15 септември 2006 г.

ФУТБОЛ
Eвропейски квалификации


      През изминалата седмица започнаха квалификациите за Европейско първенство по футбол в Австрия и Швейцария. Програмата минимум според президентът на БФС Борислав Михайлов, а именно спечелването на 4 точки от първите ни два мача срещу Румъния и Словения , бе постигната след равенство 2-2 с Румъния в Констанца и победа 3-0 над Словения на стадион "Васил Левски" в столицата. И докато след равенството със северните ни съседи общността в България бе раздвоена и по-скоро недоволна от яловата игра на трикольорите, след победата над Словения всички изпаднаха в екстаз. Точно сега обаче е моментът футболното ръководство да стъпи здраво на земята и да не позволи да се случи това, което стана в отминалите квалификации за световните финали в Германия. И тогава започнахме добре след победа над Исландия като гост, а после измъкнахме 2-2 като гост на коравия отбор на Хърватия. Всички понесоха играчите на Христо Стоичков на ръце, но съвсем скоро дойде шока от двете поражения с по 3-0 от Швеция, равенство срещу "колоса" Унгария и нова загуба от Хърватия у дома. Играчите минаха от "Осана" до "Разпни ги", а въпреки провала БФС реши да остави Христо Стоичков на поста национален селекционер. Интересен е фактът, че България я единствената държава, бореща се за класиране на финали, която след като се провали в това си начинание запази целия си треньорски щаб непроменен...
      Но нека се върнем към настоящето и да се замислим дали това, което ни предложиха българските национали наистина заслужава похвали или е по-добре да останем здраво стъпили на земята и да правим заключения едва след 7 Октомври, когато на стадион "Васил Левски" ще акостира Холандия на Ван Бастен.
      В мача с Румъния играхме на висота едва десет минути, които в случая бяха достатъчни да вземем това, за което бяхме отишли в Констанца. Отново се появиха старите проблеми в отбрана, където за централна двойка бяха избрани Елин Топузаков и Александър Тунчев. Играещите за първи път заедно бранители, допуснаха доста грешки и имаха основна заслуга и за двата гола на северните ни съседи. Тук трябва да признаем, че УЕФА ни изненада неприятно ден преди мача с вестта, че натурализираният хърватин Игор Томашич, може би най-стабилният защитник в българското първенство и играч на Левски, не може да играе за националите ни поне до Коледа, понеже няма достатъчно време, прекарано в България, за да получи нужните документи за игра от континенталната федерация. Както и в случая с Тиаго Силва от миналата година пак намириса на несвършена работа в БФС, която може би коства някой и друг гол в повече в мрежата ни в Констанца. Надеждите ни, че халфовата линия и нападението ще реваншира пропуските ни в отбрана, бяха по-скоро напразни, ако не броим последните 10 минути в мача. Тотално обърканата тактика на Стоичков в този мач остави Бербатов сам в атака, а може би най-ключовият ни футболист в центъра на терена Стилиян Петров трябваше да покрива зони от отбраната до нападението и напълно се изгуби в гонене на румънските футболисти. Светльо Тодоров бе контузен, а в отбора незнайно защо бяха върнати Георги Пеев и Зоран Янкович, които с нищо не оправдаха оказаното им доверие. Мартин Петров, който като цяло изигра много слаб мач, накрая се превърна в герой за нашите след като от нищото засече две топки отляво на Лобонт и така донесе точката за нашите.
      Четири дни по-късно започнахме мача си срещу Словения в приспивното темпо от мача с Румъния с тази разлика, че на терена най-после като титуляр започна играчът на Ювентус Валери Божинов. Той замени контузения Митко Бербатов и макар да играехме с отбор като Словения, който не показа нищо градивно във фаза атака, отново разчитахме на един единствен нападател. За цяло първо полувреме нашите не успяха да създадат нито едно от така наречените сто процентови положения и ако не бяха незаслужено отменения гол на Божинов както и явната дузпа срещу Мартин Петров, неотсъдена от съдията Клаус Бо Ларсен от Дания, нямаше да запомним с нищо този период от мача. После изведнъж нашите показаха, че могат да играят съвременен футбол и с голове на Божинов, Мартин Петров и Телкийски отказаха здравите словенци.
      Като цяло тревогите след тези два мача остават и повечето фенове в България открито се питат кога шефовете на БФС Боби Михайлов и Данчо Лечков ще се решат да отстранят Христо Стоичков от поста национален селекционер. Ицо за пореден път доказа пълна безпринципност в избора си на играчи, както и неумение в тактически план. На моменти липсата на тактически план за игра е толкова осезаем, че направо човек се чуди какво е правил Стоичков в съблекалнята на Йохан Кройф, когато холандецът е правил тактически разбор в Барселона навремето. Дали ще трябва да понесем още един срам като този от миналите квалификации докато всички проумеят, че националният ни отбор не е училище за треньори. Всички специалисти в България признаха след мачовете ни, че стоим зле в тактическо отношение и че Стоичков трябва да вземе незабавни мерки, защото Холандия е с класа над досегашните ни противници.
      Дали Христо Стоичов си е направил нужните изводи ще се види след по-малко от месец. Остава надеждата, че успехът ни до момента в квалификациите не се дължи само на късмет както обявиха всички в България.

Статистика:
________________________
Румъния 2 - 2 България
Р: Рошу (40), Марика (55)
Б: М. Петров (82, 84)

България: Петков (Вр), Ангелов, Топузаков, Тунчев, Вагнер, Кишишев (Янков 47'), Ст. Петров, Пеев (Бл. Георгиев 47'), М. Петров, Якнович, Бербатов (Божинов 62')
Румъния: Лобонт (Вр), Киву, Контра, Рат, Тамаш, Кодря, Петре (Николита 71'), Рошу (Марин 79'), Дика (Кочиш 59'), Марика, Муту
________________________
България 3 - 0 Словения
Б: Божинов (58), М Петров (72), Телкийски (81)

България: Иванков (Вр), Ангелов, Топузаков, Тунчев, Вагнер, Янков (Кишишев 69'), Ст. Петров, Бл. Георгиев (Телкийски 53'), М. Петров, Якнович, Божинов (Йовов 60')

Словения: Маврич (Вр), Цераз, Илич, Джокич, Кнавс, Комац, Корен (Лаврич 76'), Злогар, Ачимович, Бирса (Семлер 80'), Новакович

Борис Йовчев,
наш кореспондент от Чикаго

Назад


Euro 2008

Мартин Петров
Мартин Петров
Интернет дизайн