1 ноември 2006 г.
42-ят филмов фестивал в Чикаго

     Наградите
     Интернационалното жури с председател продуцента, журналиста и телевизионния редактор Уилфред Рейхард /Германия/ определи наградите на фестивала. Те са:
     Златна статуетка "Hugo" получава иранския филм Fireworks Wednesday с режисьор Азгар Фархади, който разкрива талантливо сложността на човешките отношения.
     Сребърен "Hugo" получава съвместният френско-алжирски филм Days of Glory с режисьор Рашид Волхареб. Филмът дава представа за същността на расизма и колониализма. Отличава се с изключителната си музика и играта на актьорите.
     Със сребърен "Hugo" се награждават и унгарският филм на Йорги Палфи, както и за най-добра женска роля - руските актриси Дария Мороз, Виктория Исакова, Ана Юколова за ролите във филма The Spot.
     За мъжка роля сребърен "Hugo" получава и немският актьор Йорген Вогел.
     С плакети са отличени филми на Израел и Германия.
     За късометражен филм първа и втора награда са за САЩ и Исландия, поощренията - за Чили, Шотландия и Хонг Конг.
     При анимационните филми първа награда се дава на Великобритания. Най-добрата студентска анимация е на САЩ.
     За документално кино златото е за съвместна продукция на Ирак и САЩ. Втора награда се дава на Австро Ирански филм.
     Специалните награди на журито са за два филма на САЩ.
     Наградата на Чикаго тази година взема филмът Street Thief - САЩ, с режисьор Малик Бaадер.

     Street Thief и Steel City - Сащ
     Кратка анотация за двата наградени американски филми, специално за нашите читатели, представя чикагската журналистка Вероника Хенке, The Feathered Trumpet Communications

     Филмът Street Thief е творба на роденият в Южно Чикаго режисьор и актьор Малик Бадер и печели наградата на Чикаго.
Bader Brother Productions за първи път прожектира филма в Чикаго, след неговото заснемане през 2004 г. Снимките са направени изключително в Чикаго:
     "Готин и издръжлив, стар и мръсен Чикаго" - казва Малик.
     Показано е ежедневието на професионалния крадец Каспър Кар. Базира се на действителен криминален случай. Малик сам изпълнява ролята на Кар Изключително отдаден на своята "кариера" Кар се скрива от приятели и приятелки, за да запази своята анонимност. Изгражда ярък характер, познат на мнозина от зрителите, защото това е тяхната среда. Каспър е прасе, той яде като прасе и се държи като прасе. "Живее живота си" - живот посветен изключително на картите и кражбите. Този образ е прекрасно разбираем за аудиторията и тя го възприема, още повече, че режисьорът не се опитва да го осъжда.
     За да финансира филма Малик рефинансира своята къща. Накрая взимат със своя по-малък брат Сам лентата и заминават в Ню Йорк. Там филмът е приет много добре и още през 2005 г. печели положителни отзиви на "Tribeca Film Fest", Ню Йорк.

     Интересна е и историята на втория филм, Steel City, режисьор Bryan Jun.
     След като печели многократно награди в Оскарите, Thomas Guiry в Mystic River, заедно с Джон Харт и Америка Ферeра реализират филма "Стоманеният град". Темата е, че мъжете понякога се разбират помежду си по-добре, отколкото с жените. Става дума за безгласната мъжка солидарност.
     Веднага след премиерата, миналия януари, филмът печели широка аудитория. Една от причините е, че това, което се показва в него, е повече или по-малко познато на почти всички и хората се интересуват как другите постъпват при подобни ситуации. Филмът се радва на добро разпространение и незатихващ интерес и вече е продаден на компанията за международна дистрибуция.


     Два часа с възхитителния талант на Лайза Минели
     Представена по един неповторим начин, звездата Лайза Минели - актриса, певица и танцьорка, поднесе по време на 42-я международен кинофестивал в Чикаго една очарователна вечер за своите почитатели в "Торн Аудиториум", намиращ се на "Чикаго Авеню".
     Джон Тейлър, световна величина в областта на телевизионната, кино и арт-критика, пишещ за "Таймс" в Лондон, разговаря с актрисата пред чикагската аудитория.
     Неповторима в актьорските си превъплъщения, тя ни покори и с чувството си за хумор в ролята на интервюирана от Джон Тейлър.
     Облечена цялата в черно, седяща в комфортно кресло, на фона на белия екран, на който се появяваха от време на време откъси от нейни филми Лайза умело фокусираше погледите на публиката върху изразителните жестове и чаровната си усмивка.
     Джон Тейлър е критикът, който първи отразява нейната успешна изява в "Лондон Паладиум", заедно с талантливата й майка, известната в шоу бизнеса Джуди Гарланд.
     Запазила чаровното си излъчване и темперамент, с които я помним от филма "Кабаре", дал и известност и най-престижната Академична награда през 1972 г.
     Лайза Минели разказваше с неподправеното си чувство за хумор за "прохождането си на сцената" - още като била на 3 години. Но първият си истински успех реализира вече 16-годишна при самостоятелния си дебют с песни и танци на Бродуей, където на голям плакат и с големи букви за пръв път се появява нейното име, редом с популярното вече Джуди Гарланд.
     - След концерта останах сама с мама на сцената. Щом можах да издържа тогава, аз никога повече не се страхувах от появата пред публиката, - каза Лайза.
     Още от малка тя се занимава сериозно с танци и с музика.
     - За мен беше естествено да пея и да танцувам покрай мама. Аз израснах на сцената, аз дишах въздуха на сцената!
     Не само майка и, а и баща и, режисьорът Уилям Минели, с когото тя също си сътрудничи, е критерий и помощник в нейната творческа кариера.
     На 19 години печели първата си награда Тони. През 1972 наградата за "Кабаре", през 1981 - "Златен глобус Артур".
     Дори на 60 години продължава да доказва незалязващия си талант на актриса и певица, обикаляйки света в турнета с нейни изпълнения.
     Тя ни разказа още за успехи и за трудни моменти от сценичната си кариера, където понякога дори и с травми се е налагало да танцува. Както във филма "Ню-Йорк, Ню-Йорк" се качва по стълба, независимо че е с фрактура.
     Лайза говори и за срещата си с известния режисьор Боб Фос, който й предлага ролята в "Кабаре". Наблюдавайки я как танцува, той й казал:
     - Чудесно! А можеш ли да се съблечеш гола пред публиката?
     - Зависи колко гола?
     - Без горната част, например.
     - Изключено! - отсича Лайза. - Да си актьор - значи да си отговорен пред това, което правиш.
     След интервюто директорът на Фестивала Майкъл Куца връчи наградата "Хуго" на Лайза Минели, на актрисата с изключителни заслуги към театъра и киното.
     Съпроводиха я нестихващите аплодисменти на изправената на крака публика.
     Лайза изведнъж запя на сцената с типичния си топъл алтов глас и доказа още веднъж изключителните си дарби - да си забележителен актьор, да танцуваш и пееш непрестанно!

Кина БЪГОВСКА

Назад


Лайза Минели
Вместо “Довиждане” Лайза запя така както само тя умее

Лайза Минели
Директорът на Фестивала Майкъл Куца връчи наградата "Хуго" на Лайза Минели след интервюто на Джон Тейлър с актрисата

Вероника Хенке
Вероника Хенке, The Feathered Trumpet Communications

Интернет дизайн