15 август 2006 г.
Рожен 2006 - Магията на българите

    В далечната 1898 година протойерей Ангел Инджов от село Славейно събира, благодарение на авторитета си, най-добрите по онова време родопски певци и гайдари на първото роженско надпяване. Мало и голямо, всеки що дочул и имал каручка, кон, магаре или собствени здрави крака, дошли да видят и чуят. Знаел отецът, че по тия места, дето песента е белег на хората още от времето на Орфей, такова събитие няма да се погуби и помръкне... Още повече, че по онова време границата между България и Турция била през Родопите и много родове били разделени. Съборът им давал възможност да се срещнат и нарадват едни на други. Славейно в онези години било и "комитски център", в близките "Хайдушки поляни" се събирала и действувала четата на Пею Шишманов...
    Тези дни, 108 години след първия събор, преживял войни и катастрофи; мирни години с леви, десни или ориентирани към себе си правителства, Родопският край отново събра България, дошла да види и чуе върховете на родопската песен.
    Небето и окосените 700 декара ливади са същите. Но съборното село е впечатляващо -наброява над 80 000 "жители", оставили на огромния паркинг 10 000 коли и автобуси.
    Пристигат 320 ансамбли, певчески и хореографски групи, повече от 250 индивидуални изпълнители. Глас и музика се леят от 3 сцени и от всяко кътче, където се среща българският фолклорен елит - над 6 000 души. Повече от рекордния Рожен през 1972 г. когато се събраха 3 500 изпълнители и 150 000 приятели на фолклора.
    На Рожен, най-голямата сцена на родопската песен, изгрява звездата на плеада блестящи артисти на българския фолклор. Сред тях са Валя Балканска, Георги Чилингиров, Бойка Присадова, Надежда Хвойнева, Христина Лютова, Любка Рондова, Надка Караджова, Янка Рупкина, Олга Борисова, Румен Родопски, Младен Койнаров, Николай Славеев, Веселин Джингов... Много от тях взеха участие и в звездния концерт, който стана венецът на "Рожен 2006".
    Рожен е родният дом на "Излеал е Дельо Хайдутин" с космическия глас на Валя Балканска, полетял с "Вояджър", заедно с музиката на Бах, Бетовен и Моцарт да търси среща и разбирателство с други цивилизации във Всемира...
    Дъжд от звезди се изсипа през двете фантастични родопски нощи, когато небе и земя в този благословен край се бяха спотаили да чуят изкуството на хората, носещи магията на песента и ритъма в себе си. Някои отидоха да видят по-отблизо звездния дъжд - от най-големия телескоп и обсерватория в Югоизточна Европа - Роженската. Други не се отделяха от звездите на Рожен...
    "Рожен 2006" беше открит с "Химна на Родопите" - "Бела съм, бела, юначе", в съпровод на 100 каба гайди. И се започна! Магията Рожен...
    Притаена слушаше Родопа планина, звездния низ от певци, свирачи, танцьори и разказвачи, слушаха борови върхари, слушаха хора, дошли от четирите краища на България, от други страни по света. Полски и унгарски момчета и момичета, облечени в наши национални носии, пееха български песни и играеха български хора.
    Характерно беше присъствието на много млади хора, на много детски състави. Като потвърждение надеждата на Валя Балканска, че "традицията Рожен" ще продължи и благодарение на фолклора българската нация ще се запази и ще живее в бъдещето.
    В неделя се изви най-дългото хоро на планетата. 10 часа непрекъснато роженските поляни бяха огласяни от сладостната родопска музика. Сред заловилите се на хорото имаше млади жени и момичета, които блестяха не само в стъпките, но и в невероятно красивите си национални носии от родопския край. Извадени от раклите на баби и прабаби - всяка носия носеше в себе си дългата и драматична история на този край.
    Всичките изпълнения бяха заснети от стотици любителски и професионални камери, които ще запазят нашето фолклорно богатство за поколенията. Тези що не успяха да дойдат, а биха искали да чуят и видят, ще могат да го сторят благодарение на радиото, телевизията и киното.
    40-те най-добри състава и 30-те най-добри индивидуални изпълнители бяха наградени със златни плакети.
    На Рожен беше поставен барелеф на основателя на Събора отец Ангел Инджов.

    Националният фолклорен събор "Рожен 2006" ни убеди, че българският дух, народът ни, България, живеят и ще пребъдат през вековете!

Кореспондент на "Старт" Надя АТАНАСОВА, Смолян
Специален репортаж за българите в Чикаго

Назад


Рожен
Магията Рожен...

Надсвирване
Надсвирване
Интернет дизайн