15 октомври 2006 г.
ДЕВЕТ ОТВОРЕНИ ВРАТИ ЗА ДЕВЕТТЕ ОСНОВНИ РЕЛИГИИ В СВЕТА

     Ако пътувате по Sheridan Rоаd на север от Чикаго, и стигнете до предградието Уилмет, вие непременно ще зърнете едно уникално здание, обиколено от красиви градини изпълнени с цветя, фонтани и дървета. Разположено на обширна площ непосредствено до Sheridan Road, това е едно от най-големите архитектурни забележителности на метро-района северно от Чикаго. Въпросното здание е така нареченият Бахайски Храм, или както самите бахаи го наричат, Бахайски Дом за Молитви.

     Храмът до езерото Мичиган
     Строен в продължение на 30 години, Храмът до езерото Мичиган е единствения Бахайски храм в Северна Америка. Официално е завършен и открит през 1953 година. Има девет фасади, орнаментирани с изключително подробни мотиви, и девет врати, които са сякаш като покана към последователите на деветте основни религии на света, и символизиращи единството на Бога и Религията.
     Бахайският дом за молитви е построен от бахаите като дар към всички хора по света. Той може да се посещава от всеки, който желае да открие един остров на душевно спокойствие и тишина, едно изключително красиво и уникално място за разходка и размишление.
     Централната роля на молитвата и медитацията в бахайската общност дава голяма значимост на Домове за Молитви като институция. В момента има такива Домове за Молитви в Уилмет (САЩ), Франкфурт (Германия), Кампала (Уганда), Сидни (Австралия), Панама Сити (Панама), Делхи (Индия) и Апиа (Западна Самоа). Службите там се състоят в четене на текстове от Бахайски свещени писания, от Библията, Корана, или Талмуда. Бахаите също се молят в домовете си или сред природата, без да е необходимо да следват определени канони. В бъдеще всеки град и село ще имат собствени Домове за Молитви, който ще служат като центрове, около които ще бъдат устроени научни, образователни, културни, хуманитарни и административни институции.

     Духовна Лига на Нациите
     Плановете за първият Дом за Молитви в Западното полукълбо започват през 1903 година, когато шепа бахаи от Чикаго, първият град в САЩ, където се проявява интерес към Бахайската Вяра, решават да се заемат с това начинание. Множество архитекти предлагат планове, но най-необикновен бил проектът на френско-канадския архитект Луи Буржоа. Господин Буржоа започва работа през 1909 и за осем години се труди усърдно над своята удивителна идея.. За да продължи работата по плана, той напуска всяка друга дейност и живее твърде скромно цели три години, като се издържа с продаване на цветя, отглеждани в собствения му двор.
     Проектът му е приет единодушно от делегати, избрани от бахайски общности от цяла Северна Америка. Вестник "Ню Йорк Таймс" коментира "Америка трябва да се спре и се загледа, за да открие как художникът е вплел в него идеята за Духовна Лига на Нациите."
     На 23 май 1978 година, Домът за Молитви в Уилмет е регистриран в Националния Исторически Регистър като "едно от националните културни ценности, които трябва бъдат съхранени."

     Бахайската Вяра
     Бахаите са последователи на Бахаулла. Това са хора, които произхождат от различна религиозна среда или пък въобще не са имали своя религия. Те живеят в над 200 страни и територии по света и представляват всички човешки раси и почти всички народности и племенни групи по света. Чрез обединяващото въздействие на ученията на Бахаулла те са станали част от едно световно семейство.
     Бахаулла е роден в Персия и живял от 1817 до 1892 г. Сред Неговите учения, изложени преди повече от един век, се нареждат принципи като: единството на Бога, единството на религиите и единството на човешкия род; независимото проучване на истината; премахването на всякакви предубеждения; равноправие между мъжа и жената; всеобщо образование; съзвучие между наука и религия; премахване на крайностите в бедност и богатство; световен мир посредством световно правителство.
     Тези принципи сами по себе си няма да решат проблемите на света. Необходимо е едно основно духовно преориентиране. Именно за настъпването на тази промяна е дошъл Бахаулла. Негова цел е преобразяването на обществото, установяването на световен мир и една нова цивилизация, чрез единството на човечеството, както и обновлението на човешките души. "Целта, която лежи в основата на откровението на всяка божествена Книга, нещо повече, на всеки един неин стих, е да дари хората с разум и праведност, за да могат мирът и спокойствието да се установят трайно между тях... Използвайте, о, приятели, възможността, която този Ден ви дава и не се лишавайте от щедрите изблици на Неговата (Божията) благодат."

     Бахаите в България
     Малко известно е, че бахайската общност в България има богата история. Първият бахай посетил страната и започнал разпространяването на учението е американката Марта Рут. През 1926 тя изнася лекции пред студенти и дори изпраща писанията на Бахаулла на цар Борис III и княгиня Евдокия. Сред известните бахаи посетили България през 30-те са Луиза Грегъри, която основава общност във Варна и есперантистът Джордж Адам Бенке. През 1934 в София е избран първия местен духовен съвет. Бахайската общност в България продължава да расте до идването на комунистическата власт през 1944, когато е забранена.
     Понастоящем бахайската общност в България наброява над 800 души и е официално регистрирана като вероизповедание през 1991. Бахаите имат организации в София, Стара Загора, Пловдив, Варна,Тервел, Русе, Благоевград, Ивайловград, Пазарджик, Велинград и други.

Боян ДИМИТРОВ
Наш кореспондент от Чикаго

Назад


Бахайски храм, Уилмет

Бахайски храм, Уилмет

Интернет дизайн