1 октомври 2006 г.

Волунтерите

      Понякога хората работят и постигат забележителни успехи без да търсят отплата за положения труд. В САЩ доброволният труд е един от водещите, особено за някои сфери на обществения живот като болници, библиотеки, музеи, артистични прояви и др. Има специални Интернет страници, които предлагат доброволен труд в най-различни сфери.

      Традиция за САЩ, перспектива за България
      Проучванията показват, че между основните причини да се участва с доброволен труд са: да се помогне на другите, да се развият индивидуални способности, да се експериментира дали дадена дейност е за съответния индивид, да се осъществят нови познанства и да се срещат добри хора, да се чувстват отделните индивиди ангажирани (това особено се отнася за пенсионерите), да се допринесе полза на обществото, да се открият нови сфери на интерес за отделния индивид, да се впечатлят близки, да се допълнят нови качества в резюмето за работа, да се чувства отделният индивид по-добре и др.
      С доброволния труд се развиват различни качества и се трупа опит. Срещат се също нови познати, а понякога доброволната работа става съдба на съответните индивиди, тъй като редица обществени организации предпочитат да избират своите служители от средата на доброволците.
      За да има полза от доброволния труд, би трябвало да се създаде специална организация за набиране на доброволците и съответно за тяхното настаняване. Докато в САЩ това е традиция, в България като че ли са необходими иноватори за въвеждането и разпространението на доброволния труд широко в обществото. От своя страна, отделните обществени организации и дори компании би трябвало да разработят специална политика и да включват в своята дейност доброволен труд.

      Левски и Карлово са на всички българи!
      Да вземем за пример Карлово, където през идващата година се очакват изключителни по своята морална стойност изяви по случай юбилейната годишнина от рождението на Васил Левски. Левски и Карлово са на всички българи. Доброволният труд в този случай ще бъде с особена цена. Доброволци биха помогнали за напомняне идеите и делото на Апостола в днешния наш нееднозначен свят, за възраждането на музеите като обществени институции. По доброволен път могат да се възстановят културни паметници, къщи и да се изградят нови, като волунтерството се съчетае със съответно спонсорство.
      Специално за 170 г. от рождението на Васил Левски ще бъде необходимо да се ремонтира вътре "Куршум джамия". Като археологически и културен паметник тя представя две културни етнически традиции в нашата национална култура, поради вградени в нея по-ранни архитектурни елементи. Тук биха могли да се поместят ценни археологически мобилни паметници (които сега стоят несретни по дворовете) и дори Дъбенското злато, като най-ценното и най-атрактивното археологическо богатство в Карловската котловина. Със сравнително малко усилия едно запустяло място може да се превърне в най-посещаваното в Карлово и от световно културно значение чрез включването му в световен маршрут на културния туризъм. Възможно е някои от доброволците да работят по няколко дни безплатно в частни компании, които от своя страна да осигурят материалите за ремонта.

      Доброволният труд, като част от живота на всеки от нас
      Лично аз отделям значителна част от моето време и за доброволен труд в Международния институтът по антропология, в който протича част от моята научна дейност. Това включва и Интернет страница, и издаване на списание, и организиране на международни форуми, а сега имаме още две основни задачи - Международният конкурс-есета в сътрудничество с чикагския вестник "България 21 век"/"Старт БГ", с община Карлово и Организацията на сродниците на Васил Левски) по случай 170 години от рождението на Васил Левски, както и Българският световен форум-експо през май 2008 г. в Солт Лейк Сити. Очакваме на него да дойдат много българи, сред тях и карловци и българи от Чикаго, които със сигурност ще прекарат незабравими дни в световно известния американски град.

      Човек се отделя от животинския свят, когато открива културата
      Съществува един парадокс в нашето общество - човекът е станал човек като се е отделил от другия животински свят в момента, в който открива културата - т.е. тази сфера на дейност, която дава възможност за развитието на символични форми за комуникация.
      С развитието, обаче, на човешкото общество, културата и социалните сфера като цяло се оказват най-слабо подпомагани от държавните и частни фондове. И всъщност културата - от самодейните състави до възхитителния 83-годишен карловец, който прокарва пътеки в Балкана и беше гост на радио Карлово на 29.08.2006 г., зависи значително от неплатени човешки дейности.
      С други думи, за да съществува и да развиваме нашето общество, ние дължим изключително много на доброволния труд. Но макар и на пръв поглед да изглежда едностранен процес, насочен към полза на обществото, всъщност всички изследвания показват, че ползата е двустранна и дори в някои случаи по-голяма за индивидуалното развитие на доброволеца - от получения благодарен поглед до преоткриване на собствени неподозирани възможности за развитие.
      ***
      Материалът се публикува и във в. "Карловска трибуна", излъчва се и по "Радио Карлово".

Лолита Николова,
Доктор на историческите науки, научен директор на "Старт BG" и наш представител в Юта, САЩ

Назад


Светлин Русев: Импресия от Карлово
Светлин Русев: Импресия от Карлово

Карлово - Историческият музей
Карлово - Историческият музей

Българи от Чикаго,
елате на 18 юли в Карлово!

Ще си разреша да поканя чикагските българи на общобългарския събор на 18 юли в Карлово по повод 170 години от рождението на Васил Левски. А тези, които биха желали да помогнат за подновяването на "Куршум джамия", могат да се обадят на тел. (801) 363 3123 или да пишат на електронен адрес: lnikolova@iianthropology.org

Интернет дизайн