15 август 2006 г.
И СЪГРАДИ СЕ БОЖИ ХРАМ В РОДОПИТЕ

    В Смолян дълго не ще престанат да гледат и се радват на своя Катедрален храм "Свети Висарион Смоленски". Право там ще иде и всеки, който дойде в града. Пътят към Храма не ще зарасне в трева и по него ще стигат до спасението млади и стари.
    Съградиха го Родопчани.
    Три бригади мои земляци издигнаха това великолепие от равната поляна до Кръста, който е високият символ на нашия стремеж към Вярата и Бога.
    Ето имената на майсторите, които напътствуваха строителите в градежа: Реджеп Чавдарлъ от Борино, Кадир Мезински от Върбина, Здравко Бърчинков от Смолян.
    Не се стъписвайте. Ние, родопчани, сме това, което всички ще станат в бъдещето. Стотици години сред нашата слънчева и добра към хората Планина живеят заедно християни и мюсюлмани, още и други от други религии, и заедно отглеждаме децата си, заедно срещаме радости и неволи. Не ползуваме името на нашия Бог, за да укорим, осмеем или ограбим оня, що нарича своя Бог с друго име. Това го правят други, заслепени от предразсъдъците си или от алчността, които печелят от крамолите между хората.
    "Свети Висарион Смоленски" ще бъде още едно духовно огнище в Родопите за всеки, който е в нужда, всеки комуто трябва утеха, смирение, вяра, доброта, обич и състрадание...
    От сега нататък Храмът в Смолян е свързан със съдбата на България. Докато стой там и България ще бъде жизнена и единна, една страна с един народ, който обича, тачи и милее своята Родна земя!
    Храмът, който е втори по големина след "Свети Александър Невски", беше издигнат за 4 години, 2 месеца и 20 дни.
    Негови архитекти са Никола Бечев и Антон Тодоров. Инженер-конструктор - Ангел Ведров. Иконостасът е дело на проф. Кънчо Цанев.
    - Ние особено ценим и сме благодарни на тези хора - каза Величка Пачеджиева, дългогодишна учителка и просветен деец от нашия край. - Те са деца на Родопа Планина, чистокръвни смоленчани и, сигурна съм, че това има голямо значение. Знам как милеят за Родната планина! Бог им е дал щедро талант и сили! Поколения ще се наслаждават векове на красотата, създадена от тях!
    Основен ктитор на Храма е семейство Здравка и Тодор Баткови. Нашият известен адвокат, издател и управител на в. "Стандарт" и Футболен клуб "Левски", чиито корени са от родопското Левочево, каза при откриването на Храма:
    - Братя и сестри - християни, мюсюлмани, атеисти, всички вие сте обединени под едно голямо цяло - Родопите! Една здрава сплав от честни, горди и красиви хора. Българи, които обичат България. Ето я и нашата църква - горда и красива като Родопите, стройна като борика, бяла като родопска девойка!
    Пловдивският митрополит Арсений, Ловчанският - Гавраил, Русенският - Неофит и Смолянски свещеници осветиха Храма, наречен с името на последния родопски архиепископ от 17 век, на 2 юли 2006 г. пред хиляди посетители. "Свети Висарион Смоленски" побира над 600 богомолци, построен е на 1 600 кв. м. площ, има 11 камбани, 30 метра височина и струва около 4 милиона лева, събрани от дарения.
    Кметът на Смолян Дора Янкова каза:
    - В планината на религиозната толерантност ние имаме отправни цели за развитието на града, общината и страната. Камбанният звън бие за нова България и за достойнството на родопчани!
    Патриарх Максим е дарил на Храма икона "Свети Патриарх Евтимий, Президентът Георги Първанов - икона "Свети Иван Рилски", Ахмед Доган и Емел Етем - иконите "Свети Георги" и "Света Богородица".
    Премиерът Сергей Станишев, който дари копие на икона на Несебърската "Света Богородица" от 17 век, каза:
    - Изграждането на този храм потвърждава една библейска истина - преди всичко е словото! Защото зад всяко добро дело, начинание, стои една идея, едно намерение, което се изрича и споделя сред приятели, съмишленици, съратници, и се тръгва напред то да бъде свършено. Участниците в сдружението "Св. Висарион Смоленски" показаха, че не е важно човек да е успял за себе си, това не е достатъчно за щастието, по-важното е да направиш добро за другите, трябва да допринесеш за общото благо. И това е много важна поука за всеки от нас. Защото България е успешна и ще бъде успешна, само с нашия общ принос. С чувството ни за съпричастност за едно общо отечество.
    Изграждането на Храма "Свети Висарион Смоленски" в Родопите е явление. В нашия размирен век, воден от все по-необозрима греховност и алчност, заради която се противопоставят едни на други хора, семейства, общности и народи, това е пътят към спасението.

Самуил КАВАРДЖИЕВ

Назад


Катедрален храм "Свети Висарион Смоленски"

Катедрален храм "Свети Висарион Смоленски"
Катедрален храм "Свети Висарион Смоленски"
Интернет дизайн