1 октомври 2006 г.

Да завладееш Америка

      Едно светло и стройно момиче, родено някъде в снежните сибирски полета, в миньорско селище, наречено Няган, идва в Америка да се учи в Тенис-Академията на Ник Болетиери във Флорида.
      И става Мария Шарапова - Кралицата на тениса.
      Ако не беше Америка "наша Маша" пак щеше да бъде звезда, но на кортовете в Якутия или Новосибирск.
      Днес тя е символ на сбъдната емигрантска мечта.
      Животът й е като приказка, легенда, като рапсодия, в която талантливият и целеустремен човек постига с труд и човешките си качества щастието, което заслужава.

      Маша Шарапова е с късмет да има всеотдаен баща - за нея и за тениса. Той е и първият й треньор. На 4 години я запознава с голямата, почти колкото нея, тенис-ракета. На 8 години я вижда великата тенисистка Мартина Навратилова, чехкиня емигрирала преди години в САЩ и спечелила десетина пъти върховното в тениса - Уимбълдън. По неин съвет бащата и 9-годишната Маша, прекрачвайки всичките високи прагове пред обикновените емигранти, пристигат във Флорида. Мадам Шарапова и по-малката сестра остават още доста време в родината си.
      При Болетиери малката Маша успешно опитомява тениса.
      На 14 години започна да играе в професионалната лига.
      През 2004 печели Уимбълдън. Сред наградите има и един джип "Порше Кайен". Всеки тийнейджър би седнал веднага в него, хванал здраво кормилото с двете си ръце. Мария Шарапова го продаде и прати парите на децата, пострадали от тероризма в Беслан. Нейната благотворителна дейност е част от ореола й.

      Има изключителни физически данни - ръст 183 см и тегло 59 кг.
      И още няколко изключителни качества - преданост към труда, мъжествен характер и много, ама наистина много, женска красота и шарм.
      Всички харесват Мария Шарапова. Или почти всички. Медиите писаха, че спортният свят, и не само спортният, е обхванат от "Шарапомания". По трибуните на корта, където играе, няма къде игла да падне!
      Джон Макенроу - Кралят на тениса, чиято игра ще бъде още дълго недостижима за други тенисисти, въздъхна: "Тя е просто брилянтна!"
      Борис Бекер, като германец, я прецени професионално: "Мария Шарапова печели благодарение на своята млада сила и нерви от стомана."
      Баща й, може би, е най-точен: "Маша побеждава с фантастична упоритост и способността си да постига невъзможното".

      Съвсем наскоро Шарапова спечели титла и от втория по авторитет турнир в тениса - US OPEN. Нейната поява в Ню Йорк изглеждаше като че "...е сбъркала червения килим на Оскарите в Холивуд с тенис-кортовете в Куинс", както писа един американски журналист. В друг вестник писаха "С необикновеното си излъчване Шарапова ни свали в нок-даун в краката си..."
      Като че всичко - от бекхенда до малката гривна на ръката й е красиво, съвършено, създадено специално за нея. Никоя друга тенисистка не си е позволявала да играе в толкова оскъдна черна рокличка, с такива сребристи кецове, с огромни обици и с така изкусно дорисувани вежди на лицето си. И никоя не е излизала на корта, носейки заедно с ракетите и спортния сак, още и впечатляваща дамска чанта, сякаш носеше в нея нещо фатално за изхода на мача.
      Въплъщение на блясъка и модата, Шарапова определено се държеше както подобава на най-скъпо платената спортистка и едно от най-търсените лица за световната супер-реклама. За година приходите на Шарапова надхвърлят 15 милиона долара и "само" милион от тях са от преките наградни фондове на тенис-турнирите. Това е повече от "рекордьора" при мъжете - Роже Федерер, който е спечелил около 12 милиона.

      За разлика от много обществени личности в биографията на Шарапова няма и помен от "съмнителни факти". "Жълтата преса", както й подобава, писа: "Нейната репутация е толкова безупречна, че просто те сърби ръката да напишеш нещо компрометиращо, па даже и ако трябва да го измислиш".
      Но при Машиното възпитание и характер това е доста трудно. Още повече, че за добро и за лошо, тя отдавна вече не разполага със себе си. Мария Шарапова сега е още и "бизнес-проект". С нея се занимават не един и не двама магьосници на имиджа и световна по мащабите си реклама. Шарапова е "продукт", за качеството на който следят стотици специалисти в Америка, Европа, Азия и Австралия. И, разбира се, те са длъжни да създават и ревниво да пазят нейния положителен имидж. Още повече, че такъв 'самороден къс злато' се намира изключително рядко.

      Има моменти, вероятно, когато е трудно да държиш курс 24 часа в денонощието само по двете прави автостради - едната на спортния режим, другата на скъпия рекламен продукт с марка Шарапова... Без дори да имаш време и възможност да погледнеш в ляво или дясно. Но, когато тези две автостради са осеяни с толкова пари, слава и любов и признателност от милиони хора за красивите спектакли на тенис-корта, може да се живее...
      И това "малката емигрантка" от Изтока в големя Западен свят го прави добре.

Климент ВЕЛИЧКОВ

Назад


Мария Шарапова

Мария Шарапова

Мария Шарапова
Интернет дизайн