30 август 2006 г.

Когато по света за нещо се заговори, в Габрово то вече се прави

     Футбол в зала, футбол на малки врати, плажен футбол и т.н. са спортове, които започват да набират скорост, интересът към тях се засилва в България и по света. БФС, УЕФА и ФИФА са разработили дългосрочни програми за развитието на тези спортове.
     В Габрово такъв спортен клуб е създаден още през пролетта на 2005 г. Инициатор и основател на Футболен клуб "МОНИ"е габровският бизнесмен ИЛИЯ МОНЕВ, известен на обществеността с високото си гражданско съзнание и благотворителност.
     През м. декември м. г., след много участия и първенства, организирани от БФС, ФК "МОНИ" стана равноправен член на Българския футболен съюз. Той е най- младият отбор, средната възраст на футболистите е 21 г., чувствително по-малка от възрастта на водещите отбори по тези спортове в страната. Най-млад е и по регистрация, но спечели авторитет сред другите отбори и приятелите на футбола с високата си спортна етика и култура на поведение.
     ФК "МОНИ" участва в регионалния турнир на "Фенкупа Каменица" в Габрово, 2005 г., където спечели първо място сред повече от 100 отбора. Футболистите проявиха интерес и към плажните спортове. Участваха през юни 2005 г. в първия демонстративен турнир по плажен футбол в Курортен комплекс "Албена", където се класираха достойно.
     И ето сега, отчитайки доброто представяне, видни спортни дейци настояват ФК "МОНИ" да основе Асоциация по плажен футбол и плажен волейбол със седалище Габрово.
     Клуб "МОНИ" стана инициатор на няколко приятелски контролни срещи с водещи български отбори по футзал /футбол в зала/. По този начин успя да придобие много професионален опит и създаде приятелски контакти с останалите отбори.
     През септември 2005 г. за пръв път в Габрово стартира кампания по набиране на деца и юноши, за детско-юношеската школа. С тях се провеждат интензивни тренировки 3 пъти седмично.
     Талантливите спортисти от клуба имат щастието да ползват спортната зала "Орловец"- Габрово - един архитектурен феномен, предоставящ чудесни условия и удобства за отбори и публика. Благодарение на клуба и силната подкрепа на община Габрово, през декември 2005 г. за пръв път в нашия град се играха и много мачове от държавното ни първенство по футбол в зала. Състезатели, треньори, съдии, футболни специалисти, журналисти и гости бяха възхитени от ефективната организация. За доброто име на града, за комфорта на гостите допринесе и хотел "Балкан" - Габрово с невероятно ниски за отборите цени.
     Първенството по футбол в зала за Купата на България също се проведе в спортната зала в Габрово тази пролет. По време на шампионата протече и обучението на млади съдии по футзал от цялата страна. Кметът на града, инж. Богомил Белчев поднесе приветствие и закри първенството.
     В резултат на упоритата работа на треньори и състезатели от Футболен клуб "МОНИ", благодарение съпричастността на община Габрово и наличието на такава спортна зала, в Габрово вече се провеждат редовни аматьорски зонални и регионални първенства.
     Пред ФК "МОНИ" се очертават чудесни перспективи на развитие, но отборът знае, че са нужни още много усилия, тренировки и обучение и има амбицията да постигне още много.
     Управителният съвет на клуб "МОНИ" направи няколко рационални предложения пред общината, касаещи изоставени общински имоти с цел реконструкцията им като спортни съоръжения. Движимият мотив е, че изграждането на нов спортен комплекс в града ще стимулира младите хора към спортни занимания, които ще изместят безделието, апатията, съвременните пороци. Общината предостави обект, който ще бъде приспособен за нуждите на плажния футбол и плажния волейбол, а Българската асоциация по плажни спортове обещава пълно съдействие за осъществяването му.
     Намеренията на УС на ФК "МОНИ" са Габрово да бъде средище на футбола в зала, футбола на малки врати и плажния футбол. Гаранцията, че това ще стане са великолепните млади спортисти, възпитавани в школата на Клуба - амбициозни и същевременно толерантни.
ИЛИЯ МОНЕВ, председателят на Клуба, участва във всички благотворителни инициативи, подпомага обществени и спортни прояви, дарител е на църквата "Св.Йоан Предтеча", на габровската болница, на училищата, спонсорира издаването на книги и т.н.
     Стремежът му е да открива и развива онова рационално зрънце у хората около него, което да ги прави достойни граждани, обществено и професионално реализирани личности, с българско самосъзнание и висок дух.
     Регионалният исторически музей и община Габрово организираха на 2 август представяне на ИЛИЯ МОНЕВ послучай рождения му ден. Присъстваха бизнесмени, интелектуалци и общественици. Поздравителен адрес и плакет на БФС поднесе проф. д-р Йордан Иванов, международен съдия, вицепрезидент на аматьорската футболна лига при БФС, член на комисията по футзал. Той подчерта приноса на Илия Монев за превръщане на Габрово в един от основните центрове за развитието на футбола на малки врати в страната.

Милка ПУРЕЛ
Специална кореспонденция за Българската общност в САЩ

Назад


Габрово
Дворецът на спорта "Орловец", Габрово

Габрово
Голямата габровска котка - знаят я и почитат по цял свят!

Габрово
Паметникът на Рачо Ковача

Интернет дизайн