15 септември 2006 г.

“От А до Я на пазара за недвижими имоти”
10-ТЕ НАЙ-ДОБРИ МЕСТА ЗА ЖИВЕЕНЕ ВЪВ ФИНИКС ЗА 2006


      Трудно е да се каже къде е най-добре да се живее в метрополиса (Метро) Финикс.
      В класацията си списание "Финикс" се позовава на Р.Л. Браун, който от 18 години отразява пазара на недвижими имоти в града. "Потокът (demand for) от пари и политическото влияние се преместват стремително към западната част на Долината (West Valley)", подчертава Браун. Класацията се прави всяка година.
      До неотдавна парите и политическото влияние бяха съсредоточени главно в североизточната част на Долината - северен Скотсдейл, но там незастроената земя свърши и цените удариха приемливата горна граница. Погледите и апетитите бързо се пренасочиха на запад - към изобилието от евтина земеделска или планинска земя.
      "Качеството на живота" в 22-те сити-та в Долината на Слънцето (Valley of the Sun) е оценявано по общи критерии като ниво на престъпност, качество на училищата, благоустройство, цени на имотите и др.

      10-ТЕ НАЙ-ПРЕДПОЧИТАНИ СИТИ-ТА СА:
      1.ФАУНТЪН ХИЛЗ (City of Fountain Hills)
      Инкорпориран: 1989 г. Надморска височина: 1,700 фута. Население: 22,475.
      Притиснат между Скотсдейл и индиански и планински резервати. Приел името на "най-високия фонтан в света", който на всеки кръгъл час през деня "изхвърля" тонове вода на близо хиляда метра височина.

      2. КЕЪРФРИИ (City of Carefree)
      Инкорпориран: 1984 г. Надморска височина: 2,528 фута. Население:3,310.
      Умело съчетание между красиви пейзажи и духа на Дивия Запад, "нарушавани" от талазите туристи, прииждащи да се насладят и на двете.

      3.КЕЙВ КРЕЕК (City of Cave Creek)
      Инкорпориран: 1986. Надморска височина: 2,200 фута. Население: 4,370.
      Атмосферата на Дивия Запад се подгрява от класическите "западни" ресторанти от типа на "Натопорченият Тод" или " Доволната Жаба на Лудия Ед"; както и от занаятите и занаятчийските гилдии. Рай за любителите на ранчо-стила, планинското колоездене и катерене, югозападния авантюризъм.

      4.ПЕРАДАЙЗ ВАЛЕЙ (City of Paradise Valley)
      Инкорпориран: 1961. Надморска височина: 1,165. Население: 14,410.
      Съчетание на красива природа, планински релеф и безбожно скъпи имоти в сърцето на града; както и на сензорните (полицейски) камери за контролиране на скоростта по централните пътища.

      5.СКОТСДЕЙЛ (City of Scottsdale)
      Инкорпориран: 1951. Надморска височина: 1,260. Население: 226,980.
      Синоним на качество, благоустройство, галерии, бутици, финес, вкус, стил, ниво, и на можещите да платят за тази комбинация. "Най-западният град на Запада".

      6.ГИЛБЪРТ (City of Gilbert)
      Инкорпориран: 1891. Надморска височина: 1,240. Население: 164,685.
      Град на семейството и децата - 1/3 от жителите са под 18 години; Отлични училища и високообразовано население.

      7.ТЕМПИ (City of Tempe)
      Инкорпориран: 1894. Надморска височина: 1,159. Население: 160,820.
      Студентският град - Аризона Стейт Юнивърсити (ASU). Средище на младежки дух, денонощен живот, и още много. Идеален за инвестиране в студентски жилища.

      8.ПЕОРИЯ (City of Peoria)
      Инкорпориран: 1954. Надморска височина: 1,140. Население: 132,300.
      Център на строителния бум през последните 10-тина години. Планинският релеф, второто най-голямо езеро в щата Аризона - Лейк Плезант и незастроената земя са предпоставка за бързо благоустройство. Градът на новите милионери!

