15 октомври 2006 г.
Конфискация на автомобила?!
Кой и как върши тази черна работа

     Излизате от магазина и виждате, че колата ви я няма на паркинга.
     Kоя е първата мисъл, която ви минава през главата? Открадната?
     А плащали ли сте си редовно месечното задължение към банката, която е финансирала покупката на колата?
     Мнозина, в малка или по-голяма степен, се възползват от изгодните финансови условия на банките и други финансови институции, следват примамливите призиви по радиото телевизията за 0% финансиране на най-новите модели автомобили. Не всеки може да си позволи да плаща в брой и алтернативата е, разбира се, финансирането чрез банка или автодилър.
     Когато превозното средство се финансира или наема (lease), кредиторът държи правата на това превозно средство до момента, в който се прави последното плащане по заема или са изпълнени условията по наемането. Тези права са установени от подписания договор и закона на щата, в който е направен.
     В много щати кредиторът има легалното право без съдебно решение и без предварително предупреждение да конфискува превозното средство за закъснели или пресрочени плащания. Всяка банка има обособено звено в отдела автофинансиране, чиято основна дейност е конфискуването на превозни средства в случай на неизпълнение на договорните условия, наречено Repossessions.
     Банката работи с фирми по договори с т.н. skip agencies, чиято основна дейност е издирването на длъжници, които вече са закъснели с месечните вноски. Обикновено служещите в подобни агенции са работили вече към полицията и армията и са квалифицирани детективи. Разучили вашето ежедневие, те чакат удобния момент, в който да конфискуват превозното ви средство.
     Територията на работа на "скип агентите" не се ограничава само до границите на САЩ. Мнозина разследват и отвъд океана, в случай на експортиране на автомобила.
     След като бъде установено къде е гаранцията по заема (автомобилът) и длъжникът не я предава доброволно (за което му се дава шанс), колата се конфискува при първа възможност - на паркинга пред магазина, пред работното място, пред дома. След акта на конфискация, фирмата, която вдига автомобила уведомява местната полиция.
     Веднъж конфискувано превозното средство се изпраща на публичен търг, за който вие сте осведомен и можете да присъствате в случай, че искате да си го откупите. Финансовата институция също дава възможността да се покрие пълният баланс по заема с добавените разходи по конфискацията и търга.
     Всеки долар, който банката харчи по отнемането на автомобила е за сметка на длъжника и се натрупва по неизплатения заем. Дори и след като бъде конфискуван автомобилът и не е покрит от така наречената ГАП (GAP) застраховка (която се предлага при закупуването), и финансовата институция я продаде на търг за цена по-ниска от заема, който се дължи, разликата се прибавя към остатъка на заема и задължението да се изплати е единствено на длъжника.
     Как се действа в случай на обявена несъстоятелност (bankruptcy)? Обявяването на несъстоятелност не отменя автоматично задължението по заема. Притежателите на автомобили и други превозни средства, които са в обявена несъстоятелност, продължават да носят отговорността по задълженията към банката, която е финансирала покупката. Но в зависимост от чаптъра, по който е обявена несъстоятелността, се определя и начина на разплащане или конфискуване.
     При несъстоятелност, обявена под чаптър 7, законът изисква да се заплати на заемодателя продажната цена на автомобила, в противен случай се конфискува. Под чаптър 13, длъжникът трябва да заплати цялата сума по заема, ако автомобилът е закупен не повече от 910 дена преди обявяването на несъстоятелността. Например ако сумата по заема е $5000 и цената в момента е $3000, длъжникът трябва да заплати $5000, ако превозното средство е закупено по-малко от 30 месеца преди обявяването на несъстоятелността.
     В заключение, неплащането на дългове, води до съответните последствия, които рефлектират върху кредитната история и ни лишават от възможността да ни бъде оказвано повече доверие за бъдещо финансиране. А всеки знае, колко сме зависими от финансирането в тази страна - като се започне от наемане или закупуване на жилище до частния бизнес, който плануваме да започнем след години..

Деси Чалъкова

Назад


Автомобилът

Интернет дизайн