15 ноември 2006 г.
"Славия" /България/ ПОБЕДИ в най-жестокия чикагски финал на своята история!
Slavia - St. Charles 1:0


     Пред репортерите на EUROCHICAGO.COM, които успяват да бъдат първи и навсякъде, дори и преди "Старт BG Чикаго", стражът на славистката врата Стоян Ковачев и легендарният треньор на отбора Красимир Иванов - Къната, разказаха за Спортно събитие № 1 сред Българската общност в Средния Запад, следното:
     Стоян Ковачев:
     Мачът се игра на игрището на East Side Sports Complex, St. Charles. Славия бе само символичен домакин, но на практика играехме на техен терен. Времето бе много студено, дори прелиташе сняг. Това бе допълнително предимство за американците, които ни отстъпват в техника, но не и в сила.
     Мачът започна много добре - организирахме няколко опасни атаки по фланговете, при една от които играч от St Charles в стремежа си да изчисти остро центрирана топка я насочи неспасяемо в собствената си врата. Играта продължи с двуостри атаки, при които защитите и вратарите на двата тима бяха на ниво. Постепенно отборът на St Charles започна да налага натиск и когато видя, че с футболни средства не може да достигне до гола, прибягна до много твърда, дори откровено груба игра. Бяха контузени и извадени от игра до края на мача и двамата ни централни защитници. За единия от тях - Пламен Бежански дори имаше съмнение за счупен крак, но се размина само със силно изкълчен и подут глезен.
     Събитията наложиха на полувремето треньорът ни да прибегне до рискован, но както се оказа, правилен и печеливш ход - върна централния нападател и голмайстор на Славия Aнатолий Вътев да заиграе като последен в отбраната. Славия намали значително нападателната си мощ. Американските футболисти, усетили проблемите в българския отбор, се хвърлиха в атаки. Преминаха изцяло в нашата половина и упражниха тотален натиск.
     Но тук пролича българският дух - Славия се бранеше организирано и успя да парира опитите на St Charles да изравнят и да обърнат резултата в своя полза.
     Последният съдийски сигнал дойде при резултат 1:0 - за трети път в своята кратка история Славия е носител на купата! Това бе и един своеобразен подарък за рождения ден на нашия треньор Красимир Иванов-Къната, отдал много сили и енергия да направи от нашия отбор за четвърти път победител в шампионата и трикратен носител на купата в нашата чикагска лига.
     Красимир Иванов - Къната:
     След като преди месец нашият отбор спечели шампионската титла в NSSL Chicago (вече за четвърта поредна година), в събота, 4 ноември, Славия вдигна и купата на лигата (за трети път). Това е трети наш дубъл в последните четири години!
     Финалният двубой протече изключително оспорвано. Силният тим на ST.Charles беше дошъл с намерението да прекъсне победната ни серия. Но не така мислехме ние - макар и трудно успяхме да се наложим и с това да създадем вече и традицията българският футболен отбор Славия - Чикаго да бъде шампион.
     Такъв успех не се постига за месец или година, това е резултат на много труд, постоянство и всеотдайност. Искам да поздравя с огромна радост и благодарност всички футболисти в отбора на Славия, а от тяхно и мое име да благодаря на играещия ни спонсор Ричард Денизов, които с лични средства и заразяващ личен пример успя да изгради толкова сплотен и боеспособен отбор. Голямо БЛАГОДАРЯ и на г-н Валентин Михов, президент на Професионалната футболна лига в България, който ни направи щастливи и горди с предоставената ни чудесната национална екипировка за отбора, което допълнително ни импулсира да спечелим Купата.

Репортаж, предоставен ни от WWW.EUROCHICAGO.COM

Назад


"Славия" - Чикаго
Българските футболисти, отборът на "Славия" - Чикаго, шампион и носител на футболната купа в Чикаго, игра през 2006 г. в следния състав:
Вратари: Стоян Ковачев, Георги Разменов. Защитници: Пламен Бежански, Ричард Денизов, Йордан Гочев, Иван Драганов, Стоян Стоянов, Емил Миланов. Халфове и нападатели: Димитър Атанасов, Стоян Младенов, Красимир Александров, Петър Петров, Георги Стоянов, Любомир Бонев, Анатоли Вътев, Тони Тодоров, Костадин Везьов.

Интернет дизайн