15 декември 2006 г.
Редакционна поща
     България се модернизира

     България определено се модернизира. Ето едно прясно впечатление. Наложи ми се да пътувам през Искърското дефиле с бързия влак София-Видин. Влакът е пълен, но все някак намирам място в едно купе. Не бях се возил на влак от години и монотонното тракане ми действа носталгично. Сядам кротко и се забивам в "24 часа". Обаче съм забравил, че в тази страна за бързите влакове освен билет, се взимаше и запазено място...
     В един момент вратата изтрака и в купето притъмня. Вдигнах глава към обекта, който ограничаваше светлината. Червендалеста мома на около 35 години ме гледа многозначително, тика някаква хартийка в лицето ми и цвили:
     - Вие не седите тук!
     И таз добра! Никога не знаеш къде ще срещнеш привърженик на солипсизма!
     - Искате да кажете, че съм само плод на вашето въображение, така ли? Честно казано, не си падам по субективния идеализъм. Мен ако питате точно тук си седя.
     Тя хлъцна, но пак присви очички, размаха хартийката и зина:
     - Този документ показва моето запазено място. Я си покажи твоя!
     - А-а-а, това ли имате предвид? Ами, ето си ви го запазеното място, тъкмо е затоплено. Само не ме карайте да си го показвам, че ще предизвикаме паника.
     - Такива са всички мъже, тарикати и използвачи. - намеси се повяхналата стрина от отсрещната седалка. - Все гледат да закачат нещо и да влачат. Само устите им големи!
     До нея седяха и двама младежи, които се подхилкваха на нашите дискусии. Единият от тях подхвърли:
     - Говорите от горчив опит, нали?
     - Ъ?
     - Какъв живот само, влачена и използвана от тарикати с големи... усти де...
     Ставаше напечено. Излязох в коридора и застанах до прозореца. Влакът беше спрял. На перона стоеше прошарен почитател на вечната чалга. От касетофона му се носеше рефрен от песен на неизвестна за мен певачка: "Гледам те в очите и разтварям устни, кажи-и-и...!"
     Абе, какво да кажа, нали ти ги разтваряш устните, ти кажи. Аз да не съм вентрилог? Или буфосинхронист?
     Внезапно усетих нечие присъствие. Червендалестата кокошчица беше напуснала полога, застана до прозореца, ръгна цигара в устата си и запали с елегантен жест. Изду мощна гръд, след което изпусна струйка дим към перона. Също като дракон. После подпря небрежно на перваза юмруче с цигара в протегнати пръсти.
     Отново засмука и изхвърли дим, кривейки артистично устата си. Този път направлението на дима беше с няколко румба по-близо.
     Запитах се дали третата въздишка няма да избълва пушек в лицето ми. Червените бузки се обърнаха към мен с палаво пламъче в присвитите очички. Тънките устни заеха поза "усмивка" и вместо пушек тя избълва:
     - Ама вие наистина имате много нетрадиционен подход!
     Огледах я бавно отгоре-надолу, след това отдолу-нагоре, вторачих се с най-изкусителната си и обещаваща усмивка в тези палави очи, и отговорих:
     - Така е, това е една от силните ми страни. Но отходът ми е съвсем традиционен. - и спокойно се преместих на съседния прозорец.
     В същия миг младежът, седнал до вратата на съседното купе, който наблюдаваше с интерес тази сцена на грозно отблъскване на жена, стана, излезе и застана до мене на прозореца. Бръкна в джоба и запали цигара. Имаше прекрасни обички, а ноктите му бяха изкусно лакирани с теменужен цвят.
     Той издуха струя дим навън, следваща струя беше с няколко румба по-близо и... чифт топли влажни кафяви очи се вторачиха в лицето ми, придружавани от загатната усмивка на сочните устни...
     Усетих как стомахът ми започва да се обръща.
     Този път се отдалечих по-бързо. До края на вагона имаше още едно купе, но подозирах, че там се крие содомит с любимеца си. Така че се изнесох в съседния вагон. Там пък някакъв пиян дядо черпеше всички с ракия, че продал изгодно имота си в дефилето на някакви англичани.      Накратко, идилия. Добре, че влакът беше само бърз. А кой знае какво можеше да се случи, ако беше експрес...

ИВАН


     Редакцията отговаря:

     Искрено съжаляваме за горчивия опит на Огнян (Оги) Кърчев с хищническaта компютърна фирма – Alienware на практика вече Dell (стр.11 от ноемврийския брой). Прочетохме с интерес алармиращото му писмо.
     Същевременно изказваме признателност за доблестната гражданска позиция на Оги и на Тодор Спасов в разобличаването на вредната практика на Alienware, както и за благородния им опит да предпазят българската и американската общественост от грабителски апетити и отрицателни емоции на безотговорни фирми.
     След като компютърните гиганти остават глухи за словото на Оги, предлагаме практически съвет, дал положителен резултат при друга подобна вгорчена покупка: да се канселира (to dispute) плащането чрез искане до кредитната карта.
     “Касовата” бележка е правен документ - договор за продажба, а не доказателство за дарение, както компютърната фирма вероятно е предположила. Размерът на изплатената сума подсказва, че става въпрос за редовна стока със съответните гаранции, и т.н.
     След като компютърната фирма не е спазила задълженията си по гореспоменатия договор – да представи изправен компютър срещу получената сума за редовна стока – договорът би могло да бъде прекратим, а сделката оспорима.

“Български Хоризонт”


     AКЦИЯ "GARAGE SALE"

     "Български Хоризонт" подема акция "GARAGE SALE". Целта е да се устройват периодично разпродажби на предмети с някаква стойност, бижута, мебели, покъщнина, електроника, и т.н.
     Идеята е с набраните средства да се финансират инициативи на вестника, да се подпомагат наши сънародници в нужда или новопристигнали в САЩ, да се насърчава дейността на българското училище към българската църква, и т.н.
     За целта:
     1.Приканваме всички, които при предколедното, зимното, пролетното, и др. прочиствания на домове и офиси решат да се разделят с годни за употреба вещи, бижута, произведения на изкуството, да се обадят на телефона на редакцията или да пратят e-mail на bulgarianhorizon@gmail.com.
     Ще се постараем да уговорим транспорт до мястото на следващата разпродажба.
     2.Молим всеки, който е готов да предостави предгаражната си площадка за една събота/неделя за такава разпродажба, да се свърже с редакцията. Предоставянето на гаражната площадка не означава лично участие в разпродажбата.
     3.Молим всеки, който има възможност и време да продава събраните вещи през един, два или повече почивни дни, да се свърже с редакцията на вестника. Готовност да продава не означава автоматично предоставяне на собствения гараж или площадка.
     Редакцията ще поддържа актуален списък с "гаражи" за разпродажбите, както и на хора, готови да продават; ще координира набирането на предметите, както и транспортирането им.

“Български Хоризонт”

Назад


ЧНГ!

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!
ЧЕСТИТА НОВАТА 2007-ма ГОДИНА!

РЕДАКЦИЯТА на в. "БЪЛГАРСКИ ХОРИЗОНТ"
ГОРЕЩО ПОЗДРАВЯВА
Всички Българи,
Нашата прекрасна, работлива, богата с ум и таланти общност,
Нашите ненагледни деца, красиви жени, силни по дух мъже!
И ИМ ПОЖЕЛАВА
Живот пълен с абсолютно здраве, светла и чиста радост,
Добри чувства и енергия в безсмъртната душа на всеки,
Задружно семейство,
Да бъде приятна и богата на плод вашата работа!
Да се сбъднат мечтите ви за любов и щастие!

Интернет дизайн