1 октомври 2006 г.

Родният дом и децата:
Ако няма любов у дома, те тръгват да я търсят другаде


      Днешните родители изпитват много по-големи затруднения при възпитанието на децата си, отколкото преди години. От журнали и екрани постоянно атакуват младите: "Вземи от живота всичко! Прави онова, което ти се иска!" И те започват да възприемат удоволствията като неотменно свое право, а труд, обучение, грижи - като нарушение на правата им... да правят само онова, което им се иска.
      Естествено е проблемите на пола да са особено актуални за младите. Днес се счита, че необузданата полова активност, при това в най-различните й разновидности, е напълно оправдана и нормална. Стараейки се да е "на върха на съвремието" младото поколение започва да рушат всички "стари" морални ценности и с ентусиазъм възприема принципите на "сексуалната свобода".
      Но прегръщайки тази "свобода", човек потъва в една особена зависимост - той става роб на своите страсти, често и на хората, с които споделя "сексуалната свобода" Това се случва при все по-млади, почти невръстни, "деца на сексуалната свобода". Според статистиката 55% от юношите в САЩ над 15 години вече имат полов живот, 50% от момичетата над 16 вече са загубили своята девственост.
      Мнозина се стараят да определят това като нормално и естествено. Създават се теории и митове, оправдаващи тази разруха на нравственото и духовно здраве на хората.

      МИТ 1: ЮНОШИТЕ ИСКАТ ОТРАНО ДА ПРАВЯТ ЛЮБОВ
      Аз не вярвам в това. Тяхната сексуална разпуснатост в наше време е предизвикана преди всичко от отчаяния стремеж към любов и разбиране. Децата се нуждаят не от сексуален партньор, а от човек, който да ги обича. За съжаление родителите "не могат" да им отделят необходимото внимание, не им дават желаната любов и подкрепа. Това кара децата да търсят обич и разбиране извън семейството. И колкото се може по-бързо. Много от 16-годишните момичета при една анкета отговарят, че не са имали физическа необходимост да избързват със сексуалния си живот. Искали са да получат душевна близост и любов от младия си партньор, но просто не са знаели как да кажат "не", как да се противопоставят на сексуалния натиск. Студенината в родителския дом и чувството на самота и безнадеждност ги е накарало да се оставят "по течението" на живота...
      Ето какво пише жена на 27 години: "Когато бях на 14 се запознах с едно момче на 18 години, което ми харесваше много. Месец след първата ни среща ми каза, че ме обича и трябва да ме овладее всецяло. Ако не се съглася - не ще може да се бори повече с желанието си и ще трябва да ме изостави. Аз знаех, че не е добре да се отдавам на секса в моята възраст, но в същото време не исках да го загубя. И се предадох. След две години ние все пак се разделихме и при мен се появи друг ухажор. Всичко тръгна отново по познатия кръг. Станах кукла в ръцете на мъжете. Всеки ми предлагаше своята любов и дружба с условието, че "ако ме обичаш - ние ще правим това". А на мен ми беше необходим просто баща, който да ме обича. Бях невъобразимо самотна. Бих искала да кажа на момичето, което се готви да се отдаде на "любящия я приятел", че тя няма да намери любов при този мъж, който й предлага само секс. Но целият ми досегашен живот премина в напразно търсене на "бащинската любов".
      Ето и думите на още едно твърде младо момиче: "Аз толкова се нуждая от вниманието на баща ми... Но не го получавам ето вече осем години - т.е. от седмата си годишнина, когато баща ми реши, че съм вече пораснала".
      Още веднъж: децата искат да бъдат обичани! И когато не намерят тази любов у дома си, те тръгват да я търсят при някой друг.
      Веднъж гостувахме в едно училище с нашата програма за нравствено и сексуално възпитание. Интересът у децата бе огромен и те едва се побраха на удобно място на двора. И ето че по средата на беседата за отношенията между бащи и деца в училището пристигнаха млади хулигани на своите мощни мотоциклети. Държаха се гордо и предизвикателно, стараеха се да ни обидят с цялото си поведение. Бяхме смутени, но не искахме да викаме полиция, която да свърши "възпитателната" работа вместо нас. И продължихме с беседата.
      И, след малко, водачът на хулиганите изведнъж се затича към мен, което накара цялата аудитория да настръхне, защото никой не знаеше какво може да се очаква от такъв разюздан младеж в кожено яке, накичено с металически вериги и "украшения" от черепи.
      А момчето ми каза:
      - Прегърни ме! - и в очите му блеснаха сълзи, - баща ми никога не ми е казвал, че ме обича!
      На болшинството млади хора днес им е нужен не толкова секс, колкото душевна близост.
      Едно 16-годишно момиче сподели: "Искам да има човек, който ме обича. Нямам предвид физическата близост."
      Младите молят за любов, а обществото грижливо ги учи как да правят безопасен секс. Децата молят "Прегърни ме", а възрастният човек ги инструктира как да надяват презерватива. Те търсят грижа и внимание, а им обясняват къде може да се направи аборт.
      Децата страдат от недостатък на обич, който се шири в нашето общество. За да поправим тях, не е ли необходимо да започнем от нас?
      /Следва/
________________
Материалът е част от лекцията на Джошуа Макдаел, предоставена ни от доктор Ламиди /773 262 1201/, специалист по психология и пастор, с принос в борбата срещу депресията и други страдания у хората.

Назад


Децата
Интернет дизайн