15 ноември 2006 г.
Изборът на бъдещето
За САЩ и Света?


     Около 172 млн. регистрирани гласоподаватели в САЩ участваха на 7 ноември в междинните избори за членове на Камарата на представителите, сенатори, губернатори и множество други длъжности във федералната и местна власт.
     Вотът трябваше да определи кой ще заеме:
     1. Всичките 435 места в Камарата на представителите, избирани за 2 години.
     2. Две трети от местата в 100-членния Сенат, избиран за 6 години, но с възможност за подмяна на членовете му по различни причини.
     3. Губернаторските постове в 36 от 50-те щата. Като се оказа, че точно в тези щати живеят четири от всеки петима американци.
     Особено напрегнати пак бяха изборите за губернатори, защото те разполагат с достатъчно самостоятелност в управлението. Често се обявяват и срещу някои партийни интереси. Като Арнолд Шварценегер, който вложи пари на щата Калифорния в изследването на стволовите клетки, против което е Републиканската партия и Джордж Буш.
     Но не по-малко значение има и надмощието в Конгреса. След победата на Демократите се очаква значителна промяна във външната политика на САЩ и особено при войната в Ирак.
     Що се отнася до проточилите се разисквания в интересуващия мнозина Закон за имиграцията, също се раждат нови надежди, изхождайки от традиционната политика на демократите. Съдбата на много закони зависи от Конгреса. Но вярно е също така, че и Президентът може да наложи вето на решенията на Конгреса. Остава надеждата, че Буш, който лично клони към легализирането на имигранти, живели и работили над пет години в САЩ, към създаването възможности и за имигранти с по-малко пребиваване в Америка, да останат и се легализират. Възможно е президентът да убеди своите съпартийци да изменят досегашните си виждания по имигрантските въпроси.
     Изборът 2006 в САЩ означава нещо много повече отколкото управлението на една страна. Доколкото САЩ в наши дни са лидерът на планетата, то това кой ще чертае бъдещето в тази страна е съвсем тясно и неразривно свързано и с бъдещето на нашата цивилизация.

     Резултатите
     Резултатите от изборите на 7 ноември предопределят историческа промяна при най-важните управленчески структури на САЩ.
     Въпреки, че при редакционното приключване на броя резултатите на някои места се оспорваха, съотношението между демократи и републиканци, като се има предвид и продемократичната политика на двамата независими сенатори, е следното:
     Сенат: Демократи 51, Републиканци 49
     Камара на представителите: Демократи 232, Републиканци 203
     Губернатори: Демократи 28, Републиканци 22

     Аризона
     На изборите през 2006 в Аризона трябваше да се избере един сенатор и 8 кандидата за Камарата на Представителите. За сенатор бе избран Jon Kyl, републиканец, който получи 605 266 гласа, 53%. Несполучиха Jim Pederson, демократ, събрал 505 136 гласа, 44% и либералът Richard Mack - 37185 гласа, 3%.
     В изборите за Камарата на Представителите Аризона разполагаше с 8 места.
     Получи се равенство - бяха избрани 4 републиканци и 4 демократи.

     Илиной
     Няма промяна в Илинойс, където демократът Род Благоевич остава на своя пост.
     При изборите за Камарата на представителите Илиной разполагаше с 18 места. Получи се равенство - бяха избрани 9 демократи и 9 републиканци.

BG21

Назад


Буш
Загубата на републиканците в конгреса може сериозно да "усложни живота" на администрацията на президента Буш през последните две години от мандата му.

Интернет дизайн