1 ноември 2006 г.
5 години Българо-Американска Асоциация в Чикаго
Детството /полубезгрижно/ си отмина... Накъде сега?

     Българо-Американската Асоциация в Чикаго оптимистично ознаменува своята пета годишнина по средата на октомври, 2006. Сякаш изведнъж маратонското темпо се вдигна и заприлича на бягане по писта, а смутителят на типичната в последно време спокойна и отмерена крачка се оказа първият член на асоциацията. Нейният основател Динко Динев. В доброто старо време, когато се появиха първите признаци на днешната българска инвазия из нашето ветровито градче, този възпитаник на Философския факултет на Софийския университет и създател на СДС-ето в Стара Загора, също прелетя океана. Той си знае защо.
     По едно време се увлече в бизнеса си, но остави на боен пост такива българки и българи като Цветелина Бойновска и Никола Чаракчиев, които изтеглиха колата до днешния ден. Но явно дошло е време основателят отново да се впрегне в работа, Което той и направи при подготовката и провеждането на тези традиционни есенни Български дни в Чикаго, с които е позната БАА. Още повече, че това БАА все още на практика означава само Българска Асоциация в Америка. Американците ги няма.
     Стана форум, на който сега имаше златен баланс между тези, които говорят и тези, които слушат и задават въпроси. Коментираха се вечни и актуални проблеми с познатото ни вече от години професионално майсторство на адвокати като София Знаймер и Цветелина Бойновска, която бе представена от асистентката си Цветомира Боева, медии като Еурочикаго в лицето на Петранка Стаматова и инж. Емил Лазаров, хора занимаващи се с пари, заеми, застраховки и пр. като Томислав Георгиев, други - от електрониката и технологиите като Димитър Чалъков и Иво Костов и пр.
     Прекрасно се вписа в програмата и участието на един от най-ценените в света изследователи в онкологията - проф. д-р Константин Христов и пасторите от Българската Евангелистка Църква "Нов Живот" Станимир Танев, Владимир Георгиев и Марио Христов.
     Прочетоха се официалните приветствия на извънредния и пълномощен министър на Република България в САЩ Елена Поптодорова и Деница Христова - председател на Държавната агенция за българите в чужбина. Консулът в нашето чикагско генерално консулство Александър Пейчев пък лично проправи пътеката между управа и народ и беше приятно да се общува с такъв непосредствен, естествен и с добър характер служител на българската държава. Може би щото е дипломат от кариера, пък и като че журналистиката не му е чужда.
     По коридорите на властта стигна до петгодишната Асоциация и Медал "Иван Вазов", с който Държавната агенция, която се грижи за нас в чужбина, я награждава.
     Накрая и наградените раздадоха свои награди - 37 "Златни орли" и 1 "Български орел" за онези, които са свършили най-добрата работа през настоящата година.
     5 години БАА - Чикаго.
     Ето че детството /полубезгрижно/ си отмина!
     Какво сега?

"Старт BG Чикаго"

Назад


БАА Чикаго
Цветомира Боева от офиса на адвокат Цветелина Бойновска с наградата на БАА. Създатетелят на Асоциацията Динко Динев и проф. д-р Никола Чаракчиев /в дъното/ раздадоха 38-те Годишни отличия.

БАА Чикаго
Награда и за консула в нашето Генерално консулство Александър Пейчев - явно замислен с какво още може да помогне за възмъжаването на БАА в Чикаго...

Интернет дизайн