1 октомври 2006 г.

Американската армия

      Набирането на новобранци
      Недостигът на свежи армейски попълнения в професионалната армия на САЩ беше преодолян през тази година благодарение на по-добрите условия, при които кандидатите подписваха своите договори.
      Според Информационната служба при Конгреса на САЩ ежегодно се изразходват около 4 милиарда долара за привличането на около 175 000 новобранци в армията. Парите и различни други изгоди, които кандидатът получава още от самото начало, играят важна роля. Медицинската застраховка за цялото семейство, като пример, оказва своето влияние.
      Възрастта, в която може да се кандидатства, е от 17 до 34 години. Необходимо е добро здраве и физическа кондиция, високи морални качества, образование не по-ниско от средно училище.
      Въоръжените сили на САЩ се делят на Армия, Военно-морски флот, Военно-въздушни сили и Корпус на морската пехота. Армията се смята за най-малко престижната формация и често има проблеми с привличането на новобранци.
      Около 32 милиона млади американци отговарят по възраст на условията за кандидатстване, но много от тях не могат да направят това поради извършени престъпления, зависимост от алкохол или наркотици, страдат от затлъстяване. Други не могат да преминат необходимите тестове поради лошо образование или лоша физическа кондиция.
      Военната служба е най-популярна в щатите Монтана, Тексас и Оклахома. Най-непопулярна в столицата Вашингтон.

      Социалният пакет на Пентагона
      По данни на Контролната Палата на САЩ през последните четири години компенсационният пакет, изплащан на американските военнослужещи, нараства с 29%. Средно един кадрови военен струва на бюджета 112 хиляди долара годишно. В мащабите на САЩ разходите за армията достигат до 158 милиарда.
      Военнослужещите получават отпуск от 30 дни годишно със заплащане на двупосочен билет до местожителството.
      Военните имат отлични възможности да получат солидно образование. Силно се поощряват дистанционните средни и университетски курсове. Студентът с пагони получава безплатно персонален компютър и 4 500 долара годишно за заплащане на образованието. При това той може да избере каквато си иска специалност.
      Животът на всеки военен е застрахован до 500 хиляди долара. Средностатистическият военен плаща от своя джоб само по 28 долара месечно за половинмилионната си застраховка.
      Военните ползуват намаления до 8% при посещение на магазините, разположени във военната база. Заплащането за детска градина на децата на военнослужещите е примерно с 1/3 по-ниско.
      Редникът в армията получава заплата около 15 000 долара годишно, но различните бонуси и дотации добавят към тази сума още 60%. Например военният получава месечно още 200 долара за храна и 250 долара за това, че е отделен от семейството си.
      Освен заплатата, която се повишава автоматически с прослужените години, военният получава допълнително заплащане за своята квалификация, за изпълнението на особени задачи и пр. Екс-военният получава също така значителни средства от особен фонд, който заплаща обучението му в университета след уволнението.
      По време на службата военният има право да ползва безплатно телефон, вкл. и мобилен апарат, Интернет и всякакъв вид поща. Той се разполага свободно с времето си през неделните и празничните дни.
      Ако войник, сержант или офицер попаднат в зоната на военни действия, автоматично започват да му заплащат по още 250 долара месечно, плюс още 100 - за емоционално утежнената семейна обстановка. Получава и по 3.50 дневно, че е далече от дома и търпи различни неудобства. Ако се намира непосредствено на огневата линия и има опасност за живота му, то той получава още 100 долара месечно.
      Тъй като военният при бойна обстановка няма къде да харчи парите си - начисляват му ги в специална сметка с лихва поне пет пъти по-висока от нормалната банкова лихва. Освен това парите на участвуващите в бойни акции военнослужещи се освобождават от всякакви данъци.
      Когато военният приключи службата, въоръжените сили му оказват всякаква помощ за намирането на работа, дават рекомендации за получената в армията квалификация и пр. След 20 години в армията военният има право на пенсия, която е от 50 до 75 процента от заплатата в последните две години.
      Разбира се, не на всички се удава да приключат нормално военната си служба. Преди всичко войникът винаги е подложен на риск - десетки военнослужещи загиват всяка година при нещастни случаи дори без да участват в бойни действия. Второ, въоръжените сили освобождават всеки, който не отговаря на техните изисквания. Обикновено това са 5-7% от личния състав, които нарушават дисциплината, не могат да покрият нормативите и пр. Статистиката показва, че около 15-17% от новобранците напускат армията през първата година служба, макар че подписват договор за 3 години.
      Всички категории военнослужещи имат право на пожизнена и пълна медицинска застраховка.

      Армейската пирамида
      През 2005 год. във въоръжените сили на САЩ служат 1.6 мил. военни и около 700 хил. граждански лица. Поместваме примерната структура по звания и месечните им заплати.
      Дадени са стартовите суми за 2006 г. при дадено звание. С годините те се увеличават.

      Редници и сержантски състав
      Новобранец \ Recruit - след първите 4 м. - $1178 месечно.
      Редник / младши матрос - $1427.
      Капрал \ Corporal - $1662.
      Сержант \Sergeant - $1814.
      Сержант 1 клас \ Sergeant 1st Class - $2288.
      Старши сержант \ Master Sergeant - $3292.
      Главен сержант \ Sergeant Major - $4022.

      Офицерски състав:
      Втори лейтенант \Second Lieutenant. Командва взвод, екипаж на самолет и пр. - $2416.
      Първи лейтенант \ First Lieutenant - $2783.
      Капитан \ Сaptain (в ВМФ - лейтенант) - $3221.
      Майор \ Major (в ВМФ - лейтенант- командир) - $3663.
      Подполковник \ Lieutenant Colonel. Командва батальон, ескадрила, подводница, фрегата - $4246.
      Полковник \ Colonel (в ВМФ - капитан) - $5094.
      Бригаден генерал \ Brig. General (в ВМФ - контраадмирал). - бригада, авиокрило, флотилия - $6872.
      Генерал-майор \ Major General (в ВМФ - контраадмирал) - $8271.
      Генерал-лейтенант \ Lieutenant General (в ВМФ - вицеадмирал) - $11689.
      Генерал \ General (в ВМФ - адмирал) - $13365.

      ________________
      Материалите са съкратен превод от публикация на Института Washington ProFile, по официални данни на Пентагона и американски информационни служби.

Назад


US AIR FORCE
US AIR FORCE

US ARMY
US ARMY

US NAVY US NAVY

US MARINE CORP
US MARINE CORP
Интернет дизайн