15 септември 2006 г.

ЗА ВОДОРОДНАТА ИКОНОМИКА И ОЩЕ НЕЩО

      Представяме материала на кореспондентката ни от Вашингтон Лада Галина.
      В интервю с Директора на Правителствената служба за наука и технологии, видният физик проф. Джон Х. Марбургър, съветник на президента Буш по въпросите на науката, са представени основните направления, в които ще се развиват съвременните технологии и мястото на САЩ в световния прогрес.


      След еднодневен маратон по водещи научни институти във Вашингтон и средища на авангардни технологии в американската столица, разговаряме с човека, който е сред неколцината специалисти, най-добре запознати със съвременните научни разработки света.

      - Д-р Марбургър, един друг физик преди вас, Фредерик Жолио-Кюри е казал, че днешният ден на науката зачерква вчерашния. Само художествените произведения са вечни. Шекспир не зачерква Омир... САЩ е страната с най-много Нобелови лауреати за наука. Какво ще ни кажете за изследванията в тази страна върху преодоляването на технологическите бариери към утрешния ден на водородната икономика?
      - Необятната енергия на водорода ще издигне човечеството на ново енергийно равнище, ще ни освободи от днешната зависимост от "черната кръв на земята", от фосилните горива.
      Водородната икономика ще ползува местни енергийни източници, за да създаде водороден газ, който може да се използва като транспортно гориво.
      Носещите водород горива /алкохол, природен газ и др./ са потенциални икономични и дълготрайни източници на електроенергия - включително и за преносимата електроника като телефони и компютри. Също така и за електрифицирането на далечни обекти.
      Използването на водорода като гориво ще бъде благоприятно и за околната среда.
      Резултатите от нашата работа ще се видят в обозримо бъдеще.
      Едновременно се работи и върху други съществени сфери на познанието и технологиите - компютрите и нанотехнологиите, функционалните наноматериали, биотехнологиите, рентгеновото излъчване, промените в климата, зародишните клетки и клонирането, върху последиците от човешкия геном.
      По някои наши проекти и изследвания се произнасят не само учени, но и Папата в Рим, други религиозни водачи, защото се засягат основни морално-етични проблеми. А хората се интересуват от практически резултати - ваксини за спин и птичия грип...

      - Как подготвяте новото поколение изследователи, учени, инженери и практици, което ще осъществи очаквания научно-технически скок в бъдния ден?
      - Бащите-основатели на Съединените щати не са поставили образованието във федералните служби. И до днес то е частно и държавно, а функция от него са научните ни институти.
      И до днес те са децентрализирани. Наука се твори главно в университетите, които имат мощни спонсори и получават правителствени поръчки.
      Също така в НАСА, в Пентагона. Известно е, че Интернет, без който днес не можем, транзисторите и лазерът са осъществени като изследвания на Министерството на отбраната.
      Половината от федералните средства за наука отиват в Националния институт за здравето, 15 % от правителствения бюджет за наука се дава на НАСА. Останалите средства се разпределят чрез националнои фондации за наука, Министерството на енергетиката, Центъра за научни изследвания на Пентагона и др.
      В бюджета ни е залегнало през 2007 година да финансираме около 2 600 в повече от настоящата година изследователи в редица важни области.
      Правителствената служба за наука и технологии, на която аз съм директор, координира и контролира плановете и бюджета на научните институции. Ние не налагаме, но контролираме една комплексна система.
      В своята работа ние се кооперираме с много други страни - особено по отношение на ядрените централи и ядреното гориво. За съжаление в света сега съществува огромно недоверие и това се отразява неблагоприятно в научния обмен.
      Но и по време на студената война ние си сътрудничехме със СССР за общото използване на космическите станции.
      Проблемите за зеления газ сега засягат целия свят. Протоколът от Киото е напълно символичен. Хората искат часовници с два кристала за глобалното време. За използването на човешки ембриони спорят не само лекарите, но и теолозите.
      Когато в Америка се създават животоспасяващи ваксини или се показват грандиозни снимки, направени от телескопа Хъбъл, или нашите нови технологии за прочистване на реките са пример по света, тогава уважението, респектът и подкрепата на нашата страна нараства.
      Науката и технологиите остават сред най-адмирираните аспекти на американското общество.

      - Зная, че в американските космически совалки сега летят и български кристали. С това потвърждаваме и думите ви за научното коопериране и сътрудничество. Благодаря ви за времето и вниманието!

Вашингтон, Август, 2006

Лада Галина

Назад


ВОДОРОДНАТА ИКОНОМИКА
Интернет дизайн