15 ноември 2006 г.
“От А до Я на пазара за недвижими имоти”
ЖИЛИЩНИЯТ ПАЗАР В МЕТРО ФИНИКС, АРИЗОНА

През погледа на местни и национални експерти и финансисти

     *Според бившия председател на Федералния резерв Грийнспейн, най-лошото от срива на пазара на недвижими имоти вече е минало. Още не се вижда краят на тунела, но по-лошо няма да става. По неговите думи, потенциални корекции на лихвите на нетрадиционните заеми (с плаваща лихва) ще засегнат само индивидуални купувачи, но е много малко вероятно да се отразят върху макроикономиката.
     * На 1 ноември е имало 46,228 обявени за продан имоти, а в края на септември те са били 46,390. Според Джей Хоган от Ри/Макс Анасази, сега се падат около 12 къщи за продан на 1 купувач. През октомври в Метро Финикс са били продадени 5,468 имота - с 40 повече от септември. Според Майк Часе, висш съветник на строителни фирми, балансиран пазар в Метро Финикс означава около 33,000 къщи обявени за продан.
     * Над 4,500 новопостроени къщи - в почти или в окончателно завършен вид - очакват своя купувач.
     * Вероятността цените на имотите в Метро Финикс да продължат да падат се изчислява на 35%. Но преди Финикс в списъка на PMI's U.S. Market Risk Index, има 24 други района, където е доста по-вероятно цените да продължат надолу. Сред тях са Лас Вегас и Сан Диего.
     * Краят на затихването на жилищния пазар още не се вижда, заявява известният в Аризона с анализите си RL Brown.
     * $200 милиарда долара ще бъдат инжектирани в задъхващия се пазар на имоти, ако новопристигащите имигранти бъдат оценявани по друга система от традиционните мортгич-компании. Т.е. ако на традиционните мортгич-компании бъде позволено да използват алтернативни методи за оценяване на кредитната история, отбеляза Националната организация на испански говорящите агенти на имоти.
     * Средната цена на имоти в Скотсдейл е паднала през октомври с 2 % стигайки $548,500. Броят на продадените имоти през октомври се е увеличил с 23% в сравнение с предишния месец, но продължава да е 27% по-малък от броя на имотите, продадени през същия период на 2005 г., отбелязва централният печат в Аризона.
     * Според "Аризона Репъблик", броят на продажбите в Долината на слънцето малко се е покачил през октомври 2006, но като цяло е с 41% по-малък от октомври 2005 г.


     КЪМ ВСИЧКИ СОБСТВЕНИЦИ НА МАЛКИ БИЗНЕСИ
     След като редица българи подхванаха толкова много и различни бизнеси като че ли можем да помислим вече и за
     Клуб на българския бизнес в Аризона,
     който да подкрепи частните фирми с информация и идеи; а още повече с маркетинг и реклама.
     Като цели се очертават:
     - По-целенасочено да търси контакти и да прави масирана реклама на българските бизнеси в Аризона, не само сред останалите българи в САЩ, но и сред американците, и сред други етнически сдружения.
     - Да проучва и използва възможностите, предлагани от местни и национални институции за насърчаване на малкия бизнес - и ще ги предлага на собствениците.
     - Ще търси, организира и предлага консултантски услуги - правни, финансови, данъчни и т.н.
     Мнения, идеи, предложения по създаването на Клуб на българския бизнес в Аризона моля, пращайте на ArizonaBG@gmail.com.
     Вестник "Български Хоризонт" ще помества редовно материали за форуми, срещи и за други възможности за реклама и пропагандиране на българския бизнес. Такава възможност ще предложи, например, замислената среща в Солт Лейк Сити, за чиято подготовка ще ви информираме редовно.


Рубриката се води от Надя МИЛЧЕВА
HomeSmart Real Estate
Phoenix, Arizona
Phone: (602) 695 2111
MailTo: nadia10@cox.net
www.AzHomeConsult.com

Назад


Имоти - Аризона

Интернет дизайн