30 август 2006 г.

Тезджан Наимова
световната шампионка на 100 и 200 метра за девойки
е сред изгряващите звезди за Олимпийските игри "Пекин 2008"

     Въпреки трудното време, леката атлетика отново сътвори чудо! Време, когато само комерсиални спортове, като футбола, където т.н. "собственици на клубове" /клубове с авторитет и любов у хората далече преди да бъдат "закупени"/, се "развиват", макар и сред много афери и скандали както италианската афера в последно време.
     Спортовете, където няма покупко-продажби на играчи, хазартни залагания и рекламата е по-малко, обаче дават повече шанс на домашните таланти да навлязат в спорта. Защото ако имаше пари и леката атлетика сигурно щеше за закупи две-три афроамерикански бегачки и да регистрира успехи.
     Тогава нямаше да го има 19-годишното момиче от Асеновград Тезджан Наимова, за да докаже, че не само природните данни правят спорта.
     Тезджан е сияйно доказателство за потенциала на нашите спортни педагози, подготвяни в световната люлка на спортната наука, каквото е Националната ни спортна академия "Васил Левски". Защото там са учили и учителите по физическо възпитание, които откриват талантите в училищния двор, и световните майстори-треньори, които направиха толкова много български победи от тези таланти с толкова малко пари и средства, колкото в чужбина не могат и да си представят.

     Световното първенство по лека атлетика за юноши и девойки в Пекин, завършило наскоро, ще се запомни със сензацията, сътворена от Тезджан Наимова, която с лекота надбяга патентованите победители в спринта, шоколадовите и мускулести титани в бягането на 100 и 200 метра от САЩ, Ямайка и другите екзотични страни, където се раждат изключително надарени физически атлетки.
     Ако си послужим също с екзотичен пример, ще трябва да признаем, че шампионите на 100 и 200 метра в леката атлетика са, така да се каже, "първата цигулка" във всеки голям симфоничен оркестър. Е, в Пекинския лекоатлетически оркестър първа цигулка е нашата Тезджан!
     Българското знаме, което развя сред препълнения стадион и пред телевизионните камери от цял свят тази българка, чиито корени са от турския етнос, беше ярко доказателство, че в нашата, макар балканска, страна не сме толкова болни от етническата проказа, която съсипва много страни и носи дори глобална опасност за света.
     На 1 май, преди 19 години, Фейми и Сениха от град Първомай дават името "Тезджан" на днешната първа в света спринтьорка, което значи "надежди, които ще се сбъднат скоро". Всичко като че е специално нагласено и се сбъдва...

     Тезджан започва да тренира лека атлетика в училище, когато е на 10 години. Открива я опитният спортен педагог Таньо Танев, който не е вече сред нас. Подготовката й поема друг отличен треньор, бил и национален състезател в троен скок - Стойко Цонев. Преди година Тезджан стана шампионка на България на 100 и 200 метра при девойките и при жените. Състезава се от "Локомотив" - Пловдив.

Станислав СТРАНСКИ
Специално за "Старт - Чикаго"

Назад


Тезджан Наимова
  Тезджан Наимова
Тезджан Наимова
световна шампионка на 100 и 200 метра за девойки



Интернет дизайн