1 ноември 2006 г.
"ДЕЦАТА НА СЕВЛИЕВО"

     Още от самото начало /1996 г./ Вокалната студия "Децата на Севлиево" тръгва със зашеметяващ старт. На сцената излизат одухотворени млади артисти с уникално пеене и силно сценично присъствие. БНТ ги кани за участие в новогодишна празнична програма -Телевизионното състезанието "Като лъвовете", излъчва 30-минутен филм за тях. БНР ги кани в предаванията "Закуска на тревата" и "Рано в неделя".
     Севлиевчетата участват редом с изтъкнати оперни и оперетни артисти: с "Мистерията" на българските гласове, с Камерния оркестър "Софийски солисти", с балет "Арабеск".

     ОТКРИТИЕТО
     През 1999 г. студията "Децата на Севлиево" участва в Четвъртия национален конкурс за детска забавна песен на фолклорна основа "Златен извор" в Димитровград. Групата завоюва лауреатско звание. По този повод композиторът Хайгашод Агасян, член на журито каза: "Откритието на фестивала са децата на Севлиево. Те показаха пътя за доближаване на фолклора до детската душевност". На следващия Пети национален конкурс групата печели Голямата награда и златната статуетка, на Шестия завоюва първо място.
     През 2000-та година излиза аудиокасета, в 2001- Компактдиск на Севлиевската вокална група.. В същата година групата представя България и печели награда на Първия международен детско-юношески фестивал "Златна ладия" в Сочи.
     Следва друга покана за Международния фестивал Тарар, Франция. Идват състави от 11 европейски страни. Севлиевската формация изнася 7 концерта и участва в Гала концерта, редом с Мъжкия хор от Италия, с Английския духов оркестър и Германския госпъл хор.

     ВАНЯ АНГЕЛСКА
     Ваня Ангелска - ентусиаст, новатор, талантлива музикантка с възрожденски дух, е създател и ръководител на студията "Децата на Севлиево".
     Ваня е родена в гр. Габрово, в учителско семейство. Майката - литераторка, бащата преподавател по пеене и музика. От дете свири на пиано в Музикалната школа. Завършва Академията за музикално и танцово изкуство. Работи като преподавател и директор на Музикалната школа в Севлиево. Преподава пиано, солфеж, теория на музиката, хармония, музикален анализ, народна музика, методика на музикалното възпитание. Двайсет от ученичките й продължават образованието си във висши учебни музикални заведения. Тя работи и с катедра "Музика" към Великотърновския университет. Става "Учител на годината" /2000/
     Създадената от нея студия "Децата на Севлиево" стана на 10 години. Преди броени дни участници в Студията се върнаха от Третия международен фестивал, състоял се в Швейцария, където изнесоха 10 концерта в гр. Берн. Програмата им включва само акапелни изпълнения на български народни песни като "Полегнала е Тодора", "Лале ли си, зюмбюл ли си" и др. С уникалната полифония и ритми, севлиевчета оставиха следа - там все повече ще се говори за България с уважение и възхищение. Фестивалът е високо престижен. В него участват 30 музикални, танцови и театрални трупи от Франция, Дания, Мексико, Швейцария, Бразилия, Италия, Куба, Австрия, Англия, Украйна, и т.н. Участниците са избирани след сериозна селекция. Всички, с изключение на българите, са професионални артисти.

     БЕШЕ АБСОЛЮТНО ФАНТАСТИЧНО!
     Като се върнаха в Севлиево, на електронната поща на студията ги чакаше писмо.
     "Уважаема госпожо Ангелска, чух вашият състав от млади хора. Беше абсолютно фантастично! Беше най-впечатляващото нещо за мен на Фестивала… Искам да кажа "Благодаря" на цялата група… В Швейцария няма състав като тези български артисти!"
     Искрено Ваш:
     Ханс Фойц, хоров диригент от гр. Берн, Швейцария"


Милка Пурел
Наш кореспондент от България

Назад


"ДЕЦАТА НА СЕВЛИЕВО"

"ДЕЦАТА НА СЕВЛИЕВО"


Интернет дизайн