1 ноември 2006 г.
Български Световен Форум-Експо - Култура, Медии, Туризъм, Спорт и Интегритет - Солт Лейк Сити, 16 - 18 май 2008
Нашият Български Дом - Планета
Интервю на Климент Величков с Александър Токев


     Александър Токев е сред най-отявлените крепители на спорта в България. Завършил е Академията за театрално изкуство в Белград, специалност Филмово изкуство и филмова критика и работи дълги години в Кинемотографията (Външно-търговската дирекция и Редакция "Български филми") международно издание на английски, руски, френски и испански език. Като журналист и представител на българското кино е бил на кинофестивалите в Кан, Манхайм, Лайпциг, Москва, Загреб, Венеция, Манчестър и др.
     Той е сред тези, у които спортът е в кръвта им. И винаги е с него - и на "Стадион Васил Левски" и край "Червения килим" по разните кинаджийски призове. Били сме като участници, журналисти, спортни съдии, организатори и зяпачи на световни първенства и олимпиади, на легендарни ветерански турнири от Хасково и Говедарци до тежки световни спортни фиести в Белград, Атланта, Сидни, в Канада, Нова Зеландия, САЩ, Бразилия и пр.

     През октомври Александър Токев беше в Канада, а от там той гостува и в САЩ, по покана на Организационния комитет на Българския Световен Форум-Експо в Солт Лейк Сити, Юта, САЩ, 16 - 18 Май 2008.

     - Как възприехте тази леко безумна идея - да съберем на едно място българите от България и от тая тежка чужбина на такъв коктейл от култура, спорт, вестници и Бог знае още какво... - питам нашия гост.
     - Всяка нова идея е малко налудничава. Представете си какво са помислили за първия наш прадядо, който се е набутал в огньовете от мълнията, пратена от Бога на гръмотевиците, да го вземе та да си опекат на него глигана. Добре, че не са го изпекли и него за богохулството, та днес ядем печено, а не сурово...

     - Значи, ако не ни изпекат заради измишльотини и прекалено въображение, може да се получи?
     - Трябва да се получи. Нужно е да се събираме заедно - българите от родината и българите по света, за да се чувстваме като едно семейство. Както често се събират гърци, евреи, италианци и пр. Днес за тях отечество и диаспори са като двама братя, които градят един дом и живеят в една къща. Тази къща е цялата планета.

     - Твоят обзор е широк - кино, театър, спорт, журналистика, а и от туризъм разбираш, защото като си помисля - доста си скитал по света... Съвместим ли е един толкова шарен български събор?
     - Като "Номер 1" - избрали сте точното място. Солт Лейк Сити е глобален център на световна култура, спорт, икономика... В разговорите ни с д-р Лолита Николова, която ми направи силно впечатление с енергията и организаторския си опит, разбрах, че вече са осигурени изложбените палати за бизнес-експозициите. Знам, че в България има бизнеси, които търсят своята изява, защото притежават вече и качество и количество за глобални изяви. Това е златен шанс за тях. Местната администрация е посрещнала много позитивно идеята и особено очакваните спортни изяви. Това ме радва много. Определени са футболните стадиони, зали за спортните игри, моите приятели от тениса на маса може да разчитат на олимпийски условия за състезания и отдих. Впрочем, всички знаем Солт Лейк Сити и като град на Зимните олимпийски игри през 2002 година. Проектира се фестивал на българския филм, за който от България ще осигурим най-добрите ленти. Фолклор, българската книга, медиите, нашите археолози, които удивиха света в последно време със своите открития... има какво да покажем и какво да видят.

     - Организационният комитет все още се формира и в бъдеще могат да се появят още и различни идеи. Но какво е твоето мнение специално за спортните състезания - да се канят професионални спортисти или да се опитаме да организираме Първите всебългарски спортни игри за аматьори и ветерани?
     - Според мен може да се поканят няколко големи български спортисти и отбори, които да се срещнат с американски отбори и спортисти в приятни за окото демонстративни срещи. Но истинската тежест да падне върху идеята за Всебългарски игри. България има необикновено много за човешките си ресурси спортисти и треньори от супер-класа, които вече са ветерани. Мнозина от тях работят в чужбина. Всебългарските игри ще станат емоционална среща между тези пръснати по света хора.Те заслужават това. В бъдеще, ако Солт Лейк Сити постави началото, Игрите ще станат здрава спойка за нашия род.

     - Хареса ли ти Чикаго?
     - Благодаря на този трудов град, който дава хляба не само на сънародниците, които са намерили подслон и работа тук, но и на бащи, майки, жени, деца, братя и сестри в България, които чакат и блага вест и необходима помощ от тях!

Назад


Солт Лейк Сити
Солт Лейк Сити

Интернет дизайн