, както и образователен център, в който да има детска забавачка, курс по танци и езиково обучение за възрастни. Един отбор по футбол несъмнено би ни донесъл голям престиж и завоювал силни позиции сред тукашната общественост. Изграждането на Български църковен храм, макар и скромен, е като ореол на нашите мечти. За краткото време, през което реално съществуваме, установихме, че между нас има специалисти, таланти и ентусиасти. Това е огромен ресурс и ще бъде чудесно, ако успеем да го използваме за доброто на всички Българи в Невада. Вашите идеи и предпочитания ще ни дадат възможност да работим по-ефективно и да бъдем наистина полезни. Елате, кажете, споделете, правете предложения, отправяйте критика - само така ще вървим напред" - сподели Вяра Мелтън от името на вече съществуващите членове на "БЪЛГАРСКА ОБЩНОСТ В НЕВАДА".

     Пълни сме с надежда, ентусиазъм и оптимизъм!
     "От името на всички членове на Борда на Директорите на обновената Организация искам да изкажа нашата благодарност за гласуваното ни доверие и да ви убедя, че всички ние сме изпълнени с надежда, ентусиазъм и оптимизъм, че с ваша помощ ще успеем да създадем една стройна и функционална Организация, която уверено и със самочувствие, целенасочено ще върви към осъществяване на нашите цели и идеали." - каза Кристина Крилчев, Секретар на Организацията.

     "Българска общност в Невада" ни дава възможност да помогнем на тези, които имат нужда...
     "Аз вярвам, че нищо друго не носи повече удовлетворение от това да помогнеш на някой в нужда. Не става дума за нещо изключително, достойно за Холивудски герой. По-скоро имам предвид ежедневна ситуация - проблеми, които за някои от нас не са 'чудо голямо'. Най-интересното е, че независимо колко е дребен проблема за нас самите, когато помогнем на друг, удовлетворението, което получаваме е огромно. Самите ние се чувствуваме по-добре. Всички са печеливши. Въпреки това, залисани в ежедневни грижи, често забравяме колко е лесно да направим нещо, което ще ни накара да се почувствуваме добре самите ние. Участието в Организацията "БЪЛГАРСКА ОБЩНОСТ В НЕВАДА" ни дава възможност да постигнем именно тази цел." - Иван Иванов, Президент на Организацията.

     Стартът е даден!
     В момента, финансирана от Организацията и координирана от Борда на Директорите, в лицето на Стела Ангелова, тече кампания по подготовката на Детското Коледно тържество, което ще се състои на 17-ти Декември от 11.00 ч. в ресторант "Магура". Поканени са всички български деца, техните родители и приятели. Ще има томбола, детски игри, разучаване на песни, награди за най-добрите изпълнители, както и подаръци за всички от Дядо Мраз. Още отсега благодарим на спонсорите на организацията.

Вяра Мелтън,
Лас Вегас, Невада

Назад


БЪЛГАРСКА ОБЩНОСТ В НЕВАДА
"БЪЛГАРСКА ОБЩНОСТ В НЕВАДА"
За записване, покани, информация, както и желание за участие в това или бъдещи събития, за членство в "БЪЛГАРСКА ОБЩНОСТ В НЕВАДА" можете да научите повече подробности от вече официалната интернет страница:
BulgarianSocietyNevada.org,
както и на телефоните за контакти: (702) 596-4299 и (702) 982-2072.


БЪЛГАРСКА ОБЩНОСТ В НЕВАДА
Касандра и Велина получиха грамоти за участието им в организирането на българския събор през Октомври 2006.

БЪЛГАРСКА ОБЩНОСТ В НЕВАДА
Учредителите на младата "БЪЛГАРСКА ОБЩНОСТ В НЕВАДА"

БЪЛГАРСКА ОБЩНОСТ В НЕВАДА
Jonathan Warren, член на Борда на Директорите на Комитета за Международни Връзки на Невада, бе специален гост на събранието.

БЪЛГАРСКА ОБЩНОСТ В НЕВАДА
Дай Боже Весели Празници за всички нас и нашите приятели! Приемете тази статия като официална покана до всички, които милеят за България, които не искат да забравят своите корени и които предпочитат да споделят радости и тревоги на родния си език. Нека сме заедно и дори и отдалече да се вслушаме в съветите на дедите си - само ако сме заедно ще бъдем силни, само ако знаем своя корен ще растем нагоре и напред, ще ни уважават ако самите ние уважаваме и пазим идентичността си. Нека заедно постигнем нашите мечти!
Интернет дизайн