1 декември 2006 г.
Музиката на Диана Дафова - древна и млада, обединител на хората по света

     Докато натисках по навик газта, забравила за ограничителните скорости, си мислех за срещата, която ми предстои с известната в цял свят Диана Дафова. Прехвърлях в главата си прочетеното в Интернет и се питах как и кога е сътворена завидната й слава на творец, която съвсем не е случайна.
     Уникалната музика, която тя композира и изпълнява е компилация между български фолклор и чужди култури. Тя и отрежда първо място в един от най-престижните конкурси в САЩ -The America Songwriting Competition през 2000 г., с песента "Taliesin", песента, в която е вплетено и звученето на ансамбъл "Стоте гайди".
     А нейна композиция полита и с екипажа на совалката "Колумбия" в Космоса.
     Благотворителните концерти в американските бази в Косово, Сараево, Кабул и донасят петте медала на Американската армия - признание за нейния талант и героизъм, на сцена, осветена от огъня на войната.
     Но това, което ме впечатли силно от респектиращата и биография е последният и проект - Voices Unite for UNHCR. То е нещо, което изисква не само физическа издръжливост, но и духовен потенциал и мотивация. Диана е официален представител на Агенцията за Бежанците към ООН.
     Когато вече разговарях отблизо с тази красива и одухотворена жена се поинтересувах какво я е накарало да започне по този път? Кои са предизвикателствата, духовните стожери, подкрепата, защо точно такава музика?
     - Естествен ход на житейските ми търсения. Всяка стъпка е етап от творческата ми кариера. Когато съм търсила нови пътища, което е по-трудно, и съм се съмнявала, винаги съдбата ми е подсказвала, че съм на прав път.
     Диана сподели, че обича да експериментира, обича да чете и да изследва връзката между различните култури. Смята, че българската и келтска култури имат много общи неща.
     В песните, които композира и продуцира, не търси само музика, а и съдържание. Ритъма тя допълва и обогатява чрез изпълнение на различни езици - келтски, санскрит, японски, арабски, латински. И се радва, че хората веднага я разбират, навсякъде по света.
     В музиката вгражда позитивното мислене чрез толерантност и заимстване от различните култури.
     - И все пак 21 век е прекалено агресивен. Имаме ли шансове да се приобщим към доброто?
     - Да, това е тест към човечеството! Колкото повече хора осъзнават своя избор, толкова по-добре ще е за планетата Земя. Американската армия оцени не само творчеството ми, а и смелостта да пея там, където се води война. След концертите войниците чакаха ред да получат автограф, което ми показа колко важно е за тях, откъснатите от дом и близки, живия контакт с творците. Изводът е, че музиката обединява хората. Тя е духовен транслатор между тях. Особено там, където има агресия или бедствие.
     Затова съм горда, че Intersound Records - Compendia music - USA включи моe изпълнениe в благотворителния диск на селектираните 14 песни от цял свят.
     Това е издание на Американската асоциация към Агенцията за бежанците при ООН. Тази агенция закриля над 19 милиона души в 116 страни по света, които поради война или гонения са били принудени да напуснат домовете си. Посланик на добра воля в тази организация са Анджелина Джоли, Барбара Хендрикс, Джорджо Армани.
     - И единствената българка - Диана Дафова. Кои са твоите помощници?
     - Хората. Съвсем случайни понякога. Черпя вдъхновение от тях. От тези, които харесват моето творчество. Затова и обичам спомените. Те ми доставят радост и ми напомнят къде съм била заедно с моите почитатели. Пазя статуетката на Буда, подарена ми на сцената в Индия, еделвайса от Монголия, когато там спечелих Първа награда... Те са ми много скъпи.
     Диана споделяше оживено както за необикновените си постижения така и за обикновените неща, които съпътстват живота дори и на звездите.
     Тя е не само творец. Тя е и майка на талантлива дъщеря, също поела пътя на изкуството, но изобразителното. Тя е и съпруга с афинитет към кулинарното изкуство, има свои любими рецепти. Обича гости, грижи се за уюта на дома си. Самата тя е естествена, има подчертан интерес към природните материали, които създават топлина като дърво, камък. Не обича чупливите, студени вещи - метал, стъкло, самата тя е крехка, но с железни принципи.
     Какво харесва? - Чувството на дълг и отговорност, толерантността.
     Какво не харесва? - Негативното мислене, двуличието.
     Цветовете? - Зелени, пастелни цветове.
     Любимо изкуство? - Импресионистите. Защото са слънчеви.
     В нейния дом винаги има на масата запалена свещ - светлинката, с която докосва и хората около нея и хората по целия свят, защото нейното изкуство е духовна есенция на извървяна философия, познание пречупено през много култури.
     Нашия разговор бе наблюдаван с одобрение от Майкъл Батърфийлд, съпруг и мениджър на Диана. Независимо, че е английскоговорящ той разбираше български и допълваше подробности към творческата й биография.
     - В Чикаго сме, за да направим нещо и за най-голямата българска общност в Америка - допълни той.
     Имахме изключително сърдечни срещи с Българската общност тук - бяхме в Училището към църквата "Света София", в Църквата "Свети Иван Рилски - Чудотворец" и др. Планираме концерт към април в Чикаго и се надяваме на българско присъствие.
     Не можем да пропуснем това - гласа на Диана, музиката на Диана, танца на Диана.
     Още една българка, превзела с песен Космоса. Нейните концерти са придружени от хореография - спектакъл и са с философската визия за танц и музика. Те достигат до душата ти - зареждат те с положителна енергия и остават там завинаги.

Кина БЪГОВСКА

Назад


Диана Дафова
Диана - мистична красота от музика, песен и танц в Археологическия музей - София.

Диана Дафова Michael, Диана и отец Валентин пред красивия олтар на църквата "Свети Иван Рилски - Чудотворец" в Чикаго.

Диана Дафова Посещението на певицата в училището към БПЦ "Света София" внесе радост сред децата.

Интернет дизайн