      9.КУЙН КРЕЕК (City of Queen Creek)
      Инкорпориран: 1989. Надморска височина: 1,400 фута. Население: 11,360.
      Символ на съвременно фермерство и ново строителство. Ниската средна възраст и високото образование на населените създават идеални условия за семеен живот и отглеждане на деца.

      10.ЛИЧФИЙЛД ПАРК (City of Litchfield Park)
      Инкорпориран: 1987. Надморска височина: 1,027 фута. Население: 3,920.
      Отворени зелени пространства - паркове, голф; Спокоен живот с високо качество на ниска цена. Отлично благоустроен.


      ВНИМАНИЕ, ПРОДАВАЧИ! И... ОТКРОВЕНИ ДО БРУТАЛНОСТ...
      Агентите на недвижими имоти трябва да бъдат "откровени до бруталност" с продавачите, когато им обясняват състоянието на пазара. Те трябва да изтъкват, че на пазара вече има "6-месечен инвентар" от непродадени или непродаваеми имоти и този инвентар расте, а не намалява. В Сърпрайз, Джонсън Ранч и др. райони инвентарът е за 2.5-3 години.
      Това бе подчертано в края на август на професионална среща на водещи фирми и агенти за недвижими имоти в Мейса.
      Много клиенти все още мечтаят за миналогодишните цени и не вярват на агентите си. И агентите би трябвало да разясняват на клиентите си колко конкурентен е пазарът, а не да повтарят онова, което те искат да чуят, само, за да получат листинга.
      На продавачите трябва да се разяснява, че имотът няма да се продаде за пазарната цена; няма да се продаде и на стойността на оценката (appraised value). Имотът ше се продаде на цената, която купувачът реши да даде (ако продавачът я приеме).
      При създалата се обстановка е препоръчително агентите дори да съветват собствениците да дават имота под наем и да наемат фирма да го управлява, за да изчакат по-добри времена за продажба. Междувременно да преразгледат заема си и евентуално да рефинансират.
      Най-голямата мистерия за агентите е как да оценят имота, пускайки го на пазара. Стана практика цените да се намаляват по няколко пъти. Първоначалните цени се понижават понякога с по $50,000 до $80,000 и дори $100,000 под стойността на оценката и къщите продължават да стоят на пазара с месеци.


      ПОЗНАВАМЕ ЛИ ФИНИКС...?
      Съвкупност от мини-сити-та или от урбанистични селища - така Градският съвет на Финикс (City of Phoenix) и неговата Планова комисия окачествиха град Финикс (за разлика от Метро- или Голям Финикс - включващ 22 отделни градчета - 22 City of…).
      Град Финикс официално вече е 5-ят най-голям град в САЩ по брой на населението - 1,6 милиона с площ от над 600 кв. мили. Тенденцията е до 3-4 години да стане 4-ти. Като всеки милионен град и Финикс има своите контрасти. Това го прави по-различен от останалите сити-та и предмет на отделно внимание.
      Като цяло град Финикс не присъства в официалната класация за 10-ТЕ НАЙ-ДОБРИ МЕСТА ЗА ЖИВЕЕНЕ в метро-територията. Това се дължи на драстичния различия между отделните селища - напр. между Перадайз Валей, Ауатуки Фуутхилз и Маривейл Терас. Отделни негови селища ще продължат да са сред най-търсените.
      "УРБАНИСТИЧНИТЕ СЕЛИЩА НА ГРАД ФИНИКС" - очаквайте в следващия брой на "Български Хоризонт". Очаквайте също: "КАКВО МОЖЕМ ДА КУПИМ ЗА ЕДИН МИЛИОН $$$…?"

Рубриката се води от Надя МИЛЧЕВА
HomeSmart Real Estate
Phoenix, Arizona
Phone: (602) 695 2111
E-mail: nadia10@cox.net
www.AzHomeConsult.com

Назад


Phoenix, Arizona
Интернет дизайн