30 август 2006 г.

ОМАГЬОСВАЩИ РИТМИ от новия диск на БЪЛГАРСКИ ВИРТУОЗИ

    - В България се говори за новия диск на "Български виртуози"...
    - Говори се? В Ню Йорк тяхната музика се слуша!
    - А в Чикаго?
    _______________
___
    Те са близко до нас. Живеят и правят фантастична музика в Ню Йорк.
    Представяме ви нашите очарователни сънародници, които наскоро записаха едни от най-самобитните ритми, издавани в Америка:

    CD - MS1156
    РУМИ ПЕТРОВА:
    "ОМАГЬОСАНИ РИТМИ"
    Музика за Виолончело от България

    5 Старобългарски портрета за соло виолончело;
    Соната за виолончело и пиано, Оп.14 №1
    Пасакалия по традиционна българска мелодия за виолончело и пиано;
    Соната за виолончело и пиано №2 в сол минор

    КАЛИН ИВАНОВ виолончело
    ЕЛЕНА АНТИМОВА пиано

    _______________________
    Какво пише за тях музикалната критика?
    "ОМАГЬОСАНИ РИТМИ" е уникална колекция от музика за виолончело, написана специално за български виолончелист от български композитор и базирана на български фолклорни мелодии и ритми. Произведенията са пропити с онези качества, които правят българската музика световен уникат. Композиторът Руми Петрова и виолончелистът Калин Иванов, с поддръжката на пианистката Елена Антимова, създават един приказен свят от танци и песни, в който усещаш самото сърце на музикална България. Дългогодишното сътрудничество между музикантите несъмнено допринася за успеха. Необичайни и одухотворени ритми, неповторима хармония, вълнуващи мелодии...
    РУМИ ПЕТРОВА е космополитен музикант. Позната е в Европа, Африка и Америка. Нейни композиции са изпълнявани в най-известните зали по целия свят и излъчвани по радио и телевизия. Тя е учила в Академията за музикално и танцово изкуство - България, след което е изнасяла представления с южноафриканската Държавна опера на Претория и Кейптаунския синфоничен оркестър, както и с Нейтъл филхармония в Дърбан. През 1999 г. идва в Ню Йорк и се присъединява към Бруклинската музикална консерватория, ставайки Директор на Оркестъра на Бруклинската консерватория. Независимо, че е напуснала България, композиторката е съхранила връзката си с българските фолклорните традиции и това създава неповторимия чар на музиката й, която се посреща с възторг по света.
    КАЛИН ИВАНОВ, "един от най-признатите виолончелисти от своето поколение" (Списание, "Музикално Мнение", Великобритания), е изявен солист, концертен изпълнител, камерен музикант, студиен и звукозаписен артист. Той е изнасял представления в България, Гърция, Австрия, Швейцария, Франция, Англия, Русия и Съединените Щати. Свирил е с Пловдивската филхармония, Московския камерен оркестър "Кантус Фирмус", Бруклинския симфоничен оркестър, Манхатънски виртуози оркестър, Ансамбъл Дю Монд и др. Негови записи са излъчвани по радио и телевизия в САЩ и Европа.
    Преподава виолончело и камерна музика в Университет Аделфаи, Лонгайлъндската консерватория, SUNY и Бруклинския колеж. Той е педагог и в Бруклин-Куийнз Консерватория, Летен музикален лагер на Манхатънското музикално училище, Музикален фестивал Манчестър и др. Водил е майсторски класове, бил е жури в международни конкурси. Основател на няколко музикални формации.
    ЕЛЕНА АНТИМОВА свири на пиано от четиригодишна възраст и дава своя първи солов рецитал на шест години. Отличена е на няколко национални конкурса и е носителка на специалната награда от Първия национален конкурс по пиано за съвременна американска музика. Тя е изучавала пиано в Института Тангълууд и е свирила с Оркестъра на младите артисти на едноименния музикалния фестивал. Като солов и камерен музикант изнася представления в Карнеги Хол, Клавиерхаус, Национален клуб по изкуствата и КАМИ Хол. Учила е при Джилберт Калиш. Нейните представления са излъчвани по радио и телевизия в САЩ и Европа.
    __________________
    Всичко казано дотук е, разбира се, твърде малко.
    Вие трябва да чуете тяхната музика.
    И, ако сте от Чикаго, и не можете да посетите техните концерти в Ню Йорк, то със сигурност бихте могли да чуете новия им диск на MSR CLASSICS, NEW YORK. За обложка на CD-то “Омагьосани ритми” е използвана картината на художничката Кина Бъговска "Музика в Катедралата", посветена на челиста Калин Иванов и неговия състав.
    Най-прекият път към тази възможност е чрез самите
    “БЪЛГАРСКИ ВИРТУОЗИ"
    718 871 5041
    bulgarianvirtuosi@yahoo.com
    www.bulgarianvirtuosi.com

СтартBG

Назад


Омагьосани ритми
За обложка на CD-то “Омагьосани ритми” е използвана картината на художничката Кина Бъговска "Музика в Катедралата", посветена на челиста Калин Иванов и неговия състав.

РУМИ ПЕТРОВА
РУМИ ПЕТРОВА

КАЛИН ИВАНОВ
КАЛИН ИВАНОВ

ЕЛЕНА АНТИМОВА
ЕЛЕНА АНТИМОВА
Интернет дизайн