15 октомври 2006 г.
Разумно ли е да се залага срещу долара?

     Не е най-добре за пътуващите отвъд океана, че доларът в момента държи слаби позиции. Хермес шалчето, което си купувате днес в Париж е с 7% по-скъпо, отколкото през миналия януари. Еврото вече 52 седмици задържа високото си ниво, което може да бъде погледнато като преимущество от инвеститорите. Винаги предпазливият Уорен Бъфет вече се е ориентирал към намаляване на договарящите взаимоотношения в щатски долари и купува чуждестранни акции. Миналата година това изглеждаше като налудничава идея, но днес излиза, че е разумен подход.
     Не се изисква да си милиардер, за да спекулираш срещу долара. Франк Рандал, 77 годишен, инвестира, за да изкара нещо за внуците си. Той слага 10% от инвестициите си ($80 хил.) в чуждестранна валута. Неговата загриженост идва от факта, че "Съединените Щати печати пари със скоростта на светлината" и риска, който поема с това не само държавата, но и инвеститорите е голям.
     Рандал разпръсква портфолиото си в срочни депозити (Certificates of Deposits) в тайландски батове, норвежки крони и смесица от евро, британски лири, австралийски и новозеландски долари. Той прави тази инвестиция през месец март и в периода от април до сега те му донасят 6,6% възвращаемост, което включва 1,9% доход от лихва, а останалите са от повишаването на стойността на тези валути спрямо щатския долар.
     Една от банките, които предлагат на вложителите срочни депозити в 15 различни валути е EverBank, Джаксънвил, щата Флорида.Според банкерите, пет от най-предпочитаните чуждестранни валути имат лихва по-ниска от 5%, която може да се получи на едногодишните влогове и в Съединените Щати. Друга възможност са швейцарските срочни депозити, при които не се предлага никаква лихва, но тази малка европейска нация, която е рай за капитала и е символ на стабилност, е образец на сигурността.
     EverBank е събрала 900 милиона долара в депозити на чуждестранна валута, които са защитени и от допълнителна застраховка. Нето лихвата подлежи на облагане като всеки доход. Печалбите и загубите при обръщането на депозитите обратно в щатски долари са капитални печалби и загуби, които се квалифицират за 15% федерален данък, ако депозита (CD) е държан за поне една година и един ден (едногодишен депозит в EverBank се квалифицира за дългосрочен).
     Президентът на банката Чарлс Бътлер е почитател на швейцарския франк, който се е покачил с 5% спрямо щатския долар от април и задържа стабилно позициите си, когато доларът варира. През 2002 тази величина беше достигнала 20% като резултат от събитията на 11 Септември. Както Централната Европейска Банка, така и Швейцарската Централна Банка вдига процентите. Това може да навреди на стойността на швейцарския франк при дългосрочните депозити, но също и да подкрепи текущата стойност на франка спрямо другите валути.
Шведската крона в едногодишен депозит(CD) носи 0.75%, но инфлацията в Швеция е само 1,6% и централната банка е твърдо решена да задържи този процент нисък.
     Бъдете на щрек за валутни шарлатани, съветва Матю Суибел (автор на "Betting against the dollar", Forbes). Джон Бартовски, директор на училище в Мосес Лайк, щата Вашингтон, инвестирал 5 000 долара в нещо наречено Gibraltar Monetary в Бока Ратон, щата Флорида, където печалбата от евро била обещаваща - 300%. Бартски е измамен и загубва всичко, както и 260-ма други инвеститори в случая и десетки хилядите при други ситуации.
     По материал от сп. Forbes.

Деси Чалъкова

Назад


Доларът

Интернет дизайн