15 септември 2006 г.

МАЛКИЯТ БИЗНЕС В САЩ - ГРЪБНАК НА ИКОНОМИКАТА

      Представяме материала на кореспондентката ни от Вашингтон Лада Галина.
      В следващия обзор на малкия бизнес в САЩ писателката ни разкрива уникалната сила и възможности на тези структури, които се оказват...най-големият бизнес в страната!


      Въпреки някои утвърдени представи за размаха на корпоративна Америка, данните сочат, че малкият бизнес заема главно място в икономиката на САЩ. За него работят "невидимите в Америка", хората, които продават в супермаркетите, нощем чистят складове и магазини, готвят и сервират в ресторантите, поправят автомобили и косят тревата в градината пред дома ви.
      Малкият бизнес печели 24% от всички държавни поръчки - от конструкция на кораби и самолети до печатане на брошури.
      99% от целокупния американски бизнес е малък и той създава 75% от новите работни места всяка година за американската икономика.
      Малкият бизнес представлява 99.7% от всички работодатели в САЩ и 50.1% от работната сила в частния сектор.
      Нововъведенията, решителността и пословичното трудолюбие на собствениците в малкия бизнес ги поставя в центъра на американската икономика. Това определя една постоянна социална и политическа стабилност, укрепва демокрацията в страната.
      Продуктивността и новаторството, които са присъщи на малкия бизнес, увеличават местното и националното благоденствие.
      Малкият бизнес не може да процъфтява и се развива без подкрепата на държавата. Администрацията му се стреми да облекчава регулационните правила, издаването на лицензи и разрешения за работа, да създава благоприятен климат за дребните производители, търговци и занаятчии.
      По отношение на икономическата гъвкавост и нововъведения малкият бизнес дава нещо повече на обществото освен своя приход, продукция и данъци. Той произвежда 14 пъти повече патенти отколкото големите фирми. Наема 39% от хай-тек специалистите, инженери, учени, работещи в информационните технологии. Той дава, също така, повече възможности на жените и на представители на малцинствата за постоянна работа, отколкото големите компании, гонещи максимална печалба.
      Комбинацията от въображение и усилия, необходимостта да се задържиш на пазара, прави малкия бизнес един постоянно работещ мотор на американската икономика.
      Затова и повече от век в САЩ се създават закони, които да попречат на големите предприятия и компании несправедливо да се конкурират с малкия бизнес.
      За обикновения гражданин, а и за чужденеца, лицето на Америка е Дженерал Моторс, ДюПонт, Майкрософт, Форд, Кока-кола, светещата пирамида на МакДоналдс... Те са богати, политически влиятелни, привличат инвестиции, владеят не само континента, но и света. Медийното внимание е насочено към техните успехи, разширения, сливания и корпоративни скандали. Но погледнато извън водещите заглавия на новините, малкият бизнес е онази сила, която държи на раменете си работещата и произвеждаща Америка.

Лада Галина

Назад


Малкият бизнес
Интернет дизайн