15 октомври 2006 г.
Лесно ли е да печелиш от нощен клуб?

     Какво определя цената на суетността? Така списание Forbes започва любопитната статия за доходите от бизнеса на нощните клубове. Собствениците и бизнес предприемачите в Манхатън дават отговор - изкарват общо някъде между 2 и 5 милиона долара годишно.
     Джейми Мълхоланд, обаче, който е един от собствениците на "Кайн" ( нощен клуб в стил сафари), казва, че е един от най-трудните бизнеси, особено като се вземе предвид голямата конкуренция и непрекъснато променящия се капризен пазар.
     По принцип "животът" на един нощен клуб от 129-те подобни заведения в Манхатън е около 18 месеца. Тази цифра се споменава от собственици и адвокати на нощни клубове. "Ако наемът не е много висок и не се влагат огромни суми в клуба, бизнесът ще бъде приятен и печеливш" - това е мнението на Франк Фераро, съсобственик на бившите клубове "Ноктурн" и "Панагея".
     Но много от тях се сблъскват с жестоките наеми и хонорари, което намалява възможността за висока печалба. Наемът на един квадратен фут варира между 65 и 70 долара в най-благоприятния случай. Като се прибави и "първоначалния удар" от купуването на съоръжения, лицензи, реклама, застрахователните суми от 25 000 до 300000 долара годишни премии, става ясно, че за голяма печалба е трудно да се мечтае.
     Следващата стъпка са разрешителните за алкохол и за кабаретните програми, които са едни от най-трудните и скъпи. Струват около 15 000 долара, но може да ги чакаш повече от година и половина.
     Много собственици плащат така наречената "ключ" тарифа (key fee), което им дава възможността да наследят наема на предишния собственик, а това автоматично им прехвърля и лиценза.
     Но готовият вече клуб не означава, че клиентите ще потекат като вода. Трябва да се привличат именити личности, чието присъствие да примамва останалите. Понякога това струва на съдържателя до 30 процента от нощната печалба.
     Като допълнение към картината може да се прибави и натиска на акционерите. Но по принцип инвеститорите и собствениците на Wall Street не очакват висока финансова възвращаемост на техните инвестиции в нощния бизнес. Когато става въпрос за нощен клуб в Манхатън, дивидентите са неясни. Всичко се свежда до привличане на клиентелата - колкото се може по-заможна и разкрепостена...

Деси Чалъкова

Назад


Нощен клуб

Интернет дизайн