1 ноември 2006 г.
Очакваме ви в Солт Лейк през май 2008

     Събрахме се на 15 октомври, 2006 г., българи от Солт Лейк и близките околности да се видим и да подкрепим Организационния комитет за Световния форум на българите, който ще се състои на 16-18 май 2008 г. в нашия град - световната столица на генеалогията. Най-малкият участник, и всъщност спонсор, бе Момчил Жеков (2 1/2 месеца). Защото преди месец бях потърсена от една преводаческа компания, наета от сънародниците ни от Хисар - Иван и Иванка Жекови, както и бабата на Момчил. Та "Партито" беше организирано /както си му е реда/, с хонорара за документните преводи, свързани с раждането на младия американец от български произход...

     Почна се!
     Присъстваха не само българи, но и техни близки от САЩ, Перу и Уругвай. На масата бяха и последните броеве на "България 21 век" и "Старт BG Чикаго", които по-късно се предаваха от ръце на ръце.
     Звездата, все още в бебешки дрехи, бе поздравена и почти забравена, тъй като подаръкът се оказа толкова занимателен, че гласът на Момчил почти не се чу през цялото време - до самия край. Той оглави и Младежкия организационен комитет на форума (представен от майка си). В Оргкомитета се включиха още /почти доброволно/ и Георги и Симона. Чакаме и други малки организатори-българи от целия свят. Засега Георги прегърна най-вече идеята да направим сокър (футболен) отбор в Солт Лейк Сити... С други думи - почна се!

     Едно сърце - България
     Разговорът потръгна още от началото и трябваше официална почивка, за да отделим време и на масата, където ни чакаха изкушения - от домашна баница до българска салата. След това започна представянето, при което Мариана, учителка от Плевен, дори се разплака. Оказа се, че доста от нас са от Тракия, много от Пловдивска област. Имаше от Габрово, Ъглен, Плевен, Ямбол и др.
     За почетен председател на "Учредителното българско солтлейкско парти" бе единодушно избран Димитър, който е в Солт Лейк от 1993. Най-новата българка-гражданка на Юта, Невелина, е тук само от 8 месеца. Димитър явно има вкус и си е довел за жена българка.
     Мила Ховър, женена за американец, е в Солт Лейк от 1994 и сега продължава образованието си в Университета за магистър като археоложка и антроположка. Оказа се, че тя е в борда на нонпрофит-организацията "Едно сърце България", която помага на български сирачета (http://www.oneheart-bg.org/contact.php) и чийто председател е Дебора Гарднър.
     Трите дошли млади момичета са от успелите българки тук, на които се радвахме от сърце. Калина е получила зелена карта за изключителни способности, а Веселина е намерила в САЩ своя съпруг. И двете работят по специалността си. Радка е все още с Ј1 виза, но не се притеснява, тъй като смята да продължи образованието си. А Тихомир, със собствен бизнес и в Юта, и в България, пък смята да се върне в родината до 1-2 години. Според него у нас има много промени и ще се чувства по-добре.
     В мислите си ревниво пазят България и семейство Албена и Иван Христозови, които са дошли с децата си Георги и Симона като Иван и Иванка Жекови - със зелена карти от лотарията. Сава, пловдивчанин, от дълги години в Юта е все още е сам. Не работи по специалността си, но не се оплаква.
     Макар и повечето да харесаха, че сме организирани и имаме идеи, по едно време на Тихомир му заприлича на "комунистическо събрание". Продължихме само с разговори помежду си. Интересно, че никой не донесе алкохол, а и аз не купих, но се оказа, че всички знаят правилата в Юта - алкохол не се разрешава в частни кооперации. Така че Белведере в центъра на Солт Лейк като че ли ще ни приютява всеки месец само ако няма друго място, където да занесем и малко "огнена вода"... Но всички искат да се събираме и решихме това да става всяка неделя на месеца. Ще празнуваме четири рождени дни, а за културната програма поканихме групата за народни танци "Дунав", в която участват и Калина и Веселина. Но и на учредително парти имаше културни изненади - изложба от рисунки на Даниел (Карлово) и изпълнение на пиано на Елизабет от Уругвай.

     Ах, този толкова несимпатичен членски внос!
     Между споделеното бе как да се поучим от някои неуспехи с българските събирания. Говорихме и за българите от Лас Вегас, които едва ли не всяка седмица си канили звезди от България (според слуховете Лили Иванова щяла да бъде там наскоро), както и за българите от Ню Йорк, Чикаго и Бостън. Решихме да установим контакти с всички, а Димитър предложи да се направи Национална организация на българите в Америка. Някои споделиха обаче, че обикновено подобни идеи се провалят с времето, особено като започне да се иска членски внос.
Савата пък твърдеше, че първо трябва "Земляческа организация".
     Засега решихме към Международния Институт по Антропология да има секция на българите от САЩ. Няма задължителен членски внос. Аз от своя страна по време на купона търсех съдружници за организиране гифтшоп с български стоки. Но нямаше много кандидати заради високите наеми в центъра на Солт Лейк и страха от неуспех. По-късно един от присъстващите сподели, че понякога не е лесно да си българин: "Чух за себе си, че съм наркотрафикант - от току-що дошли българи, които се връщаха от български купон. Не знаеха, че говорят всъщност с мен". Друг пък разбрал колко много сме българите в Солт Лейк едва по време на Зимната олимпиада, когато виждал развяващи се български флагчета по пистите.

     За Български културен център с Православна църква
     "Голямата идея" на срещата беше създаването на български (или поне балкански) културен център в Солт Лейк. По предложение на Димитър идеята се разви като "Български културен център с Православна църква", тъй като църквата сплотява така, както никоя друга организация. Оказа се, че Христофор Събев бил в Солт Лейк, а аз дори не знаех кой е. Като културен антрополог и археолог моята теза беше за купуване на сграда за културен център, но приех и Църква, тъй като тук българите ходят в гръцката. Не знам дали няма да може да "побългарим" частично гръцката и към нея да има Балкански културен център. Това остана като задача за следващата сбирка. Тихомир обеща да потърси и автобус - да ходим на гости на българите от Лас Вегас. Има български ресторанти там. Дано намерим сънародници да ни приютят за една нощ.

     ЗАЕДНО: 2007 - в Карлово, 2008 - в Солт Лейк Сити
     Със сигурност, обаче, карловци ни чакат през юли 2007 за Народния събор по повод 170 години от рождението на Васил Левски. А ние тук в Солт Лейк се готвим за "Световния форум на българите през 2008". Ако сме организирани като за учредителното парти, ако ни подкрепят и българските общности от други градове в САЩ, по света и в България - сигурно е, че ще го има!

     И накрая, тъй като харесах много от идеите на присъстващите, най-вече за Националната организация, сега каня всички, които искат, да станат нейни членове (индивидуално или като организации), а също и да участват в организирането на Световния форум - разпространявайки новината, канейки участници, организирайки благотворителни концерти и събирания и т.н.
     Електронен адрес за контакти: lnikolova@iianthropology.org (интернет адрес: http://www.iianthropology.org)
     Ние, българите от Солт Лейк, ви очакваме през 2008 г. Да бъдем заедно и да се радваме на българската култура заедно с американските ни приятели! Ние трябва да сме във времето, ако искаме времето да бъде в нас, както ни учи Апостолът.

Д-р и. Лолита Николова

Назад


Българска среща в Солт Лейк Сити


Българска среща в Солт Лейк Сити

Българска среща в Солт Лейк Сити


Интернет дизайн