15 ноември 2006 г.
КАКВО ПЕЧЕЛИ БИЗНЕСЪТ ОТ ИЗБОРИТЕ ЗА КАПИТОЛИЙСКИЯ ХЪЛМ

     Непосредствено след обявяването на резултатите от гласуването на 7 ноември, 2006, Ричард Дънам, старши коментатор от "Бизнес Уийк" отбелязва накратко значението на изборните резултати за бизнеса в Съединените щати. Следва неговата оценка с големи съкращения.
     Републиканската партия, която превзе с щурм Капитолийския хълм преди 12 години и даде на бизнеса безпрецедентен достъп до коридорите на властта, претърпя този ноември удивително поражение под натиска на една непопулярна война, скандали в Конгреса и широко недоволство от състоянието на икономиката - каза коментаторът.
     В началото на ноември, след бурна и изпълнена с горчиви лични нападки политическа година, демократите направиха това, което през януари, 2006 изглеждаше немислимо - възвърнаха си с удивителна лекота Камарата на представителите.
52% от избирателите изразяват недоволство от състоянието на икономиката.
     Само демократите и техните привърженици са изразходвали, според преценките, 2,8 милиарда щатски долара за избирателната си кампания - най-скъпата кампания в американската история, сочи Дънам.
     Бизнесът би могъл да спечели от евентуалните междупартийни компромиси по някои висши корпоративни приоритети… Нараства вероятността контролираната от демократите Камара на представителите да приеме широки имигрантски реформи, включително и програма за гастарбайтери, каквато бизнесът отдавна се опитваше да прокара.

Надя Милчева

Назад


Nansy Pelosy
Nansy Pelosy,
първата жена - председател на Камарата на представителите, третият по сила човек в управлението на САЩ, след президента и вицепрезидента, ще води демократите и държавата в нова политическа обстановка, която се предопределя от вота на американския народ.

Интернет дизайн