1 декември 2006 г.
Емиграцията се жалва
Жалбата на един явен закононарушител


     Фактът, че съм нередовен гражданин на Република България, изобщо не ме натъжава. Защото знам, че вина за моята нелегитимност носят и редовни граждани на България, изпратени на дипломатическа служба край езерото Мичигън. Може би се заблуждавам, но в работата на въпросните лица в българското консулство влиза и задължението да служат на нас, емигрантите. Наред с високоотговорните задачи, които им е поставило българското правителство, т.е. - нашето общо правителство.
     И така - преди 5 месеца изтече срокът за валидност на международния ми паспорт. Искам да го подновя, но се оказва невъзможно. Заради работното време на консулския отдел. Хората там приемат нас, "гражданите на републиката", от 10 до 13 ч. всеки работен ден, т.е. - от понеделник до петък. Господа дипломати, тези 4 часа за кого сте ги отделили? За безработните българи в Чикаго ли? Мислите, че има такива в недрата на дълбокия капитализъм?.. Или се надявате, че не сме забравили старото соц.правило: бягате от вашата служба, за да дойдете в нашата... Господа дипломати, тук, в Чикаго, работното време е от 8 до 17 ч. (от понеделник до петък, почива се в събота и неделя). И не можеш да си позволиш безобразието да избягаш от задълженията си (за разлика от България), защото на другия ден си уволнен. Доста суровичко, нали?...
     На всичкото отгоре се оказа, че аз съм и закононарушител. Според Закона на българските документи за самоличност, ако в срок от 3 месеца след изтичане валидността на паспорта, не го върнеш в полицията, подлежиш на глоба от 20 до 150 лв. (?!)... Но! Има нещо много очарователно в българските закони и това е обстоятелството, че те перманентно се самоотричат помежду си. В случая моето щастливо избавление излезе от Закона за административните нарушения. Там пише, че няма да образуват "административнонаказателно" (Боже, каква дума, цели 26 букви!) производство, ако е изтекла 1 година от нарушението и не е съставен акт за нарушението 3 месеца от откриване на "нарушителя". Преведено на човешки език, това означава: ако срокът на паспорта ми е свършил през юни 2006 година, през август 2007 г. с попътен вятър мога да го подновя, без да платя и 1 стотинка глоба. Страхотно!... Така че, дами и господа от Консулството в Чикаго, мисля да ви посетя през август 2007-ма.
     А сега съвсем сериозно, без ирония, бих искала да предложа нещо, което се надявам ще облекчи връзката на стотици, а може би и хиляди българи в Чикаго, с Консулския отдел. Моля ви, господа дипломати, направете известен компромис с работното си време. Нека приемен ден да е събота - от 10 до към 15 ч. И почивайте в понеделник. Не е нужно да организирате срещите с хората в двете църкви, каквато практика имате. Просто дайте шанс на онези, които работят през седмицата, да дойдат при вас в събота и спокойно да си решат личните проблеми. Така взаимно ще си бъдем полезни. Благодаря ви предварително за отделеното внимание от името на всички "закононарушители" в Града на ветровете.
***
     На вниманието на главния редактор г-н Климент Величков
     Г-н Величков, сигурно има и други като мен в Чикаго, които биха намерили отдушник за своя протест (нека така го наречем) на страниците на "Старт" и "България 21 век". Възможно ли е да отворите трибуна за мнения по теми, които са общовалидни за мнозина? Рубрика за читателите с позиция, които биха споделили своите недоволства. Да речем - от кухнята в еди-кой си ресторант, от музиката в дискотеката, от развалената бира "Загорка" в магазина, от поправката на колата в сервиза, от лекаря, от зъболекаря и т.н. И без това сме нация, която вечно се оплаква и все някой друг ни е виновен за бедите, които ни спохождат. Рубриката може да се казва примерно "Емиграцията се жалва". Хайде да видим от какво е недоволен българинът в Чикаго. Може и да се получи шеговита рубрика, в която да се надсмиваме над себе си, знае ли човек?...

Ваня Влашка

     В отговор на писмото на Ваня ВЛАШКА
     Уважаема колежке,
     Редакцията на "Старт BG Чикаго" намира за уместно предложението Ви да се открие рубрика "Емиграцията се жалва" на страниците на нашето издание.
     Ние ще поместваме и в бъдеще читателски мнения, предложения за промени в интерес на българите, за което става дума във Вашето писмо, или просто изразено недоволство от дадено явление.
     Ще поместваме и читателски отзиви за одобрение и благодарност към сънародници и институции, които работят добре и в полза на обществото.

“Старт”

Назад

Интернет дизайн